Winterkruidkoek
29 comments
Bolletje heeft jarenlang seizoensontbijtkoeken in het assortiment gehad. Lentekoeken, zomerkoeken, herfstkoeken en winterkoeken, elk met specifieke ingrediënten van het seizoen. Mijn all time favorite was de winterkoek, een smeuïge koek met amandel, chocolade en kersen!
En nét toen ik besloot om bij Bolletje te gaan werken en zo onbeperkt toegang te krijgen tot die lekkere koeken…… STOPPEN ze ermee. Nee serieus, ik heb nog 3 winterkoeken in de personeelswinkel kunnen scoren en het was finito, afgelopen, uit.  Mijmerend over hoe ik ooit zonder zou kunnen leven, heb ik de laatste koek dan ook heel langzaam en bewust genietend opgegeten!
Nu, ruim 2 jaar zonder, was ik de koeken eindelijk een beetje vergeten. Tot ik, op verzoek van Samlief, een kruidkoek maakte. Enige tijd geleden ontdekte ik op Yunomi al een toprecept voor lekker smeuïge kruidkoek (bedankt Rieanne9165). Een recept van een echte bakker met o.a stroop erdoor! Op zijn Kleinstukjedan’s moest daar natuurlijk nog wat extra liefde doorheen. En zo kwam ik dus op het idee om de kruidkoek om te toveren tot ware winterkruidkoek!
En wat ben ik blij met die poging! Oeh-la-la, deze was nog lekkerder dan de ontbijtkoekvariant (sorry baas)! Want, de kruidkoek is net zo smeuïg, maar, met  knapperig korstje en rijkelijk bestrooid met amandelschaafsel. En, nu ik zelf de hoeveelheid chocolade en kersen kon bepalen, werd dat natuurlijk ook ‘lekker veul!’ En zo was de Winterkoek deluxe geboren!
Try this at home!
Â
- 375 gram zelfrijzend bakmeel óf
- 375 gram tarwebloem, gemengd met 4,5 tl baking powder en 1,5 tl zout
- 300 gram bruine suiker
- 1,5 pakje vanillesuiker
- 1,5 eetlepel koekkruiden
- 3 eetlepels stroop
- 30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 300 ml lauwe melk
- ½ zakje amandelschaafsel (dr. Oetker)
- 1 theelepel amandel essence
- ¾ (75%) van een grote pot kersen
- 120 gram pure chocolade drops of 120 gram pure chocolade in kleine stukjes gesneden
- cakeblik
- satéprikker of cakeprikker
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Laat de kersen uitlekken en weeg en zeef het zelfrijzende bakmeel, de koekkruiden en vanillesuiker. Zet apart.
- Mix de suiker en boter glad en mix er de melk, de stroop en amandelessence erdoor en daarna het bloemmengsel.
- Snij de kersen fijn en schep deze samen met de chocoladestukjes door het cakemengsel.
- Vet je cakeblik in en vul met het mengsel. Strooi er royaal amandelsnippers overheen en druk deze een klein beetje aan.
- Bak in de oven voor 65-80 minuten totdat een sate- of cakeprikker er helemaal schoon uitkomt.
- Laat de cake volledig afkoelen (onafgedekt) en snijd daarna voorzichtig met een mes de randjes los. Zet het cakeblik dan op de kop en geef een paar tikken op de bodem totdat de cake loskomt. Voorzichtig omdraaien en in plakken serveren.
- Bon appetit!
Â
Let op: zoals met elke smeuïge cake is het krokante korstje helaas niet blijvend. Eet dus bij voorkeur nog dezelfde dag op. Maar, geen zorgen ook zonder korstje is de kruidkoek errug lekker!
Silvia 17 december 2013 at 06:52
Kun je aangeven hoeveel kersen je hebt gebruikt? Was het een grote, of kleine pot?
MLJN 17 december 2013 at 11:21
Hoi!
Leuk, ga je direct aan de slag? Ik heb een grote pot voor 3/4 gebruikt! Zal het er even bijzetten!
Groetjes,
Myrthe
MLJN 17 december 2013 at 12:42
Hoi Silvia,
Leuk, ga je al aan de slag? Het was 3/4 grote pot! Wilde het gewicht er nog bij zoeken, maar vergeten het te wijzigen. Zal het er even bijzetten!
Groeten,
Myrthe
Bastiana 18 december 2013 at 10:30
Lijkt me heerlijk! Dit ga ik zeker proberen in de kerstvakantie!
Hanneke Ax 20 december 2013 at 11:38
Hij komt net uit de oven is goed gelukt en hij ruikt me toch lekker! Heb ff geproeft ik kon het niet laten, hij is nog lauw maar hij smaakt heerlijk!
MLJN 21 december 2013 at 17:29
Afgekoeld ook hoop ik? Was het al even vergeten maar hij rook inderdaad heerlijk! Vriendje kon er niet van slapen (moest eerst afkoelen dus hij moest wachten tot volgende dag) !
Groetjes,
Myrthe
Hanneke Ax 5 januari 2014 at 12:19
Ik heb hem al diverse keren gemaak. En oh watisie lekker! Ik geef ze als kadootje weg en is een groot sucses. Morgen ga ik hem proberen met rozijnen geweekt in rum lijkt me ook errug lekker.
Semmie 6 januari 2014 at 22:35
Ik ook! Hij is super lekker. Rumrozijnen lijkt me ook wel wat. Al past dat niet zo goed bij mijn goede voornemens…
Suzanne 16 januari 2014 at 13:32
Het water loopt me nu letterlijk in de mond. Wat ziet dat er lekker uit!
Tieneke 17 januari 2014 at 15:56
Wat een heerlijke kruidkoek! Ik heb wel een aantal wijzigingen in het recept aangebracht, namelijk de helft van de suiker gebruikt, het kersensap gebruikt ter vervanging van de melk en de kersen aangevuld (had enkel een kleine pot) met bosbessen uit de vriezer. Verder heb ik hele amandelen door het beslag gemengd in plaats van erbovenop snippers te strooien. Oh ja, ik gebruikte speltmeel. En, nog meer oh ja, toen hij al in de oven stond, bedacht ik mij dat ik vergeten was de chocolade erbij te doen. Maar dat laatste miste ik niet. De koek is heerlijk smeuïg en rijk van smaak.
Nu ik het zo lees, heb ik eigenlijk weinig overgelaten van je originele recept. Nou ja, wel bedankt, want ik vond hem heerlijk.
Tieneke
MLJN 17 januari 2014 at 17:39
Haha Tieneke, leuk toch, lekker je eigen draai aangeven. Al zou ik de pure chocolade nog zeker een keertje proberen, die is echt hemels erdoor!
Tieneke 18 januari 2014 at 08:01
Dat ga ik zeker doen. Ik vond in mijn laden ook nog geconfijte sinaasappelschil, van die hele dikke. Lijkt me ook lekker. Ga je ook de lente-, herfst- en zomervariant nog maken?
Tieneke
MLJN 20 januari 2014 at 19:43
Hoi Tieneke,
Goed idee, ik zal eens navragen wat de toevoegingen van de andere seizoenen waren en die dan als alternatief bij het recept vermelden!
Groetjes Myrthe
Tieneke 22 januari 2014 at 16:25
Dat zou leuk zijn. Ik heb de koek zojuist nogeens gemaakt met gepureerde pompoen (iets minder vocht erbij doen), geconfijte sinasappel en chocolade. Heerlijk! Echt herfstachtig…
Tieneke
Hanaa 5 maart 2014 at 04:49
ik kan hier in amerika moeilijk aan Ontbijt koek komen dus ik ben al een poos op zoek naar een goed recept. Dit recept klinkt erg lekker en de reviews zijn erg positief. als ik naar de ingrediëntenlijst kijk van ontbijtkoek dan zie ik daar roggebloem. Smaakt jouw recept anders dan een traditionele ontbijtkoek?
Groetjes
Hanaa
PS: leuke blog hoor. Ik kom graag terug vooral voor de slagroom truffels. Vind ik heerlijk 🙂
MLJN 8 maart 2014 at 02:14
Hoi Hanaa,
Bedankt voor je berichtje. Kruidkoek is wel wat anders dan ontbijtkoek, maar het lijkt er wel op. In Nederland liggen ze ook in hetzelfde schap in de supermarkt. Kruidkoek vind ik zelf lekkerder. We eten het regelmatig bij het ontbijt met een laagje boter (zonder de kersen en de chocolade). Het proberen waard denk ik.
Laat je weten of het gelukt is? Of ga je eerst de truffels maken;-)
Groetjes,
Myrthe
Hanaa 12 maart 2014 at 03:51
De kruidkoek heb ik uiteraard gebookmarked 🙂 Ik laat je zekers weten hoe die wordt. Het is wel moeilijk om te kiezen wat ik als eerste ga maken (de slagroomtruffels en die mooie roze rondo’s zien er allebei heerlijk uit) 🙂
MLJN 8 maart 2014 at 02:18
Hoi Hanaa,
Kruidkoek is wel wat anders, maar wij eten het hier ook regelmatig in de ochtend met wat boter (naturel variant). Het ligt in hetzelfde schap. Echt lekkere ontbijtkoek moet heel lang bakken en is wat lastiger, dus ik zou gewoon eens een poging wagen met de kruidkoek en kijken wat je ervan vindt. Zo gepiept.
Of ga je eerst de truffels maken 😉
Groetjes,
Myrthe
Judith 18 maart 2014 at 08:49
Super leuke en lekkere blog.
Deze winterkruidkoek lijkt me echt heerlijk en wil het gaan maken.
Maar toch even een vraagje, gebruik je lichtbruine of donkerbruine basterd suiker? Of maakt dat weinig uit welke van de twee je neemt?
Marjolein 24 augustus 2014 at 11:09
Hoewel het nog zomer is, past deze winterkruidkoek prima bij het helaas al winterse weer. Zonet een heerlijk plakje gehad bij de koffie. Dit recept ga ik zeker nog vaker maken! Liefs, Marjolein
MLJN 17 september 2014 at 07:22
Leuk om te horen Marjolein! Geniet ervan!
Roos 26 september 2014 at 07:47
Deze koek is echt superlekker. Had de gok genomen om er gelijk twee te maken, want de oven draait toch! Maar echt voor herhaling vatbaar. Bedankt voor dit lekkere recept.
MLJN 26 september 2014 at 07:48
Bedankt voor je reactie! Is er ook echt weer voor aan het worden he!
Smakelijk!
sheila 15 oktober 2014 at 10:03
oo dit ziet er heel lekker uit en ook ik woon in het buitenland dus niet alles te verkrijgen:) ik ga toch eerst voor je gevulde speculaas koekjes haha en ik heb van je schuddenbuik rotsjes pepernoten gemaakt 🙂
maar we hebben hier geen kersen in blik of pot of ontzettend onbetaalfbaar zou het zonder kunnen en zou ik dan iets anders moeten veranderen voor de verhoudingen?
alvast bedankt groetjes van sheila
Naomi 23 januari 2015 at 20:57
ooo ik ben zo blij met dit recept!! Ik proefde deze koek bij mijn vriendin en heb hem dezelfde middag zelf gemaakt en de week erna nog twee keer. Hij is zooo lekker en makkelijk en hij blijft echt een paar dagen smeuig. Bedankt!
Marianne 4 november 2017 at 20:19
Stond al een tijdje op mijn things-to-do lijstje en vandaag eindelijk gemaakt met zelf gemixte koekkruiden. Wow, wat is ie lekker! Deze is voor herhaling vatbaar en nodigt uit om te experimenteren met andere dingen. Bedankt voor het recept!
MLJN 12 november 2017 at 23:06
Lekker! Ik ga er binnenkort ook weer eens aan, goede reminder 😉
Esther 5 december 2018 at 16:56
Er staat bij de ingrediënten 1,5 pakje vanillesuiker, maar ik neem aan dat je 1,5 zakje bedoelt (in 1 pakje zitten 10 zakjes, dus anders zou het 15 zakjes betekenen )
Maaike 9 januari 2020 at 18:09
Wat denk je van walnoten door het beslag ? Lijkt me ook errug lekker…