Winterkruidkoek

 25 comments
Dec 17th
Winterkruidkoek

Bolletje WinterkoekBolletje heeft jarenlang seizoensontbijtkoeken in het assortiment gehad. Lentekoeken, zomerkoeken, herfstkoeken en winterkoeken, elk met specifieke ingrediënten van het seizoen. Mijn all time favorite was de winterkoek, een smeuïge koek met amandel, chocolade en kersen!

En nét toen ik besloot om bij Bolletje te gaan werken en zo onbeperkt toegang te krijgen tot die lekkere koeken…… STOPPEN ze ermee. Nee serieus, ik heb nog 3 winterkoeken in de personeelswinkel kunnen scoren en het was finito, afgelopen, uit.  Mijmerend over hoe ik ooit zonder zou kunnen leven, heb ik de laatste koek dan ook heel langzaam en bewust genietend opgegeten!

Nu, ruim 2 jaar zonder, was ik de koeken eindelijk een beetje vergeten. Tot ik, op verzoek van Samlief, een kruidkoek maakte. Enige tijd geleden ontdekte ik op Yunomi al een toprecept voor lekker smeuïge kruidkoek (bedankt Rieanne9165). Een recept van een echte bakker met o.a stroop erdoor! Op zijn Kleinstukjedan’s moest daar natuurlijk nog wat extra liefde doorheen. En zo kwam ik dus op het idee om de kruidkoek om te toveren tot ware winterkruidkoek!

Kersen, chocolade en beslag

En wat ben ik blij met die poging! Oeh-la-la, deze was nog lekkerder dan de ontbijtkoekvariant (sorry baas)! Want, de kruidkoek is net zo smeuïg, maar, met  knapperig korstje en rijkelijk bestrooid met amandelschaafsel. En, nu ik zelf de hoeveelheid chocolade en kersen kon bepalen, werd dat natuurlijk ook ‘lekker veul!’ En zo was de Winterkoek deluxe geboren!

Try this at home!

 

5.0 from 3 reviews
Winterkruidkoek
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 12
Ingrediënten
  • 375 gram zelfrijzend bakmeel óf
  • 375 gram tarwebloem, gemengd met 4,5 tl baking powder en 1,5 tl zout
  • 300 gram bruine suiker
  • 1,5 pakje vanillesuiker
  • 1,5 eetlepel koekkruiden
  • 3 eetlepels stroop
  • 30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 ml lauwe melk
  • ½ zakje amandelschaafsel (dr. Oetker)
  • 1 theelepel amandel essence
  • ¾ (75%) van een grote pot kersen
  • 120 gram pure chocolade drops of 120 gram pure chocolade in kleine stukjes gesneden
Overig
  • cakeblik
  • satéprikker of cakeprikker
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Laat de kersen uitlekken en weeg en zeef het zelfrijzende bakmeel, de koekkruiden en vanillesuiker. Zet apart.
  3. Mix de suiker en boter glad en mix er de melk, de stroop en amandelessence erdoor en daarna het bloemmengsel.
  4. Snij de kersen fijn en schep deze samen met de chocoladestukjes door het cakemengsel.
  5. Vet je cakeblik in en vul met het mengsel. Strooi er royaal amandelsnippers overheen en druk deze een klein beetje aan.
  6. Bak in de oven voor 65-80 minuten totdat een sate- of cakeprikker er helemaal schoon uitkomt.
  7. Laat de cake volledig afkoelen (onafgedekt) en snijd daarna voorzichtig met een mes de randjes los. Zet het cakeblik dan op de kop en geef een paar tikken op de bodem totdat de cake loskomt. Voorzichtig omdraaien en in plakken serveren.
  8. Bon appetit!

 

Let op: zoals met elke smeuïge cake is het krokante korstje helaas niet blijvend. Eet dus bij voorkeur nog dezelfde dag op. Maar, geen zorgen ook zonder korstje is de kruidkoek errug lekker!

25 Comment on “Winterkruidkoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: