Verse kersenpie

 2 comments
jul 19th

Enkele weken geleden kreeg ik een leuk mailtje van de beeldredacteur van het blad Margriet.  Of ik een foto van een zomers baksel aan wilde leveren voor een pagina met tips en leuke dingen. Hoe cool is dat! Ok, het betreft geen paginavullend interview. Máár, een klein stukje tekst met een foto en verwijzing naar mijn site in een van Nederlands meestgelezen vrouwenbladen vind ik een aardige bekroning op mijn nog zo prille werk! De betreffende Margriet komt half augustus uit en als het zover is zal ik zeker een afbeelding plaatsen.

Zo’n feestelijke aangelegenheid vroeg om een nieuw, zomers recept. Nu vliegen in deze zomermaanden de recepten met frambozen en aardbeien je om de oren. Maar wat kun je nu maken met de verse kersen die je zoveel in de winkels ziet?! De variant uit pot is het hele jaar door favoriet voor vlaaien en monchoutaart, maar verse kersen zijn naar mijn mening nog wat ondergewaardeerd. Ik weet niet of het verwijderen van pitten er iets mee te maken hebben, maar ik ben wel eens benieuwd of die extra moeite zich loont in de smaak.

Een portie Google leerde me dat onze Amerikaanse medemens wél raad weet met kersen. En dan met name in een pie. Ik besloot dan ook dat dit hét moment was om mijn Dille & Kamille pasteivormen met losse bodem weer eens uit de kast te halen.
Als piedeeg koos ik voor een Paté Briseé, of korstdeeg. Dit is een vrij neutraal, maar zeker niet smaakloos deeg, dat een goede tegenhanger is voor de zoete fruit/amandelvulling. Het geheel is bijzonder lekker weg te happen, gewoon zo, of met een bol vanille-ijs. En niet onbelangrijk, je kunt lekker creatief zijn met de bovenkant en er zo een geheel eigen taartje van maken! En die verse kersen? Die zijn zeker de moeite waard. Zoet, fris, jammie!

Verse kersenpie
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 6
Ingrediënten
  • 240 gram bloem
  • 220 gram koude ongezouten roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker (of meer)
  • 6 tot 8 eetlepels ijswater
  • 1 pasteivorm van 18 cm
  • 2 eetlepels maizena
  • snufje zout
  • 210 gram witte basterdsuiker
  • 450 gram kersen (1 bakje)
  • 150 gram bosbessen (1 klein bakje)
  • 0,5 theelepel amandel-extract (Dr. Oetker)
  • 1 theelepel vanille-extract (Dr. Oetker)
  • 20 gram ongezouten roomboter
Hoe je het maakt
  1. Snijd de 220 gram boter in blokjes van 1 cm en meng met je hand kort door de bloem. Zet onafgedekt in de vriezer voor 10 minuten.
  2. Roer de theelepel zout en suiker door koud water en zet erbij in de vriezer.
  3. Mix met deeghaken of een foodprocessor kort, op hoge snelheid de boter door het bloem totdat het een soort van kruimeldeeg is. Voeg dan een voor een het ijswater toe en mix telkens kort door. Als je deeg blijft samenhangen als je het tussen je vingers drukt, dan is het goed.
  4. Kneed met je handen 2 platte schijven van het deeg en wikkel in folie om vervolgens voor 30 minuten in de koelkast te leggen.
  5. Ontpit ondertussen je kersen. Op een paar na voor decoratie hoeft dit niet al te netjes, dus zonder kersenontpitter kun je ook een paperclip of pincet gebruiken.
  6. Hou een paar mooie kersen en bosbessen apart, meng de rest met de maizena, suiker, zout en extracten. Laat even staan.
  7. Vervarm de oven voor op 210 graden.
  8. Rol 1 plak deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een plak van ca 21 cm. Maak hiervan in de pasteivorm een bodem en rand. Snijd het overtollige deeg af.
  9. Schep het kersenmengsel op de bodem. Er mag vocht meekomen, maar giet de kom niet leeg. Verdeel de 20 gram boter als vlokjes over de kersen.
  10. Rol vervolgens de deksel uit van de tweede schijf deeg. Leg over de kersen en laat aansluiten aan de zijrand.
  11. Steek met uitstekers of een mesje decoratief vormpjes uit de deksel. Deze zorgen ervoor dat de stoom uit de pie kan ontsnappen en er wat vocht verdampt.
  12. Bak de pie in ca. 50 minuten af of tot goudbruin. Strooi na 40 minuten wat losse suiker over de bovenkant en bak de laatste 10 minuten. Laat volledig afkoelen.
  13. Verwijder de pie uit de vorm door de bodem voorzichtig op te tillen.
  14. Stop wat verse kersen en bosbessen achter de 'ventilatiegaatjes' voor een extra bite. Snijd in 6 stukken.
  15. Bon appetit!

PS. Voor een volgende keer wil ik gaan proberen of ik de baktijd van de vulling wat kan verkorten (bijv. met blindbakken) om zo de kersen knapperiger te houden. Mocht je een goed idee hebben om dit te bereiken, laat me het weten!

2 Comment on “Verse kersenpie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: