Toverijs

 4 comments
jun 20th

Enige tijd geleden maakte ik voor het eerst kennis  met het Toverijspoeder van Van Gilse, bekend van o.a. de poedersuiker. Met dit poeder  maakte ik zonder ijsmachine en in een handomdraai chocolade-ijs met cookie dough, wat toevallig precies zo smaakte als Ben & Jerry ijs! Daarom verdiende dit recept direct al een plekje op Klein Stukje Dan. Maar, wat is Toverijs eigenlijk? En hoe smaakt het in de originele vanillesmaak? Let’s find out!

Wat zit erin:

  • gedroogde glucosestroop
  • druivensuiker
  • melkpoeder
  • gehard plantaardig vet
  • suiker
  • emulgator
  • natuurlijke vanille aroma’s
  • melkeiwit
  • verdikkingsmiddel (hopelijk niet letterlijk 😉 )
  • kleurstof

Waarom Toverijs?

Een veelvoorkomend probleem bij het zelf roomijs maken is het ontstaan van ijskristallen tijdens het invriezen. Dit proef en voel je: van die ijzige, waterige stukjes als je op je ijs kauwt. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een ijsmachine of door elk half uur met een vork het mengsel door te roeren. Maar even serieus, wie doet dat? Volgens van Gilse is het voordeel van Toverijs dat je het gewoon kunt invriezen zonder naar om te kijken.  En daarnaast heb je maar een of twee ingrediënten nodig om te kunnen ‘toveren.’ Ohja, en een mixer (of je moet 2 minuten op full speed kunnen kloppen). 

Hoe werkt het?

Aan 1 zakje  Toverijspoeder van 200 gram voeg je alleen 350 ml melk en je eventuele andere toevoegingen toe. Vervolgens klop je 1 minuut langzaam en vervolgens 2 minuten vol gas. Het mengsel ziet na het kloppen  fluweelzacht, luchtig en softijsachtig uit. De smaak en geur is voor het vriezen echter nog niet echt aanwezig.  Het ijs to-be schep je in een oude ijsbak, of Tupperware doosje, sluit je goed af en zet je voor 5-8 uur in de vriezer.

COLLAGE TOVERIJS TOTAAL

Wat zegt de jury?

Snel: Ja! in 5 minuten heb het gemaakt, ingevroren en je mixer en beslagkom afgewassen!
Makkelijk: Ja! Als je een mixer kan vasthouden dan kan je dit ijs maken.
Smaak:   Dit smaakt een beetje naar die kartonnen kuipjes ijs, mildzoet, beetje flauw, mag wel een vanillestokje in. 
Geur: Kan best door voor roomijs. 
Schepbaar:
 Al vrij snel wordt het ijs zachter en daardoor prima te scheppen. 
Ijskristallen:  
As promised, geen kristal te bekennen. 
Structuur: 
 Het mengsel is heel luchtig. Dit merk je ook in het gewicht van het ijsbakje. Ook is het snel zacht en verliest het daarmee kou, waardoor het eerder marshmallowachtig wordt, een beetje vlokkerig in de mond. Als je snel opeet merk je hier minder van.
Uiterlijk: Nog voor het invriezen zag dit mengsel er al erg lekker uit en dit was na het invriezen nog zo.

Het eindoordeel: 

Het Toverijs komt goed uit de bus. Het is makkelijk, ruikt goed, ziet er lekker uit en je kunt er mooie bolletjes van scheppen. Het mengsel is van zichzelf alleen niet heel smaakvol, dus om echt lekker ijs te maken (zoals mijn B&J recept) moet je hier wel wat extra liefde aan toe voegen, zoals verse vanille, chocolade, fruitpuree etc. Wat mij opviel is dat de naturel variant veel sneller warm en zacht wordt  dan de chocoladevariant. Ik verwacht dus dat je met toevoegingen ook de structuur verbetert.

Al met al is het Toverijs zeker een aanrader om zelf een leuke eigen smaak ijs mee te maken voor bijvoorbeeld een etentje! Op de Toverijswebsite vind je allerlei leuke variatietips.  Je kunt het Toverijs overigens kopen bij o.a. Jumbo en Plus voor €1,99 per pakje, goed voor ongeveer 1 liter ijs.

DSC_1420

Psst.. Deze test was onderdeel van mijn grote ‘Op zoek naar’ roomijs project, waar ik allerlei methoden test om zonder ijsmachine lekker ijs te maken. Benieuwd geworden? Lees hier verder!

4 Comment on “Toverijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *