Tarte Tatin

 3 comments
jan 20th

De Tarte Tatin kan ik niet meer serieus nemen nadat Sam en ik deze in een restaurant als volgt op de kaart zag staan: ” Tarte Tatin met bananan.” Sindsdien spreken we dit standaard uit als Tatatataaa….(met banananaaa). Ik moet weer lachen als ik het schrijf maar waarschijnlijk moet je erbij zijn geweest. Helpt het als ik nog toevoeg dat we het met een Frans accent uitspreken? Vast niet. Dan maar het recept. Van Cees Holtkamp, man achter Amsterdams beste banketbakker. Hij maakt een hele taart, ik met de helft van het recept 4 kleine pannetjes (verkrijgbaar bij Xenos). Perfect voor een dessert, eventueel met een bolletje vanille. Warm is ie het lekkerst!

Tarte Tatin
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 4
Ingrediënten
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram suiker
  • snufje zout
  • 125 gram bloem
  • 1 ei
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram kaneelsuiker (zelf mengen)
  • 4 appels, Jonagold
Hoe je het maakt
  1. Maak van de bovenste 5 ingrediënten een Pate Sucre beslag: Kneed de boter met de suiker, het zout en de bloem. Meng als laatste de eieren erdoor. Verdeel in 4 porties van ca 80 gram en bewaar deze als platte balletjes voor 60 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de na 30 minuten voor op 220 graden. Schil de appels, snijd ze in achten en haal het klokhuis eruit. Smelt de boter en giet die in de 4 pannetjes. Strooi de kaneelsuiker over de boter. Leg de partjes appel met de bolle kant in de pannetjes. Rol het pate sucre-deeg uit (één voor één) tot ruim de diameter van de pannetjes en bedek de appels ermee. Stop het deeg bij de randen goed in, als bij het opmaken van een bed. Bak de taartjes ca 20 minuten in de oven, of tot hij goudbruin is. Laat de pannetjes een paar minuten afkoelen, waarnaar je ze omdraait op een dessertbord, om te serveren.
  3. Serveren met creme fraiche, ijs of warme vanillesaus.
  4. Bon appetit

3 Comment on “Tarte Tatin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: