Supersnelle kokosmakronen
38 comments
Ik wilde dit recept éigenlijk beginnen met een anekdote! Namelijk die van mijn (ongevraagde!) kennismaking met de voedingswaarden van de kokosmakroon. Serieus, welke geluksverpester zet dat soort dingen bijna paginagroot in een vrouwenblad? Maar, geen zorgen, ik heb besloten júllie dit niet aan te doen. Nee, ook niet gaan googlen nu! In plaats daarvan roep ik gewoon zoiets als: ”kokos is een vrucht die behoort tot de superfoods.” En er zit heel veel kokos in een kokosmakroon dus daarmee is het vast ook een superfoodskoekje;-)!
Ziezo! Superfoods! Daar moét ik dan wel een goed recept mee hebben! Uit automatisme pakte ik al de koekjesbijbel ‘Koekje‘ van Cees Holtkamp en Kees Raat erbij. Maar, -hoe ken het- een goed recept voor kokosmakronen stond er niet in! Dan maar een recept van Smulweb proberen. Ik zag al helemaal voor me hoe ik mooie kransen zou spuiten en leuke gekleurde velletjes eetpapier eronder zou plakken. Het zou een klein kokosfeestje met mezelf worden.
De werkelijkheid? De dikke prut wilde voor geen meter uit mijn spuitzak. Ik heb toen maar hoopjes geschept en daarin met mijn vinger een gat gemaakt. Dan hoop je nog dat de oven een klein wonder verricht, maar ik zou zeggen, oordeel zelf.
Omdat ik nog zoooveeel recepten wil proberen, heb ik het hele kokosavontuur even naast me neergelegd. Totdat ik van mijn moeder een zakje ‘Turkse kokoskoekjes’ kreeg. Afkomstig van verre Turkse familie (huh, ze was toch hartstikke blond? – ja lang verhaal!). Maare, koekjes mijn neus! Dit waren super smeuïge kokosmakronen!
Mijn moeder had goed geanticipeerd en dus kreeg ik direct het recept erbij. Natuurlijk de hoeveelheden op zijn Turks, dus direct voor een heel weeshuis (30-50 stuks). Maar ook opvallend, met maar 3 ingrediënten! Dit was nou nét zo’n lekker receptje voor de eerstkomende lazy sunday!
De oplettende Instagram volger kreeg 2 weken geleden al een sneak preview vanuit de keuken; Zijn het geen plaatjes geworden? En alhoewel dat ik denk dat je ze kunt spuiten, koos ik ditmaal- volgens recept- voor de ijsschep. Supersnel en zonder vies te worden heb je zo, binnen 20 minuten mooie ronde kokosmakronen. Als kers op de taart kun je nog wat chocolade versiering toevoegen. Tel er dan nog 10 minuutjes bovenop + wat koelkasttijd.
Zo, nog even checken of ik kokosmakronen niet op vier verschillende manieren heb geschreven ennnnn enter! Enjoy!
- 250 gram gemalen kokos
- 250 gram suiker
- 4 eieren
- ijsschep
- vork of diepvries/spuitzak (beter)
- velletje bakpapier
- 150 gram pure chocolade +2 blokjes (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Weeg de suiker en kokos af. Meng deze in een grote pan met de eieren tot een plakkerig mengsel. Bak dit 5 minuten op een zacht vuurtje.
- Maak met een ijsschep of met je handen ronde balletjes van het kokosmengsel en leg dit op een met bakpapier belegde bakplaat. Bak voor 8 minuten tot iets verkleurd.
- Smelt in de magnetron de 150 gram pure chocolade. Dit doe je op 900 watt voor 1 minuut, dan roeren en nogmaals 1 minuut.
- Doop de kokosmakronen met de onderkant in de chocolade. Laat even een paar seconden drogen in de lucht en zet dan op een plaat die, straks met alles erop, in de koelkast past.
- Smelt de 2 blokjes chocolade door deze afgesloten in een diepvrieszakje in een glas heet water te hangen. Knip dan het puntje van de zak en zigzag streepjes chocolade over de kokosmakronen. Met een vork kan dit ook, maar dan wordt het iets minder strak.
- Zet in de koelkast voor 20 minuten of totdat de chocolade hard is.
- Bon appetit!
Tot slot, omdat ik het beestje graag bij zijn naam noem, heb ik me rot gezocht op o.a. Turksekok.nl naar de officiële naam van deze koekjes, maar tevergeefs. Wie weet het wel?
Inge 12 februari 2014 at 15:15
Ow dat ziet er lekker uit… Die gaan we morgen of overmorgen maar eens proberen!
Mariska 12 februari 2014 at 15:34
Wow, wat zien ze er weer prachtig uit. Ze lijken me ook echt leuk om te maken. Ik houd alleen echt niet van kokos haha.
Pink 5 augustus 2016 at 09:42
Nancy, a very inseterting read on yours and friends ride. You are riding over parts of the country that I flew over for years. You are an inspiration to finally get on my Harley and do the same. Hang in there and stay safe. Love, Robert. 4-10-07
yl234.com 7 november 2016 at 01:59
Debra is fantastic and what a clever ting for Kmart to use her. I remember your first picture (I think) of Debra, with a big metal chain across her chest as accent. She looked fabulously different and daring and and really awesome. She is totally fearless in her creativity and clever as the dickens and great fun. And she is beautiful!
http://www./ 15 november 2016 at 00:29
Fear not…. The first volume, at least, is completely readable, charming, and funny. The second volume is pretty grueling; the third reads like a post-war German novel. I’m told that in certain circles, like on the West Side subway in Manhattan, carrying the second or third volume was high status.Only poseurs carried the first.
http://www./ 17 januari 2017 at 08:52
What kind of mini-computer are you using? I've been looking for something really light, and have been considering the iPad, but am afraid that will be a nightmare converting mss back and forth.
kündigung darlehen zinslos 11 februari 2017 at 16:36
Richard Duncan is a moron dip shit illuminati shill. Necccessary, is his answer for everything. Unemployment statistics he used, are gov’t twisted numbers. He is supporting a second stimulus, which we all know is coming. High Technology infrastructure projects. High Speed Train system, new power sources, in what will be the building blocks for a new system (both economic and political).
http://easygamecheats.pro/ 4 april 2017 at 21:08
SNORE EASE or one of those sprays do work unless you need to have an examination to have some work done ( last option ) …..use the sprays – just ask the pharmacy folks at Walgreen’s !
Simone 13 februari 2014 at 22:54
Ja nu moet ik natuurlijk toch op de voedingswaarde van kokosmakronen gaan googlen zometeen… Zo gaat dat nou eenmaal… Nieuwsgierig enzo… De tweede batch ziet er in ieder geval perfect uit!
MLJN 13 februari 2014 at 23:04
Noooooo don’t do itttt Simone;-)
Marielle 15 februari 2014 at 21:04
oooo…..
ik eet mn vingers er bij op, heb echt niet gewacht tot ze afgekoeld waren hoor…
Ze zijn heerlijk, en zo makkelijk te maken!
Kitty 28 maart 2014 at 00:30
Erg leuk geschreven!
MLJN 4 april 2014 at 14:00
danku:)
Mermaid 6 april 2014 at 16:43
Heb deze koekjes vandaag gebakken en ze zijn echt heel simpel en superlekker. Ga ze zeker nog vaker maken en recept naar mijn lactose intolerante schoonzusje sturen.
Linda 9 mei 2014 at 21:42
Heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk. Ze mogen van mij nog wel net iets vetter/sappiger van binnen zijn. Maar heel makkelijk recept!
MLJN 9 mei 2014 at 22:20
Hoi Linda,
Hoi Linda,
Wat leuk! Ze zouden wel vrij sappig moeten zijn. Misschien dat je oven wat heter is dan die van mij. Dan zou je wat korter bakken kunnen proberen!
Groetjes Myrthe
Denise 11 juni 2014 at 19:50
Ziet er heerlijk uit! Ik ga ze uitproberen, maar heb nog een vraagje:
Hoe kan ik de kokosmakronen het beste beste bewaren? Ik wil ze namelijk een avond van te voren maken. In de koelkast houden of toch nadat de chocolade hard geworden is gewoon buiten de koelkast in een trommel ofzo?
Groetjes, Denise
MLJN 11 juni 2014 at 20:20
Dat laatste Denise! Ze blijven dan zeker 5 dagen prima!
Moniek 10 juli 2014 at 11:57
Ik heb ze vandaag gemaakt!! Heerlijk 🙂
Fan van je site!
MLJN 14 juli 2014 at 18:31
Leuk Moniek! Dank voor het compliment!
Ria 9 september 2014 at 08:16
Vanwege mijn koolhydraatbeperkte dieet mag ik wel kokos gebruiken, maar geen suiker 🙁 Wie heeft er een goed idee? 😉
MLJN 12 september 2014 at 07:21
Hi Ria,
Dat is een lastige! Je moet iets hebben wat de kokos kan binden en zoet is. Of je moet voor ongezoete kokosmakronen gaan. Kleinstukjedan kan ook niet? En de rest snel weggeven;)
Linde 22 september 2014 at 13:40
Kokosbloesemsuiker heeft een hele lage glycemische index en zorgt daarom niet voor een glucosepiek in je bloed. Qua koolhydraten ken ik de waardes niet, maar het heeft in ieder geval niet zo’n slechte invloed op je lichaam als geraffineerde suiker! En de naam past ook nog eens goed bij deze kokosmakronen… 😉
Astrid 11 oktober 2014 at 16:51
Deze heb ik afgelopen zomer gegeten in Turkije! Heerlijk! Ga ze zeker maken!
MLJN 14 oktober 2014 at 07:14
Leuk! Weet je toevallig ook hoe ze heten?
Guler 17 november 2014 at 23:51
Hindistan cevizli kurabiye heten ze . Dat betekent gewoon kokoskoekjes.
Guler 17 november 2014 at 23:19
Wat een leuk stuk over kokosmakronen!
Heb je blog bij toeval gevonden, maar blijf je zeker volgen!
Inge 15 januari 2015 at 17:40
Wat ben jij grappig! Ga gauw de rest van je site eens bekijken. Was op zoek naar een recept voor kokosmakronen maar heb per ongeluk een bijzonder leuke site ontdekt geloof ik 😉
Naomi 23 januari 2015 at 20:53
Vanochtend gezien en gelijk gemaakt..ze zijn heerlijk!!! echt een aanrader.. Ik heb de helft van het recept gedaan en kon zeven flinke koeken maken..
Steesie 6 maart 2015 at 12:43
Ze zijn te vloeibaar bij mij…
Tips? :))
MLJN 10 maart 2015 at 11:35
Hi Steesie, ik denk dat je eieren dan aan de grote kant waren. Probeer het eens met wat minder ei, dan gaat het vast lukken!
Groetjes,
Myrthe
Naomi 10 juni 2015 at 20:32
Ik heb de kokosmakronen niet overdreven al denk ik een keer of tien gemaakt dus je hebt nu wel eens een keer een bedankje verdient. Ze zijn zo heerlijk en zooo makkkelijk.. De reactie is bijna altijd hetzelfde..: ooo wat lekker!! Die heb je toch niet zelf gemaakt?!! Dus bij deze voor alle gebakken maar ook zeker de nog te bakken kokosmakronen..Super Bedankt!!
Kassandra 2 juli 2016 at 09:34
Net als Naomi maakte ik deze koeken ook regelmatig (om weg te geven als bedankje of gewoon op een lazy sunday). Maar ik kon je recept niet terugvinden! :-0 Gelukkig heb ik het nu gevonden en nog net op tijd voor het suikerfeest. Ik ga ze maar weer eens maken!
MLJN 5 juli 2016 at 22:18
Hi Kassandra, leuk om te horen. Hier worden ze ook nog regelmatig gemaakt, ideaal zo lekker snel en simpel en een super cadeautje. Hoe bedoel je dat je het recept niet kan vinden?
Groetjes,
Myrthe
Latifa 5 juli 2016 at 22:13
Ik maak ze nu voor het derde jaar op rij voor suikerfeest en iedereen is er dol op!
Ik maak de bollen met mijn hand, ze worden denk ik daardoor plat. Doe ik iets fout?
MLJN 5 juli 2016 at 22:17
Hi Latifa, leuk dat je ze telkens maakt! Ik maak ze altijd met de ijsschep en die prop ik echt helemaal vol, wellicht iets meer aandrukken met de hand, zodat het echt een massief balletje wordt? En anders spelen met de tijd dat je het mengsel bakt in de pan (iets langer). Hoop dat het helpt en eet smakelijk vanavond!
Groetjes Myrthe
Latifa 5 juli 2016 at 22:14
4 sterren!
Jessika 23 oktober 2019 at 08:36
Wat een heerlijk recept! Ik heb ze gemaakt met 120 gram erithrytol in plaats van de suiker. Super resultaat!! De voedingswaarde is dan gelijk geen probleem meer 😉