Subway Cookies

 61 comments
jan 18th

Een paar jaar heb ik schuin tegenover een Subway gewerkt. Dit betekende minstens 2x per week een broodje parmezaan, steak and cheese, met alle groente behalve rode ui (zweetoksellucht op afgesloten kantoor) en South West saus. En daarbij, als toetje, een White Chocolate Macademia Cookie. Het ultieme koekje, zacht, met vanille-witte chocolade smaak en een zoutige macademia bite. En met zacht bedoel ik eigenlijk half gaar, zodat hij ombuigt en uiteindelijk afbreekt als je hem aan de rand optilt. Maar iets beter voor je maag (voor de deegsnoepers van deze wereld). Go-dde-lijk! Overigens noem ik nu de macademia versie, maar eigenlijk zijn alle soorten lekker en gaat het me voornamelijk om het koekje zelf…

In 2009 heb ik voor het eerst drie pogingen achter elkaar gewaagd om dit recept na te bootsen. Complete fiasco’s, terwijl de makers van de Amerikaanse recepten die ik gebruikt heb, toch 1 voor 1 zweerden dat dit HET recept was. Qua smaak kwam ik aardig in de buurt, maar de inbeet en textuur waren meer die van een zandkoekje.

Totdat, eureka, ik in het geniale boekje Koekje leerde dat het niet aan mij lag, maar aan de standaard bloem. Onze patentbloem en tarwebloem zijn blijkbaar niet geschikt voor deze Amerikaanse heerlijkheid, of wel alle zachte koekjes die moeten uitdijen in de oven (zie ingredïentenlijst) . Ik had dus al die jaren geen schijn van kans gehad zonder het magische bloem dat Zeeuws bloem heet. Dus, note to everyone: drijvende koekjes bakken – Zeeuws bloem kopen. Je vind het bij een Molen of gewoon in de eerste beste webshop (prijs ligt tussen de €1,30-en €3,95). Goedkoopste getest en akkoord bevonden:) Als onderstaand recept mislukt omdat je 100% patent bloem hebt gebruikt, eigen schuld. Je kunt overigens wel een vergelijkbaar resultaat pakken door het deel Zeeuws bloem te vervangen door de allergoedkoopste supermarktbloem.

Update 20/08/2013: recept is aangepast naar Westerse proporties (11 i.pv. 22  koeken), ik heb de hoeveelheid suiker aangepast (was met 30 gram minder net zo lekker) en jullie variatietips meegenomen! 

5.0 from 5 reviews
Subway Cookies
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 11
Ingrediënten
  • 112 gram ongezouten zachte roomboter
  • 50 gram suiker
  • 140 gram licht (!) bruine suiker
  • 1 medium ei
  • 1,25 theelepel vanille-essence (dr. Oetker)
  • 100 gram patentbloem
  • 60 gram Zeeuws bloem
  • 0,25 theelepel zout
  • 0,25 theelepel baking soda (toko/apotheek)
  • 0,25 theelepel baking powder (dr. Oetker)
  • een halve zak bruine M&Ms óf
  • 90 gram witte choclade + ca 65 gram macademia's óf
  • 125 gram chocolade chips wit/bruin/puur chocolade óf
  • 75 gram havermout en 75 gram gewelde rozijnen
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal zowel de bakplaat als het rooster uit de oven.
  2. Doe boter in blokjes, suikers, ei en vanille in een grote kom en mix met deeghaken tot een glad papje.
  3. Meng in een andere kom de bloem, zout, baking soda en baking powder door elkaar met een garde.
  4. Bereid je toevoeging voor (bijvoorbeeld chocolade en noten in kleine stukjes hakken of gewoon klaarzetten van alle chocolade chips of fruit. Leg verder bakpapier op je oven bakplaat.
  5. Mix de droge ingrediënten door de natte ingrediënten tot een klef koekjesdeeg.
  6. Voeg tot slot de gekozen toevoeging toe en schep dit luchtig door het deeg.
  7. Maak bolletjes deeg ten grote van een golfbal en leg deze balletjes met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat (koekjes worden bijna 10 cm doorsnee). Geen zorgen, de balletjes zakken in de oven helemaal uit als een smeltend bolletje ijs.
  8. Bak deze in het midden van de oven op de bakplaat, ca 10 minuten of totdat licht goudbruin. Als de randjes te hard bakken, zet dan de oven uit en laat de koekjes nog enkele minuten met de ovendeur open verder garen. De koekjes zijn dan nog erg zacht, maar zullen als ze afkoelen wel steviger worden.
  9. Duw de koekjes een beetje plat met een spatel en laat ze dan even wat afkoelen en harder worden op je bakblik, verplaats ze zodra het kan op je rooster om verder af te koelen. Je kunt dan de rest van het deeg gaan bakken of de helft van de bolletjes invriezen om een andere keer af te bakken. Laat ze dan wel eerst 60 minuten wat ontdooien voordat je ze bakt.
  10. Bon Appetit!

 

Zelfgemaakte koekjes verpakking

Bon Appetit!

61 Comment on “Subway Cookies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: