Slagroomtruffels
27 comments
Foodporn. Dat is wat me te binnen schoot toen ik een van deze truffels at. Want wat zijn ze lekker. Een dikke laag knapperige chocola, bittere cacaopoeder en romige inhoud. Alsof er een engeltje op je tong piest! Normaal gesproken heb ik 1 regel; van alles wat ik maak, proef ik alleen maar een ‘kleinstukjedan.’ Echter heb ik vanochtend met -4 hardgelopen. In mijn eentje, want mijn loopgroep was al foetsie, terwijl ik maar 2 minuutjes te laat was. En ik had ook nog tegenwind. Dus onder de noemer van troostvoedsel mocht ik 2 truffels van mezelf.
Ik heb dit recept al gehalveerd, maar desondanks zit ik nu nog met 22 -2 truffels. Met 1 bekertje slagroom maak je dus ongeveer 44 truffels. Errug gevaarlijk. Ik zeg het maar even.
- 125 gram roomboter
- 125 gram slagroom
- 125 gram fijne kristalsuiker (van Gilse)
- 0,5 theelepel vanille essence of ½ stokje
- 220 gram pure chocolade
- 1 pakje Blooker cacaopoeder
- 1 wegwerkspuitzak (of snoepzak jamin)
- 22 cocktailprikkers
- bakpapier
- Kook de slagroom en de suiker zachtjes in een steelpannetje. Net zolang totdat de suiker opgelost is (pannetje even schuin houden en kijken of je nog suiker ziet).
- Laat dit afkoelen totdat het niet meer warm aan je lip aanvoelt (ca. 20 graden). Echt doen anders gaat het schiften met de boter (volgende stap).
- Klop de boter met vanille romig met de keukenmachine.
- Klop beetje bij beetje de slagroomsiroop erdoor tot je een glad mengsel hebt. (ziet er in het begin een beetje raar uit, komt vanzelf goed).
- Beleg een bord/plaat/snijplank (passend in je vriezer) met bakpapier.
- Schep het mengsel in de spuitzak. Sluit de zak door deze een paar slagen te draaien (zo voorkom je dat je de smurrie aan de bovenkant eruit knijpt. Knip dan een opening aan de onderkant van ongeveer een centimeter.
- Spuit op het bakpapier truffels van ca 2 bij 3 cm. Steek een cocktailprikker in elke truffel en zet ze voor ca. 45 minuten in je vriezer.
- Smelt na 30 minuten de chocolade au bain marie (of, voor dummies: in de magnetron voor 1 minuut, goed doorroeren en nog 1 minuut erin). Zet het bakje chocolade in een grotere bak met een laagje warm water om te voorkomen dat de chocolade gaat stollen.
- Strooi flink wat cacao in een grote ovenschaal.
- Haal de truffels uit de diepvries en haal ze aan de cocktailprikker voorzichtig door de chocolade. Haal met een theelepel overtollige chocolade eraf.
- Leg de truffels gelijk in de cacao en strooi er direct nog wat cacao overheen, de chocolade stolt namelijk snel.
- Trek als de chocolade hard is, de prikkers voorzichtig uit de truffels.
- Laat de truffels uitharden in de koelkast of vries ze direct weer in. Voor het serveren wel even het teveel aan cacao eraf tikken.
- Bon appetit!
Melissa 24 maart 2013 at 21:35
Dat ziet er super smakelijk uit! Dat kan ik vast ook. Tipje voor de truffelmakers. Als de chocolade gesmolten is, zet dan de bak met gesmolten chocolade in een grote kom of pan, gevuld met heet water. Zojuist stolt de chocolade niet zo snel en kan je wat relaxter werken. Wel zorgen dat er geen water bij de chocolade komt.
MLJN 24 maart 2013 at 22:25
Haha Lis! Jij kan dit met twee vingers in je neus! Dit was de oorzaak van mijn keukenbende vanmiddag.
Goede tip! Doe het zelf ook altijd, anders heb je halverwege alleen nog een prutje over. Zal het erbij zetten morgen!
Baked Louie's 26 maart 2013 at 20:27
Hey! Ik heb je genomineerd voor de Liebster award op mijn blog! Lees er meer over op http://bakedlouies.blogspot.be/
Mirjam 4 december 2013 at 08:23
Hoi,
Lijkt me heerlijk en ik ga ze zeker maken! Opmerking: de printfunctie werkt bij dit recept niet.
MLJN 10 december 2013 at 00:46
Bedankt voor de tip. Heel vreemd, ga het even uitzoeken…
Maarten 19 december 2013 at 11:21
Die truffels zijn wel heel erg lekker. De volgende keer maak ik ze alleen met mini-hagelslag ipv cacaopoeder. Die poeder vond ik toch wat droog.
MLJN 19 december 2013 at 14:12
Hoi Maarten,
Verslavend zijn ze he! Ik vind persoonlijk de droge inbeet i.c.m. de smeuge binnenkant het lekkerste aan de truffel. Het is wel belangrijk dat je de truffels niet te klein maakt om de verhouding cacaopoeder en slagroom in verhouding te laten zijn. Misschien dus ook nog een idee om de volgende keer grotere toefjes te spuiten. Maar met hagelslag lijken ze me ook erg lekker!
Groetjes,
Myrthe
Do 1 maart 2014 at 15:00
Ik heb het ook geprobeerd, maar bij mij werd het mengsel erg dun waardoor ik geen bolletjes voor de truffels kon maken. Het werd n smurrie…
Ik heb precies gedaan wat er boven stond, wat kan ik fout gedaan hebben?
MLJN 8 maart 2014 at 02:30
Hoi Do,
Wat jammer! Het enige wat ik kan bedenken is dat je de boter bent vergeten of minder hebt genomen? Het mengsel moet goed te spuiten zijn. Ik zal de volgende keer dat ik de truffels maak ook van dit recept stap voor stap foto’s toevoegen, dan kun je zien bij welke stap het er anders uitzag bij jou!
Groetjes,
Myrthe
Nikki 2 maart 2014 at 11:34
Hoi!!!
Ik had en vraag. … Ik had het truffelmengsel in de vriezer gezet. .Na een poos eruit gehaald en toen ging het mis! Dan wil ik de truffels door de chocola halen en dan druipt de chocola van die truffel af en als ik dan de truffel met beetje chocola door de cacao wil doen krijg ik allemaal dikke bobbels van de chocola met cocao en de chocola gaat dan ook helemaal in de bak met chocola zitten 🙁
Resultaat: truffels die half bedekt zijn met chocola en bijveld cacao. .. Maar wel erg lekker! !!!!
Heb je misschien tips voor mij? Duidelijk dat ik iets fout doe
Gr nikki
MLJN 8 maart 2014 at 02:23
Hoi Nikki,
Wat gek, wat jij beschrijft heb ik 1x gehad, met een poging tot zelfgemaakte magnums. Witte chocolade bleek niet zo goed te werken op een koud oppervlak. Het gleed er gewoon af. Heb je gewoon pure chocolade gebruikt? Het klopt wel dat het druppelt en een beetje knoeit als je te snel van chocolade naar cacao gaat. Wat ik de laatste tijd doe is even boven het bakje chocolade houden, eventueel druppels eraf schudden of afstrijken met een theelepel en dan rustig boven het bakje cacao houden en met een lepeltje of zeefje cacao eroverheen strooien. Ik zal de werkwijze hierop aanpassen.
Het fijnst werkt het trouwens als je met zijn 2en werkt. Dus 1 dopen, de ander bestrooien. Alleen kan prima hoor, maar als er iemand in de buurt is, dan scheelt het wel.
Succes!
Groetjes!
MSR 28 april 2014 at 19:09
Als de chocolade van de truffelvulling af druipt, is de chocolade te heet! Dan smelt bij het eerste contact de buitenste laag van de vulling en hecht daardoor de chocolade niet meer. De chocolade iets af laten koelen, en dan weer verder gaan….
MLJN 6 mei 2014 at 16:36
Goede tip MSR. Ik heb het op de een of andere manier alleen met wit. Zou dit wellicht heter worden/blijven? Het stolt wel sneller.
Groetjes,
Myrthe
Esther 13 juni 2014 at 14:06
Hoi Myrthe,
Bedankt voor je superlekkere recept!
De slagroomtruffels waren heerlijk! Ik deed een poging tot het maken van grand marnier slagroomtruffels door de vanille te vervangen door 4 tl grand marnier. Helaas proefde je dit niet, maar alsnog waren ze echt heeeeerlijk!
Groetjes Esther
Mike 14 juli 2014 at 09:55
Echt een geweldig recept!
Als chocoladeverslaafde heb ik in plaats van je aanbevolen ‘halvering’ van het recept, heb ik er toch 44 proberen te maken. Als afscheidscadeautjes voor op mijn stage plek. In kleine geschenk verpakkingen leuk om weg te geven! En zo te horen lekker om te krijgen.
Ik kijk uit naar je volgende chocolade-recept :))
Bij het uit de vriezer pakken van het beslag, begint het langzaam te ontdooien, waardoor het beslag als het ware begint te zweten. Dit is de reden waarom de chocolade er dan vanaf glijdt.
Tip: Doe het met kleine porties, neem er een stuk of 5 uit de vriezer. Dompel deze in de chocolade en haal vervolgens de volgende 5 weer uit de vriezer.
MLJN 14 juli 2014 at 18:34
Leuk dat ze in de smaak vielen! Kon je ze goed koel houden met dit weer? Niet dat ze niet snel op gaan natuurlijk 😉
Mike 23 juli 2014 at 09:02
Met zulk warm weer is dat best moeilijk.
Maar dat weerhoudt ons niet van het maken ervan. En het opeten al helemaal niet. 😉
Brigitte 28 november 2014 at 13:46
Eindelijk geprobeerd te maken! Stond al té lang op mijn lijstje en nu eindelijk is het ervan gekomen.
Voor zoetekauwen een geweldig recept, voor mij ietwat “te zoet” (eigenlijk niet mogelijk voor een truffel haha). Dat het geheel “te zoet” was kan ook liggen aan het feit dat de chocolade niet knapperig werd en eigenlijk in verhouding best dun was. (de warme chocolade was echter niet dun). Enig idee waarom?
Uiteraard ga ik het nogmaals proberen! en dan met de helft suiker in de slagroom. Ben namelijk gek van slagroom zonder suiker en denk dat het contrast tussen de chocolade en vulling beter tot z’n recht komt. Of zal dit niet lukken omdat de suiker misschien essentieel is voor dikte van de vulling? (ben geen baknerd… 😉
Ondertussen ga ik alle andere recepten bekijken!!!!!
MLJN 28 november 2014 at 14:14
Hi Brigitte,
Goed dat je tijd hebt gevonden! Ik denk wel dat je de suiker naar je smaak kunt aanpassen. Extra bittere chocolade gebruiken zou ook nog kunnen! Qua chocolade knapperigheid kan het aan de temperatuur hebben gelegen. Kan helpen om na het smelten nog wat extra stukjes chocolade toe te voegen en erdoorheen te roeren om de temperatuur te verlagen. Dit heet enten, en is een alternatief voor tempereren. Resultaat is glans (hier niet nodig icm cacao) en knapperigheid!
Veel succes!
Rita 26 april 2015 at 12:47
Ik maak ze zonder suiker en met 85% pure chocolade. Zo zijn hebben ze maar 2.7 koolhydraten en dus geschikt voor de koolhydraatarme levensstijl. Lekker voor af en toe. Eerste keer mislukte bij mij ook nu staan ze al vanaf gisteren in de diepvries om goed te bevriezen voor ik ga chocolateren haha. Zet een metalen plateau in de diepvries waar ik ze opzet als ik de chocolade erop heb gedaan. Door de kou stolt de chocolade sneller.
Tatteljee65 21 mei 2015 at 20:28
Buitengewoon goed recept en snel klaar ook.
Dit keer heb ik nogal grote truffels gemaakt, klein vind ik eigenlijk lekkerder. Door de truffels heel snel aan de sateprikker te draaien na het indopen, kun je het chocoladelaagje dunner maken.
Paula Fernhout 24 juni 2015 at 20:07
Ik had ook een vraag. De eerste keer dat ik ze maakte was perfect. De laatste 2 keer komt er een soort sap vrij van de ‘slagroom’ waardoor ik het niet in een spuitzak kan doen want dan komt er nog meer sap vrij. Dan doe ik het wel met 2 theelepels maar dan nog komt er wat sap vrij. Wat doe ik nou toch verkeerd??
Jeroen Smeets 7 mei 2016 at 13:39
Wauw, echt heerlijk recept! Heb ze gemaakt voor moederdag morgen en heb al stiekem een geproefd… Heb alleen de cacaopoeder vervangen door grof geraspte chocola (200g gesmolten, 50g geraspt) Dankjewel!
MLJN 12 mei 2016 at 14:01
Goed idee Jeroen, ga ik ook eens proberen! Vond je moeder ze ook lekker?
Jeroen Smeets 12 mei 2016 at 14:22
Jazeker! Binnenkort is vaderdag, dus een reden om nieuwe te maken 😉
Anja 4 februari 2018 at 21:14
Als je het zonder suiker maakt of met zoetstof (ik heb vloeibaar)
Moet je het dan ook gewoon koken? of opwarmen?
eerste keer had ik een ander recept en dat was enkel koud werken maar er kwam vloeistof van de slagroom eruit. Qua smaak was het dan ook iets te boterachtig, al heb ik ze toch gegeten want zo slecht waren ze dan ook niet. Maar zou het leuk vinden dit te kunnen maken als ik visite krijg. en ik doe aan een koolhydraatarm.. vandaar mijn vraag.
Saskia 8 juli 2020 at 19:13
Ik maak deze truffels al een paar jaar volgens dit recept maar vandaag had ik grote ruzie met de chocolade. De chocolade liep continu van de truffels af. Uiteindelijk heb ik het op moeten geven want het lukte echt totaal niet. Waar kan ik de fout in zijn gegaan?