Slagroomtruffels

 25 comments
mrt 28th

Foodporn. Dat is wat me te binnen schoot toen ik een van deze truffels at. Want wat zijn ze lekker. Een dikke laag knapperige chocola, bittere cacaopoeder en romige inhoud. Alsof er een engeltje op je tong piest!  Normaal gesproken heb ik 1 regel; van alles wat ik maak, proef ik alleen maar een ‘kleinstukjedan.’ Echter heb ik vanochtend met -4 hardgelopen.  In mijn eentje, want mijn loopgroep was al foetsie, terwijl ik maar 2 minuutjes te laat was. En ik had ook nog tegenwind. Dus onder de noemer van troostvoedsel mocht ik 2 truffels van mezelf.

Ik heb dit recept al gehalveerd, maar desondanks zit ik nu nog met 22 -2 truffels. Met 1 bekertje slagroom maak je dus ongeveer 44 truffels. Errug gevaarlijk. Ik zeg het maar even.

Slagroomtruffels
 
(Voor)bereidingstijd

Baktijd

Totale tijd

 

Author:
Porties: 22

Ingrediënten
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram slagroom
  • 125 gram fijne kristalsuiker (van Gilse)
  • 0,5 theelepel vanille essence of ½ stokje
  • 220 gram pure chocolade
  • 1 pakje Blooker cacaopoeder
  • 1 wegwerkspuitzak (of snoepzak jamin)
  • 22 cocktailprikkers
  • bakpapier

Hoe je het maakt
  1. Kook de slagroom en de suiker zachtjes in een steelpannetje. Net zolang totdat de suiker opgelost is (pannetje even schuin houden en kijken of je nog suiker ziet).
  2. Laat dit afkoelen totdat het niet meer warm aan je lip aanvoelt (ca. 20 graden). Echt doen anders gaat het schiften met de boter (volgende stap).
  3. Klop de boter met vanille romig met de keukenmachine.
  4. Klop beetje bij beetje de slagroomsiroop erdoor tot je een glad mengsel hebt. (ziet er in het begin een beetje raar uit, komt vanzelf goed).
  5. Beleg een bord/plaat/snijplank (passend in je vriezer) met bakpapier.
  6. Schep het mengsel in de spuitzak. Sluit de zak door deze een paar slagen te draaien (zo voorkom je dat je de smurrie aan de bovenkant eruit knijpt. Knip dan een opening aan de onderkant van ongeveer een centimeter.
  7. Spuit op het bakpapier truffels van ca 2 bij 3 cm. Steek een cocktailprikker in elke truffel en zet ze voor ca. 45 minuten in je vriezer.
  8. Smelt na 30 minuten de chocolade au bain marie (of, voor dummies: in de magnetron voor 1 minuut, goed doorroeren en nog 1 minuut erin). Zet het bakje chocolade in een grotere bak met een laagje warm water om te voorkomen dat de chocolade gaat stollen.
  9. Strooi flink wat cacao in een grote ovenschaal.
  10. Haal de truffels uit de diepvries en haal ze aan de cocktailprikker voorzichtig door de chocolade. Haal met een theelepel overtollige chocolade eraf.
  11. Leg de truffels gelijk in de cacao en strooi er direct nog wat cacao overheen, de chocolade stolt namelijk snel.
  12. Trek als de chocolade hard is, de prikkers voorzichtig uit de truffels.
  13. Laat de truffels uitharden in de koelkast of vries ze direct weer in. Voor het serveren wel even het teveel aan cacao eraf tikken.
  14. Bon appetit!

25 Comment on “Slagroomtruffels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: