Roze koeken deluxe

 14 comments
apr 23rd

Sinds een paar weken ben ik lid van een Facebookgroep met ongeveer 100 mede-foodbloggers. Naast het delen van ideeën, tips en het stellen van vragen, is daar ook het initiatief ontstaan van een Foodblog swap. Bij zo’n swap maak je een recept van een aan jou gekoppelde mede-blogger, welke je vervolgens op je eigen site publiceert. Andersom kookt er ook een blogger van jouw site. Deze editie is dat Martine van Duizenden1dag! Dubbel spannend dus!

Van te voren was ik bang dat ik aan een echte kookblog werd gekoppeld. Nu kan ik best koken en zijn er genoeg sites vol met heerlijke hartige gerechten, maar hoe past een foto van een risotto op de voorpagina van Kleinstukjedan? Ik had zelfs al een strategie bedacht dat ik dan in ieder geval een snack zou kiezen en anders iets zo machtig mogelijk, zodat in ieder geval het ‘Kleinstukjedan’ nog op zou gaan.

Maar, gelukkig, het lot was me goedgezind, ik werd gekoppeld aan Mannin, van www.baksels.net. Een match made in heaven. Want, Mannin bakt, en veel!  Van broodjes, crackers en zelfs beschuit, tot aan machtige zoetigheid als chocoladetaart en vlaaien. Al snel zat ik dus met een dilemma, wel heel veel in de categorie Kleinstukjedan! Ondanks dat ik 2 weken de tijd had om te kiezen, veranderde mijn keuze continu wanneer ik weer op Baksels was. Sterker nog, zelfs op de dag van het bakken had ik de ingrediënten van 2 recepten in huis haha.  Uiteindelijk ben ik maar gewoon begonnen en wat ben ik blij met mijn keuze voor deze ”roze koeken deluxe”! Mannin heeft het recept van de (blijkbaar beruchte) roze koeken van de Appie ontrafelt en maakte zo een versie voor de kijkers thuis. En wat voor een versie. Vergeleken met deze stevige, brosse, roomboterkoeken zijn die van Glacé laffe cakejes.  Echt een deluxe, koekversie!

Wat betreft het recept. Ik had een beetje moeite met het uitrollen van het deeg: het brokkelde af. Echter heb ik vertrouwd op Mannin en zo goed als ik kon, weliswaar met een natgemaakte roller, het deeg uitgerold. Uiteindelijk waren de koeken superbros, dus het ietsiepietsie geklungel waard. Verder heb ik een 12 stuks muffinpan gebruikt, deze goed ingevet en een rondje extra bakpapier op de bodem geknipt. Dus ook zonder bakringen zijn deze koeken goed te maken. Ze worden dan alleen 5cm in plaats van de 7cm van Mannin. Qua frangipane heb ik gemerkt dat hoe hoger je spuit, des te dieper je koek daaronder inzakt tijdens het bakken. Spuit dus zeker niet te veel, anders moet je later een glazuurdijk bouwen. Bij gebrek aan de goede spuitmond heb ik gewoon een stukje van 1 cm diameter van mijn spuitzak afgeknipt en daarmee een laagje van ca 0,5 cm hoog gespoten. Ik had geen ervaring met frangipane, maar dit geeft de koeken de smaak alsof ze rechtstreeks van de banketbakker komen, dus laat dit zeker niet weg uit luiigheid.!Roze koeken-2kopie

Tot slot, ik heb 2x echt een klein beetje vals gespeeld in dit recept,  maar gelukkig (denk ik) zonder merkbare gevolgen.
1. Ik was te laat bij de molen en heb daarom geen amandelpoeder meer kunnen regelen. Daarom heb ik frangipane van kant en klaar amandelspijs gemaakt (zie onderstaand recept).
2. Dat hele eiwit & pasteuriseren leek me nogal heftig en ik heb geen goede thermometer (vandaar dat ik ook niet verder kan met mijn project ) , vandaar dat ik water heb gebruikt i.p.v. het eiwit.

Benieuwd geworden naar de site van Mannin, klik dan hier.
Ik dank haar in ieder geval voor dit mooie recept!

Roze koeken deluxe
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 12
Ingrediënten
  • 105 gram ongezouten boter
  • 145 gram tarwebloem
  • 52,5 gram kristalsuiker
  • 52,5 gram licht bruine basterdsuiker
  • 4,25 gram bakpoeder
  • 1 gram zout
  • 0,5 gram bakingsoda (1/6 tl)
  • 2,5 tot 5 druppels vanille essence
  • 10 gram eidooier
  • 1 pakje amandelspijs (300 gram, dr. Oetker)
  • 100 gram roomboter
  • 20 gram citroenrasp
  • 1 ei
  • 187,5 gram poedersuiker
  • 8,75 gram maizena
  • snufje vanillesuiker
  • roze kleurstof (bijvoorbeeld van Wilton)
Hoe je het maakt
  1. Maak eerst het deeg voor de bodempjes.
  2. Roer de boter in een kom goed door elkaar tot deze een zachte massa geworden is.
  3. Zeef in een andere kom bloem, kristal- en de basterdsuiker, bakpoeder, zout en maagzout.
  4. Roer deze door elkaar.
  5. Voeg het bloemmengsel toe aan de boter, voeg de vanille essence en het ei toe en wrijf de boter en het meelmengsel tussen je vingers tot kruimels.
  6. Kneed het geheel vervolgens kort verder tot een samenhangend deeg.
  7. Maak een rechthoekig blokje van het deeg en verpak het in huishoudfolie.
  8. Leg het deeg minstens een half uur te rusten in de koelkast.
  9. Maak nu de frangipane.
  10. Kneed het amandelspijs goed los (keukenmachine, vlinderblad)
  11. Voeg dan het ei toe totdat het volledig opgenomen is.
  12. Daarna de boter en daarna de citroenrasp toevoegen.
  13. In een spuitzak scheppen en deze even laten liggen totdat je de bodempjes klaar hebt. (liefst niet in de koelkast, dan krijg je het er bijna niet uit).
  14. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, onderwarmte met hetelucht. Heeft je oven deze stand niet; gebruik dan de elektrische stand en zet op 190 graden.
  15. Vet je muffinblik in en leg rondjes bakpapier op de bodem.
  16. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif je werkblad en deegroller met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van 7 mm dik.
  17. Steek met metalen bakringen met een diameter van ca. 5 cm (breedte bodem muffinblik) rondjes uit het deeg. Leg ze in het muffinblik, druk voorzichtig aan.
  18. Pak je spuitzak frangipane en knip er een spuitgat in van ca 1cm doorsnee.
  19. Spuit in het midden van het deegplakje een rondje met een dun laagje frangipane en laat 1 cm van de buitenste rand vrij.
  20. Bak de bodempjes in de voorverwarmde oven tot de frangipane stevig aanvoelt en de kleur goudbruin is. Bak 16 minuten op 180 graden met onderwarmte en hetelucht, dan nog 7 minuten op onder- en bovenwarmte met hetelucht. Gebruik je de elektrische stand en 190 graden, dan is de baktijd ca. 20 á 25 minuten.
  21. Laat even afkoelen en keer het blik dan met een snijplankje voorzichtig om, zodat de koeken eruit komen. Zet ze rechtop.
  22. Maak de glazuur. Zeef de poedersuiker en de maïzena bij elkaar en voeg de vanillesuiker toe. Voeg al roerend telkens een beetje water toe, totdat er een gladde massa ontstaat. Qua dikte moet een lepelafdruk binnen enkele seconden verdwenen zijn.
  23. Voeg kleurstof toe tot je de gewenste kleur hebt en roer goed door.
  24. Breng met een lepel wat glazuur aan op het lagere middenstuk van de afgekoelde koeken.
  25. Tik voorzichtig met de koeken op een vlakke ondergrond zodat het glazuur goed uitvloeit tot aan de hogere rand.
  26. Laat het glazuur hard worden en bewaar de koeken in een luchtdicht afgesloten trommel.
  27. Bon appetit!

 

14 Comment on “Roze koeken deluxe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: