Roodfruittaart
7 comments
Op mijn keukentafel liggen altijd kookmagazines. Van de Allerhandes en Boodschappen, tot de Foodies en Delicious. Mijn strategie is om de mooiste recepten eruit te scheuren en de boekjes daarna door te geven aan een ander. In werkelijkheid heb ik een steeds groter wordende stapel boekjes waarvan ik de helft nog niet gelezen heb. Iets met een fulltime baan, veel reistijd en teveel hobby’s. Gelukkig heb ik in Sam mijn gelijke gevonden; naast mijn stapel, die van hem met talloze fotomagazines. Ik zeg je, wij zouden met pensioen kunnen gaan zonder ons maar een seconde te vervelen!
Toch probeer ik wel heel regelmatig een recept uit deze boekjes te maken. En ik moet eerlijk toegeven, niet altijd met succes. Niet zelden tover ik iets uit mijn oven, dat in de verste verte niet lijkt op de appetijtelijk gestylde foto, of, erger nog, dat er prachtig uitziet, maar nergens naar smaakt.  Je zou denken dat ik, na al dat bakken, toch wel een recept kan volgen, dus natuurlijk ligt de schuld altijd bij de betreffende receptenschrijver. Of bij mijn oude oven. En anders was er zéker iets met het bloem. Ik zeg maar…
Mijn zus is een grotere keukenprinses heeft meer geluk met recepten. Regelmatig komt ze met lief en kids bij ons de frisse boerenlucht opsnuiven. En in de keuken, pakt ze dan haar rustmomentje, cappuccino + foodmagazines = relax! Selectie van een paar favoriete recepten en dan thuis lekker aan de slag. En wat ze ook uitkiest, het blijken een voor een toppers te zijn. Waar ik meestal voor zoet, zoeter, zoetst gaat, gaat haar voorkeur meer uit naar fruitig en fris (wij kunnen goed samen uit 1 boekje scheuren). Laat onderstaand recept nou precies een combi van deze twee zijn. Deze taart uit, ik geloof, Baking Heaven was ook vertegenwoordigd op de bakesale (zie hier voor meer) en viel goed in de smaak onder de proevers. Zelfs nadat zus had moeten improviseren met de vulling omdat ze de eerste lading volledig over de automat had laten vallen (ja Pat, dat was geen nieuwe autoparfum). Van oorsprong was het een aardbei-rabarber crumble, maar het recept is via aalbessen en vervolgens pruimen nu omgetoverd tot roodfruittaart. Want het is toch meer een taart, met kruimeltopping weliswaar, maar wel te snijden in punten. Lekker en veelzijdig, ideaal, nu al het zomerfruit continu in de aanbieding is! Snel nog maken dus!
- 125 gram bloem
- snufje zout
- 62 gram zachte (room)boter
- 62 gram rietsuiker
- 0,5 ei
- 250 gram aalbessen / rabarber / ander rood fruit
- 250 gram aardbei
- rasp van ½ sinaasappel –
- 75 gram geleisuiker half zoet
- ½ tl vanille extract of merg ½ vanillepeul
- 35 gram bloem
- 35 gram havermout en amandelschaafsel of biologische muesli
- 35 gram rietsuiker
- 35 gram koude boter
- evt. poedersuiker om over de topping te strooien
- quichevorm met losse bodem 18 cm
- blindbakbonen of een zak bruine bonen
- bakpapier
- mixer met deeghaken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix voor de bodem met deeghaken de bloem, zout en boter in blokjes in een grote kom en tot een fijn kruimelig mengsel van. Mix de rietsuiker en het halve ei erdoor en maak een bal.Laat de deegbal afgedekt voor 20 minuten in de koelkast rusten.
- In de tussentijd...Aardbei + fruit naar keuze schoonmaken en in stukjes snijden. Breng dit, in een grote pan samen met het sinaasappelrasp, de geleisuiker en het vanille extract op middelhoog aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur iets lager en laat je het in ongeveer 12 minuten zachtjes gaarkoken. (Even proeven of het zoet genoeg is, dat verschilt door het fruit, anders (gelei)suiker toevoegen). Haal de fruitvulling van het vuur.
- Maak de crumble door bloem en koude boter in een kom met 2 vorken of de foodprocessor tot een kruimelig mengsel te mengen. Roer de suiker en de havermoutvlokken of muesli erdoor en zet weg.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit tot een cirkel van ca 21 cm. Verdeel dit over de bodem en zijkanten van je quichevorm.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bekleed met bakpapier en vul met blindbakbonen (of andere steunvulling).
- Bak ca. 15 minuten en verwijder dan voorzichtig de steunvulling en het bakpapier. Bak daarna nog 5 minuten of tot lichtbruin.
- Schenk de rabarbercompote bovenop de gebakken taartbodem en verdeel daaroverheen de crumble.
- Plaats de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden of 10 minuten op 180 en even kleuren onder de grill (wel opletten). Net zo lang totdat de crumble gaar en mooi goudbruin gekleurd is.
- Laat de taart goed afkoelen en haal daarna pas uit de vorm.
- Bon appetit!
Â
Â
Zus 8 september 2013 at 23:32
Voor een septemberversie van het recept doe je net als ik dit weekend deed, en vervang je de vulling door 15 in kleine stukjes gesneden rijpe, verse vijgen, 250 gram (gelei)suiker, een snufje kaneel, scheutje gembersiroop en het sap van 1 citroen. Enjoy!
M 26 juni 2014 at 10:19
KAN DIT OOK MET APPEL en kaneel? Zo ja hoeveel appels en dan ook koken?
MLJN 26 juni 2014 at 10:32
Hoi M!
Vast wel, als je het maar goed bindt met de geleisuiker. Zodat het een beetje jam-achtig wordt zegmaar! Het is een zoetzure taart, dus ik zou ook zoetzure appels gebruiken en wellicht wat sap van een citroen. Eventueel rozijnen als zoetje. Goed idee!
Groetjes Myrthe
M 26 juni 2014 at 11:27
sorry nog een vraag: kan geleisuiker vervangen worden?? gewone suiker?
MLJN 26 juni 2014 at 11:28
Geen probleem. Geleisuiker zorgt voor het binden, dat is wel nodig anders is de vulling te dun. Gelatineblaadjes+gewone suiker zal ook wel lukken.
M 27 juni 2014 at 10:03
Dank in het recept(plaattaart rabarbercrumble) waarbij alle ingrediënten dubbel zijn (andere site) wordt gewone suiker gebruikt!
vr. gr.
MLJN 26 juni 2014 at 13:13
Had volgens mij al gereageerd maar wellicht dat het niet goed is gegaan! Gelei is voor het binden. Anders is de vulling te vloeibaar en loopt het eruit. Wellicht dat gewone suiker icm gelatineblaadjes ook helpt.
Succes!