Project 4: Roomijs

 7 comments
feb 2nd

Na de afronding van het Zeeuwse Bolus project heb ik enige weken missieloos rondgelopen voordat ik hét nieuwe project had gevonden. Gelukkig dachten diverse van jullie met me mee en zat ik dus niet om ideeën verlegen. Voor project 4 heb ik uiteindelijk gekozen voor het idee dat ik interessant, uitdagend maar toch ook haalbaar vond: Zelf, zonder ijsmachine en zonder veel moeite lekker roomijs maken. Bananen, gecondenseerde melk, ei, suiker, slagroom, ik ga de komende tijd alle methodes uitproberen om achter de beste manier komen. En dan natuurlijk zonder ruimte opslokkende ijsmachine en/of langdurig handmatig roeren.

Hieronder beschrijf ik alle geteste methoden. Het resultaat beoordeelde ik telkens eerst op basis van de criteria snel en gemakkelijk.  Vervolgens volgde een oordeel op smaak, geur, schepbaarheid, ijskristallen en structuur vanuit een proeverijbattle waarin de methoden het tegen elkaar en/of tegen ijs van Hertog opnamen.

Let’s begin!

single-divider

Methode 1: Toverijs

single-divider

COLLAGE TOVERIJS TOTAAL

Voor mijn eerste poging maakte ik roomijs met het Toverijspoeder van Van Gilse. Ik maakte met dit poeder in een handomdraai chocolade-ijs met cookie dough, wat toevallig precies zo smaakte als Ben & Jerry ijs. Daarom verdiende dit recept direct al een plekje op Klein Stukje Dan. Maar, voor een eerlijke test, onderwerpen we het toverijs ook aan jury in zijn originele, vanillesmaak.

Met het Toverijspoeder voeg je alleen melk en je eventuele andere toevoegingen toe. Vervolgens klop je 3 minuten en vries je het mengsel 5-8 uur in. Het mengsel zag er direct al fluweelzacht, luchtig en softijsachtig uit. De smaak is voor het vriezen echter nog niet echt aanwezig. Voordeel van deze methode is dat je volgens de fabrikant niet hoeft te roeren om ijskristallen te voorkomen. Ik ben erg benieuwd hoe deze uit de smaakbattle komt!

Snel: Ja! in 5 minuten heb je dit ijs gemaakt, ingevroren en je mixer en beslagkom afgewassen! <10.0>
Makkelijk: Als je een mixer kan vasthouden dan kan je dit maken. <10.0>
Smaak: Smaakt naar van die kartonnen kuipjes roomijs, mildzoet, beetje flauw, mag vanille bij. <7.0>
Geur: Kan best door voor roomijs. <8.0>
Schepbaar:
Deze is het snelst wat zachter en daardoor goed te scheppen. <8,5>
Ijskristallen:  
As promised, geen kristal te bekennen. <9.0>
Structuur:
 Het mengsel is licht (gewicht) en luchtig. Ook is het snel zacht en verliest het daarmee kou, waardoor het marshmallowachtig wordt, een beetje vlokkerig in de mond. Als je snel eet merk je hier minder van. <7.0>
Uiterlijk: Nog voor het invriezen zag dit mengsel er al erg lekker uit en dit was na het invriezen nog zo. <8,5>

Eerste oordeel:

Met een gemiddelde 8,5 komt het Toverijs goed uit de bus/verf (? ik ben zo slecht hierin). Het is makkelijk, ruikt goed, ziet er lekker uit en je kunt er mooie bolletjes van scheppen. Het mengsel is van zichzelf alleen niet heel smaakvol, dus om echt lekker ijs te maken (zoals mijn B&J recept) moet je hier wel wat extra liefde aan toe voegen, zoals verse vanille, chocolade, fruitpuree etc. Wat mij opviel is dat de naturel variant veel sneller warm en zacht wordt als de chocoladevariant. Ik verwacht dus dat je met toevoegingen ook de structuur verbetert.

***Update***

Als 1 van de 2 best scorende methoden, ben ik verder gaan testen. Want er was werk aan de winkel om het Toverijs om te toveren tot écht lekker en koud vanille-ijs. Er waren nog 4 pogingen voor nodig om tot dit resultaat te komen. In het kort:

 • 0,5 pak Toverijs met 50% melk en 50% slagroom + 1/2 vanillestokje: vlokkerig, niet te scheppen.
 • 0,5 pak Toverijs o.b.v. 100% slagroom:  te snel stijf, waardoor vettig. Mag zoeter.
 • 0,5 pak Toverijs, 1 el vanillesuiker, ½ vanillestokje, 100 ml slagroom (al opgeklopt) en 75 ml melk (om te mixen met het ijspoeder): beter maar toch iets te vet en waaaay to much vanillesuiker: scherp!
 • 0,5 pak Toverijs, 2 tl vanillesuiker, 100 ml melk, 1/2 vanillestokje kloppen (1 min. langzaam, 1,5 snel) en daardoor 75 opgeklopte slagroom zorgde voor verrassend goed resultaat en ging mee in de eindtest!

Snel: Ja! in 10 minuten heb je dit ijs gemaakt, ingevroren en je mixer en beslagkommen afgewassen! <9.0>
Makkelijk: Iets meer afwas door de extra kom, ach ja <9.0>
Smaak:  Met warme kersen of strudel heel geloofwaardig <7.0>
Geur: Zoals vanille-ijs moet ruiken…<10.0>
Schepbaar:  Pretty pretty! <9.0>
Ijskristallen: Welke? <10.0>
Structuur: Eindelijk kouder, maar nog niet ijskoud. Na scheppen ziet het er echt uit als ijs van een ijssalon! <8.0>
Uiterlijk: Roomwit, ziet er natuurlijk uit! Dit durf ik wel te serveren! <9.0>

Het eindoordeel:

Beste toverijs

Toverijs is ‘au naturel’ niet echt bijzonder,  maar met wat extra liefde kun je er een prima bolletje vanille-ijs mee maken. En het is super gemakkelijk, ook niet onbelangrijk. Het nadeel vind ik dat het poeder verre van natuurlijk is en dat het minder koud te krijgen is. Of het de warme kersen overleeft weet ik dus niet.

Het gecondenseerde melk ijs hieronder is ook door naar de tweede testronde. Zal het deze gemiddelde 9 kunnen overtreffen?

single-divider

Methode 2: Gecondenseerde melk en slagroom

single-divider

Collage gecondenseerde melk ijs

Eigenlijk is dit poging 2b, want ik was niet zo slim bezig.  Het leek me deze keer leuk om aardbeienijs met witte chocolade te gaan maken. Maar, het is natuurlijk oneerlijk als je bij elke methode met andere smaken test. Daarnaast is het erg moeilijk om de daadwerkelijke smaak en structuur van het ijs te beoordelen met allerlei toevoegingen. Dit bedacht ik me natuurlijk pas toen het ijs al klaar was, op de foto stond en ik op het punt stond te proeven…

ijsmethode2a

Achja, Ik heb hier in ieder geval wél mee geleerd dat je aardbeien (en ik denk elk sappig fruit) niet in kleine stukjes door je ijs moet gebruiken, maar echt moet pureren. Ik had nu allemaal bevroren brokjes die ik echt moest kauwen, niet aan te bevelen. Én, ik heb lekker kunnen spelen met mijn oublie-hoornmaker (moeilijk!!!).

Daarom dus opnieuw een bak vanille-ijs gemaakt om te kunnen vergelijken. Iets moeilijker dan met het Toverijs, maar niet veel meer; je klopt 250 ml slagroom met merg van een half vanillestokje stijf, vervolgens schep je hier 175 ml gecondenseerde melk door en klaar is kees. Gecondenseerde melk is heel erg zoet en bij het voorproeven merkte ik dat dit ijs ook wel eens erg zoet kon gaan worden. Ik ben benieuwd!

Snel: Ja! in 10 minuten heb je dit ijs gemaakt, ingevroren en je mixer en beslagkom afgewassen! <9.0>
Makkelijk: Ja!  Je kan als dummie hoogstens de hele vanillepeul in de slagroom gooien. <9.0>
Smaak:   Sugaroverdose! Lekker romig en prima vanille maar zelfs suikerverslaafde Sam vond dit te zoet. <7.0>
Geur: Een vleugje vanille maar verder vrij neutraal. <7.0>
Schepbaar: pretty pretty bolletjes, deze schept het beste van allemaal. <9.0>
Ijskristallen: ook hier geen ijskristallen zonder te roeren mensen! <9.0>
Structuur:  Dit lijkt  het meeste op echt vanille-ijs, zacht, romig, niet te vet en blijft koud <9.0>
Uiterlijk: Toverijs ziet er iets romiger uit, maar deze heeft vanillespikkels waardoor we het ambachtelijker vinden ogen, dus ze eindigen gelijk! <8,5>

Eerste oordeel: 

Afhankelijk van de afronding eindigt deze methode gelijk of 0,06 punt onder het Toverijs (8,4) . Het is nog steeds makkelijk, wordt erg romig en schept goed. Daarnaast vind ik het een fijn idee dat je ziet wat je gebruikt (al weet ik niet wat beter is, E-nummers in Toverijs of de vele suikers in gecondenseerde melk). De proevers waren unaniem: dit ijs is het lekkerste van de ijstest. S: ‘Hier had ik mijn hoorntje al opgelegd.’

Eigenlijk heeft dit ijs maar 1 máár, het is echt veel te zoet. Als de koffiemelkmethode dezelfde eeteigenschappen heeft, maar dan minder zoet is, dan is dat een perfecte thuismaakmethode. Anders vind ik het de moeite waard om nog een poging te doen met naar verhouding meer slagroom en minder gecondenseerde melk. En vooruit, misschien ook nog een beetje extra verse vanille voor de lekker…

***Update***

Omdat ook deze methode de hoogste cijfers scoorde, testte ik door. De oplossing leek dichtbij, alleen de zoetheid was een klein probleempje. Zo te verhelpen! Toch? Ik bleek ook hier nog 4 pogingen aan te moeten wagen:

 • De gecondenseerde melk deels (75 ml) vervangen voor volle melk resulteerde in een bak waterig ijs vol ijskristallen. Boehoe:( .
 • Alleen flink minderen met de gecondenseerde melk (100 ml) was het ijs niet te handhaven, ijzig en vrijwel smaakloos ‘ruikt naar vriezer.’
 • Iets minder drastisch snijden (150 ml): meer gecondenseerde melk zorgt voor betere textuur, toch nog hier en daar een ijskristal.  
 • Meer (300 ml) slagroom en iets wat extra melk leverde zowaar ijs op! Lekker romig vanille-ijs wel te verstaan! Dit ging mee in de eindtest!

Snel: Ja! Ook dit ijs staat in 10 minuutjes in je vriezer <9.0>
Makkelijk: Maar 1 kom vuil <1o.0>
Smaak:  Het ijs blijft wat zoet, maar op een goede manier. De 1,5  peul vanille zorgt voor een diepe vanillesmaak. <9.0>
Geur: Zoals vanille-ijs moet ruiken…<10.0>
Schepbaar:  Nadeel van goed koud ijs, zeker 10 minuten wachten met scheppen, anders sloop je je ijsschep. Maar, na het wachten een prachtig bolletje! <8.0>
Ijskristallen: Welke? <10.0>
Structuur: Lekker romig, om langzaam te laten smelten op je tong. <10.0>
Uiterlijk: Dit lijkt echt op vanille-ijs zoals ik het zou verwachten bij een ambachtelijke ijssalon. Roomwit, met veel vanillespikkeltjes! <10.0>

Het eindoordeel:

beste gecondenseerdemelkijs

Gecondenseerde melk ijs is echt heel geloofwaardig ijs. Oké het past met de suiker en slagroom niet in een Weightwatchers dieet, maar wat wel? Dit ijs schept super mooi, is snel te maken, smaakt goed en smelt werkelijk op je tong. En een eindcijfer van 9,5 bevestigt ons oordeel!

single-divider

Methode 3: Koffiemelk met slagroom

single-divider

COLLAGE KOFFIEMELK TOTAAL

Ben je nou helemaal! Koffiemelk? Ja, koffiemelk! De zoetheid van gecondenseerde melk zette me aan het denken; bestaat er geen gecondenseerde melk zonder suiker. Een beetje googlen leert mij dat je dan uitkomt bij onze goede oude koffiemelk!  Ook ingedikt, lang houdbaar, zonder suiker en minder vet! Om toch wat ”sweetness” toe te voegen, besloot ik 2 zakjes vanillesuiker te gebruiken op 1 beker slagroom, 175 ml koffiemelk en een halve vanillepeul. Ook hier weer: eerst slagroom kloppen met de vanille en nu ook de vanillesuiker, dan de koffiemelk erdoor scheppen et voilà! Het mengsel was direct opvallend veel dunner dan de vorige 2. Qua geur en smaak moesten zowel ik als Sam direct aan die kartonnen bekertjes roomijs denken. Ben benieuwd of dat bevroren ook nog zo is!

Snel: Ja! in 10 minuten heb je dit ijs gemaakt, ingevroren en je mixer en beslagkom afgewassen! <9.0>
Makkelijk: Ja!  Ook hier is de vanillepeul uitschrapen het lastigst en zo lastig is dat niet, toch…?<9.0>
Smaak: Oh nee, 2 zakjes vanillesuiker is te weinig. Het smaakt bijna nergens na, lijkt wel suikervrij te zijn.  <5.0>
Geur: Vreemd, maar dit ijs ruikt wel het lekkerst. Door het gebrek aan suiker lijk je alleen vanille te ruiken.<9.0>
Schepbaar:  Het bolletje valt direct uit elkaar in kleine stukjes. Dit kun je niet serveren. <4.0>
Ijskristallen: Koning ijs en dan niet op een goede manier. Meer ijs dan room. <4.0>
Structuur:  Door de vele ijskristallen is dit ijs erg poederig en de magere koffiemelk maakt het geheel erg waterig. <4.0>
Uiterlijk: Voordat je bollen gaat proberen te maken gaat het nog wel, maar daarna ziet het er niet meer uit. <4.0>

Het eindoordeel: 

Puur door het gemakkelijk maken en de geur krijgt deze methode een kleine voldoende (6.0), maar de smaak is zeker onvoldoende. Koffiemelk is zeker niet te vergelijken met de gecondenseerde melk – de suiker. Het lijkt hier alsof je echt vettigheid mist om het ijs romig te maken in plaats van waterig. De structuur is helemaal naar de Filisteinen dus ik ga zelfs geen 50/50 variant proberen om methode 2 minder zoet te maken. Het proefpanel vult aan: ‘Boven de 10 trapt niemand hier in.’ Jakkie.

single-divider

Methode 4a&b: Eieren, melk en room

single-divider

COLLAGE TRADITIONEEL TOTAAL

In mijn zoektocht kwam ik ook uit bij een interessante publicatie van de huishoudschool Laan van Meerdervoort. Zo leerde ik dat nog voor dat we vriezers hadden, ook al ijs werd gemaakt, door middel van zout en ijsblokjes. Ik was altijd al slecht in natuurkunde (als dit geen natuurkunde betreft: dat bedoel ik nou), dus of ik nu helemaal snap hoe het exact werkt durf ik niet te stellen. De conclusie die ik trek is dat ijsblokjes i.c.m. zout heúl koud worden en zo energie (ofwel warmte) uit een roomijsmengsel trekken, waardoor dit laatste heel snel afkoelt. Als je een echte verklaring wil, lees dan o.a. deze discussie op FOK. Blijkbaar zijn er ook mensen met te veel tijd en te weinig verstand die ijs + zout op hun arm laten smelten tot ze een mooie brandplek hebben.

Verder leerde ik uit de publicatie ook nog dat, hoe vetter/rijker je ijsmengsel is, hoe minder je ijskristallen krijgt. Bij waterige toevoegingen en melk heb je dit dus eerder dan bij een roommengsel. Ook helpt het om gelatine toe te voegen (5g per liter). Ik besloot hét basisrecept voor ambachtelijk roomijs te testen, met eieren, vanille, suiker, melk en slagroom. Dit recept moet je normaal gesproken in een bewegende ijsemmer met dat ijs en zout maken of in een elektrische ijsmachine. Voor dit project ben ik natuurlijk op zoek naar een fijne, simpele manier zónder machine, dus ik besloot te testen wat er gebeurd als je het gewoon alleen invriest en/of dat ijs&zout verhaal ook handmatig werkt.  Dus zo geschiedde, poging 4a en b!

Van alle geprobeerde recepten is dit de meest gecompliceerde, je moet eerst een vla maken door melk en vanille aan de kook te brengen en te laten trekken. Dan mix je steeds wat lepels hiervan door een eidooier/suiker mengsel, totdat je eitjes aan de temperatuur gewend zijn en vervolgens verwarm je het geheel met de slagroom totdat het gebonden is. En dit duurt LANG,  zelfs met extra gelatine. Ik heb ondertussen 2x gedacht het gaat niet meer gebeuren, maar na 25 minuten was het mengsel eindelijk gebonden, Ik eindigde met een dunne vla, opvallend veel geler dan de voorgaande mengsels.

De helft vroor ik direct in (poging 4a) en de andere helft schepte ik in een diepvrieszak (4b), die ik goed dichtknoopte en vervolgens tussen een berg ijsklontjes en een half pak keukenzout en in een boodschappentas en vervolgens handdoek onderwierp aan 15 minuten schudden. Als je niet meer volgt wat ik bedoel, bekijk dit filmpje dan even. Helaas had ik geen kinderen om de klus te klaren en heb ik dus zelf een bovenarmtraining volbracht.  Ik weet niet of het lag aan mijn luxere recept of de verhouding ijs/zout, maar na dit kwartier was alleen de kern van het zakje nog maar roomijsachtig. Helaas heb ik hier geen goede foto van gemaakt, maar het maakte erg lekker en zag er uit als echt vanille-ijs, alleen dan al een beetje gesmolten. Omdat langer dan 15 minuten shaken echt niet te doen is, besloot ik het mengsel alsnog in te vriezen. Nu het al half bevroren is zullen de ijskristallen vast wegblijven, toch?

Snel: No way: dit kostte me in totaal bijna 1,5 uur handarbeid! <4.0>
Makkelijk: Ook niet, het eigeel kan gaan stollen door de warme melk, het bindt moeilijk en het schudden is vervelend. <4.0>
Smaak:  Mega romig en vanilleachtig, maar op de een of andere manier smaakt het niet naar ijs <6.0>
Geur: ‘Ik ruik alleen het plastic bakje’ <4.0>
Schepbaar:  Serieus, hier ging mijn mooie Dille&Kamille ijsschep gewoon kapot op! Keihard! <4.0>
Ijskristallen: Het ziet eruit alsof het vol zit met ijskristallen maar je proeft ze niet echt, bij beide <7.0>
Structuur:  MVM: mega vettig mondgevoel, net boter. Het schudden heeft niet geholpen bij 4b. <4.0>
Uiterlijk: Bananenijs en met een raar ijzig laagje erop, beide bakjes zien er veel minder lekker uit dan de witte. <4.0>

Het eindoordeel: 
Nou, ik hoef bijna niet te rekenen om te zien dat dit een onvoldoende wordt. En ja hoor, een 4.5! De traditionele methode werkt dus absoluut niet zonder extra handelingen door een ijsmachine of ijsbus.
Waar het net geschudde ijs nog mooi lichtgeel en romig was en tevens goed van smaak, wordt het mengsel bevroren een waar gedrocht om te zien en te proeven. Als het nog snel te bereiden was, dan loont de ijs&zout methode wel in snelheid, maar met dit recept ben je ook daarmee toch al snel 1,5 uur bezig. Zelfs als ik een ijsmachine zou hebben, dan vind ik dit recept nog veel te omslachtig.

single-divider

Methode 5a&b: Custardpoeder met melk

single-divider

COLLAGE CUSTARD TOTAAL

Wie niet sterk lui is, moet slim zijn. Nadat ik het mengsel van poging 4a had ingevroren dacht ik; maar, ik kan toch ook wel op een snellere manier een vla in elkaar draaien. Ik grabbelde in mijn keukenkastje, pakte de custardpoeder en vanille-essence, mengde dit enkele minuten door hete melk et v(oi)là! Ik besloot dit mengsel tegelijkertijd aan de ijs&zout beproeving te onderwerpen (5b) en natuurlijk vroor ik ook de helft direct in (5a). Het geschudde exemplaar kwam overeen met 5b: voor de helft bevroren, maar smaakte prima, naar vanille-ijs. Lekker ondankbaar, de hele ‘doe-het-zelf-traditioneel-recept’ methode 4 loont zich dus niet direct in smaak. Maar, misschien verschillen ze ingevroren wel van elkaar.

Snel: Jep, in 15 min. is de vla klaar en met de schudmethode en zeg 30 min. schudden heb je al direct ijs. <9.0>
Makkelijk: Ja, iedereen kan met een pak vla maken. Alleen het schudden is een work-out <7.0>
Smaak:  Ook na het vriezen (helaas) hetzelfde als poging 4: mega romig en vanille-achtig, geen ijssmaak <6.0>
Geur: Hier vindt de jury ook ‘Je ruikt alleen het plastic bakje’ <4.0>
Schepbaar:  Iets zachter dan de ijsschepkiller, maar nog steeds niet erg soepel <6.0>
Ijskristallen: Hier zie je veel ijskristallen en proef je er ook wel wat. Na het schudden overigens nog niet. <5.0>
Structuur:  Bevroren vla… <4.0>
Uiterlijk: Deze hebben we maar met de ogen dicht geproefd. Do I need to say more…<4.0>

Het eindoordeel: 

Met een 5.6 is dit ijs maar nét geslaagd. Echt bijzonder dat ook dit mengsel zo lelijk invriest. Er komt een ijzig laagje op, het wordt hard en de kleur trekt erg op. Terwijl je met de ijs&zout methode echt wel een soort van roomijs krijgt. Misschien, heel misschien zal ik deze methode nog een keer proberen langer te schudden om te zien wat daarvan komt. Maar voor deze test valt ook deze poging helaas af.

single-divider

Methode 6: Wildcard: mix voor roomijs van de Bakzolder

single-divider

Roomijspoeder bakzolder

Op aanraden van ‘Cookingathome’ op de Facebookpagina,  probeerde na de eerste battle  ook nog  de mix voor roomijs van de Bakzolder.  Dit ijspoeder is vergelijkbaar met het Toverijs; poeder +  vloeistof (in dit geval water i.p.v. melk), mixen, invriezen en voila. Ohja, ik deed er ook nog vanille door.  Ondanks het water, is het mengsel na kloppen net zo romig en softijsachtig als het Toverijs. Zou de smaak ook hetzelfde zijn?

Snel: Ja! in 5 minuten heb je dit ijs gemaakt, ingevroren en je mixer en beslagkom afgewassen! <10.0>
Makkelijk: Kind kan de was doen <10.0>
Smaak:   Hm. We worden afgeleid door de structuur. Mildzoet, geen vanille. <7.0>
Geur: 
Niet echt. Lijkt vrij geurloos <4.0>
Schepbaar:  
Het ijs is redelijk zacht en daardoor schep je direct mooie bollen <8.5>
Ijskristallen: Nix aan het handje! <10.0>
Structuur: Balen! Het ijs is vettig, wat zachter, lijkt op bavorois. Helemaal omdat het niet echt koud is. <5.0>
Uiterlijk: Ziet er lekker uit, bevroren is het meer roomwit/lichtgeel geworden en met de vanillespikkels net echt ! <8,5>

Met een gemiddelde 7,9 is dit ijs zeker niet slecht. Je merkt er werkelijk niets van dat het ijs op waterbasis (ja ja én toevoegingen) is en dat is toch wel knap. Ik denk dan ook dat, net als bij het Toverijs dit ijs met bijvoorbeeld chocolade of fruitpuree kouder zal worden en een meer uitgesproken smaak krijgt. Het vettige mondgevoel na het invriezen zorgt ervoor dat deze mix toch verliest van het Toverijs.

single-divider

Methode 7: Roomijs met een basis van banaan

single-divider

Bananenijs

Met mijn focus op vanille-ijs, vergat ik bijna een geliefde Pinterest methode te testen: De ‘one ingredient ice cream.’ Toen ik echter hier las dat je met deze basis diverse soorten roomijs kon maken, besloot ik de methode toch mee te nemen in dit ijsonderzoek. En zeg nou zelf, ijs dat vrijwel onschadelijk voor de lijn is moet getest worden toch?

De methode is simpel. Voor de hoeveelheid op de foto nam ik 3 medium bananen, sneed deze in stukjes en vroor deze 2 uur in. Hierna voegde ik het merg van een half vanillestokje toe en ging ik de bevroren stukjes te lijf met een staafmixer, tot je een smeuïge ijspasta krijgt.  Het ziet er direct erg lekker uit,  met pieken, zoals de bakken bij de ijssalon. Wel wordt het snel zachter. Op de foto zetten en direct proeven dan maar.

Snel: Ja! Het snijden en pureren van de bananen kost je 5 minuten en de vriestijd is kort <10.0>
Makkelijk: Kind kan de was doen <9.0>
Smaak:  Bananen vanille ijs it is. Niet erg zoet en neutraal maar niet slecht voor zoiets ‘gezonds’ <6.0>
Geur: 
Lekker, naar een bananen babyprutje van Olvarit. <8.0>
Schepbaar:  
Het ijs is redelijk zacht en schept makkelijk. Bollen zien er wel uit als iets gesmolten. <7.0>
Ijskristallen: Nulll <10.0>
Structuur: Tussen ‘echt’ ijs en bananenvanillemilkshake in. Goed koud wel!<6.0>
Uiterlijk: Kort na het pureren echt top! Na een paar minuten treed het smelten op en wordt de kleur een beetje grauwig. Maar dan is het toch al op, toch?<8.0>

Een gemiddelde 8.0 is meer dan verdiend voor dit ijs. Het is makkelijk, snel en lijkt dan nog echt op ijs ook! Wel is dit niet echt het neutrale basisrecept waar we naar op zoek zijn, want de bananensmaak is vrij overheersend. Persoonlijk zou ik dit ijs met chocoladestukjes of iets anders lekkers nog wat opleuken, maar voor een streng dieet is dit al best een lekkernij!

single-divider

Wat is nou de beste manier?

single-divider

Na de eerste 5 testen was mijn voorlopige conclusie voor de grap: Ijsmaken thuis is shit, begin er niet aan. Maar, ondanks een paar dramatische pogingen, waren er toch ook goede cijfers gevallen. Ik was er dan ook van overtuigd dat je thuis ijs kan maken zonder ijsmachine én zonder al te veel moeite. Écht.  Als ik alleen maar een koudere en smaakvollere versie van Toverijs en/of minder zoet gecondenseerde melk ijs kon maken. Appeltje eitje toch?

Als ik toen had geweten dat ik er daarna nog zeker 11 bakken aan moest wagen  om tot een goed resultaat te komen, had ik het woord grapje zeker weggelaten. Maar goed, het duurde even, maar dan heb je ook wat. Ik testte eerst nog  1 nieuwe methode (Bakzoldermix), maar deze bleek vergelijkbaar met het van Gilse ijspoeder. Het bananenijs was ook interessant, maar niet helemaal wat we zoeken. Daarna probeerde ik op allerlei manieren het beste uit het Toverijs en het gecondenseerde melk ijs  te halen (zie de  ***update***gedeeltes). De beste pogingen van beiden gingen door naar de… finaletest!

Hertog ijs test

In de finaletest namen de 2 ijsmethodes het op tegen heer en meester van het vanille-ijs. Tenminste, dat was de bedoeling.  Maar raar maar waar, het Hertog vanille-ijs smaakt niet naar vanille. Nee echt niet. Het is bijna okergeel en smaakt veel meer naar caramelijs. Ook lekker, daar niet van, maar huh? Ik heb zelfs nog een tweede bak gekocht om zeker te weten dat het geen foutje was. How strange?! Daarnaast is dat ijs ook best wel zoet!

We (hoofd-proeverijen-Sam en ik) testten dus verder met ons ‘eigen’ vanille-ijs. Ondanks dat Sam na de eerste grote test zwoor een jaar geen ijs meer te eten, wilde hij het winnende Bolletje Toverijs bij het beoordelen toch opeten. Bij het hierna proeven van het gecondenseerde melk ijs trok het Toverijs toch aan het kortste eind. Romiger en echter was zijn finale oordeel over deze een fractie zoetere versie. Ook nu viel pas echt goed op hoeveel verschil er in temperatuur zit (Toverijs is warmer) dus ik moest hem gelijk geven.

Als ik al (met driedubbel lll ) het bovenstaande meeneem, is mijn eindconclusie tweeledig:

1. Het beste zelfmaak vanille-ijs  maak je met gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk ijs

In 10 minuten en met slechts 4 simpele ingrediënten bereid je het ijs en er zijn geen extra handelingen nodig om ijskristallen te voorkomen. Het resultaat is lekker romig, goed koud, heeft een flinke vanillesmaak en je kunt er perfecte bolletjes mee scheppen. Het enige nadeel aan dit ijs is dat het redelijk zoet blijft. Los of met fris fruit is het perfect te eten, maar met zoete bijgerechten als witte chocolade zou ik dit ijs niet aanraden. Hierdoor is deze methode ook geen goede basis om  ‘smaakjesijs’ mee te maken als bijvoorbeeld chocolade-ijs. Met friszuur fruit als aardbeien daarentegen (zie poging 2) was wel weer erg lekker. De winnende verhoudingen vind je in het recept hieronder. De bolletjes op de foto zijn wat minder schön, omdat mijn fijne ijsschep na dit avontuur definitief overleden was.

Easy 4 ingrediënten vanille-ijs
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 10
Ingrediënten
 • • 450 ml slagroom
 • • 1 blik gecondenseerde melk (300 ml)
 • • 100 ml verse volle melk
 • • 1,5 vanillepeulen
 • • Overig
 • • mixer met klophaken en mengkom
 • • afsluitbaar bakje van 1lt of bijv. cakeblik met plastic folie
 • • een vriezer (hehe)
Hoe je het maakt
 1. Klop de slagroom met de mixer stijf.
 2. Schraap ondertussen het merg uit de vanillepeulen, meet de melk af en maak het gecondenseerde blik melk open.
 3. Schep dit alles luchtig door de slagroom en vries het mengsel, afgedekt in voor minimaal. 5 uur!
 4. Laat 15 min. op temperatuur komen en schep dan bolletjes met een warme ijsschep.
 5. Bon appetit!

 

2. Het beste smaakjesijs maak je met de neutrale basis van Toverijs.

Toverijs, cookie dough ijs

Deze ijsmix werkt supersnel en is met de vrij vlakke smaak  perfect te combineren met allerlei lekkers! Ik heb zelfs al meerdere lekkere tips gekregen naar aanleiding van mijn recept voor Ben & Jerry ijs (thanks!). Op een rijtje de toevoegingen op basis van 1 pak toverijs, gemixed met 350 ml melk.

 • Stroopwafelijs: voeg  5  verkruimelde stroopwafels toe (met dank aan Joke).
 • Oreo-ijs: voeg een rol (154 gram) gehakte Oreokoekjes toe (met dank aan Leukste Taarten Forum).
 • Witte chocolade-aardbei ijs: voeg 100 gram witte chocolade stukjes en 250 gram gepureerde (!) aardbeien toe (eigen verzinsel, zie poging 2).
 • Bokkepootjesijs: voeg 1  pak (175 gram) gemalen bokkepootjes toe (met dank aan Stephanie).
 • Nougat-caramelijs: laat Toverijs eerst 45 minuten stollen en meng met dan met in stukjes gesneden nougat en giet er in dikke slieren 100 ml caramelsaus door, zie voor een how-to site van Pauline. (met dank aan Jantine).

single-divider

Pfieuw:) Het zit erop! Thuis ijsmaken zónder ijsmachine en zónder te roeren is mogelijk…..!  Ik sla alleen even over, als je het niet erg vindt…

ijstest

Ga jij nu ook binnenkort een keer zelf je eigen favoriete ijs maken? Of weet jij nog een andere manier om roomijs te maken? Deel het!

7 Comment on “Project 4: Roomijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: