Pralinetaart

 4 comments
apr 30th

Een aantal jaren geleden had je op, ik geloof Net5 het programma Smaken Verschillen. Hierbij kookten 5 hobbykoks gedurende 5 dagen voor elkaar. Elk gerecht werd door de kandidaten beoordeeld met een rapportcijfer. Het dessert van deelneemster Briony, de Mississipi Mudpie, werd mega-enthousiast ontvangen door al haar tafelgasten. Watertandend at ik die avond een halve doos Merci weg, terwijl ik het recept overpende. Om er vervolgens mijn oud-collega’s dik mee te maken. Enige kanttekening; als taart op het werk, zonder fruitdecoratie, is het wel erg machtig. Het is dan ook meer als een bonbon, overheerlijk, maar teveel is een overkill. Ik noem het dan ook pralinetaart, dat omschrijft net wat beter de smaak, textuur en heftigheid van dit desserttaartje.

Door de jaren heen ben ik het recept verloren. En ook de naam van het programma en de deelneemster was ik kwijt. Vind het recept dan maar eens terug. Uiteindelijk vond ik het programma, maar de website met recepten was helaas offline. Maar, gelukkigmet mij nog een liefhebber die het recept had vastgelegd en wel in een Allerhande kookschrift. En zo was ik weer herenigd!

Pralinetaart
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 15
Ingrediënten
  • 150 gram digestives of andere koekjes
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 gram cashewnoten
  • 400 gram pure chocolade, goede kwaliteit
  • 200 ml slagroom
  • 3 eieren
  • zout
  • 1 doosje frambozen
  • een scheutje fruitlikeur (bijv. Licor 43)
  • 24 cm bakblik
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Meng dit samen.
  3. Rooster de cashewnoten kort in de pan en sla ze plat en kruimig. Meng dit door de koekjes/boter.
  4. Bekleed een bakblik met bakpapier. Verdeel het mengsel over de bodem en bak de bodem ca. 5 minuten.
  5. Smelt ondertussen in een pannetje de chocolade en roer hier de slagroom doorheen.
  6. Kluts een voor een de eieren door de chocolade met een garde.
  7. Voeg dan de suiker, een snufje zout en de vanillesuiker erbij en klop tot een lobbig mengsel.
  8. Schep het mengsel op de koekjesbodem en zet de taart gedurende 15 minuten in de oven. Haal je taart eruit al het mengsel is opgestijfd maar nog donker is. Hij zal verder doorgaren buiten de oven en moet dus niet te gaar worden.
  9. Laat de taart volledig afkoelen en zet dan minimaal een uur in de koelkast.
  10. Voor het serveren maak je een frambozensausje door een handje diepvriesframbozen met een shot likeur op een laag vuurtje door elkaar te roeren.
  11. Zorg dat je een handje frambozen voor de garnering laat ontdooien.
  12. Serveer de taart in dunne (!!!) punten met een schepje frambozensaus over de punt. Garneer met een hele framboos bovenop.
  13. Bon appétit!

 

ps. De taart op mijn foto was 18 cm, dus de puntjes ongeveer 9. Vandaar dat ik wat dikker heb gesneden dan je met een taart van 24 cm. zou moeten doen.

4 Comment on “Pralinetaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: