Pizzadeeg van Sotto (Foodies)
1 comments
mrt
28th
Onderstaand het pizzadeeg van Napolitaanse Pizza volgens Amsterdamse pizzaria Sotto. Dit recept is afkomstig uit de Foodies Italiëspecial van April 2013. Ik heb dit recept getest als onderdeel van project 5: ‘Op zoek naar de perfecte homemade pizza.’
Napolitaans pizzadeeg
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
Author: MLJN
Porties: 4
Ingrediënten
- 12,5 gram fijn zeezout
- 450 + beetje bloem tipo 00 (Jumbo, AH XL bij pasta)
- 10 gram droge gist (dr. Oetker)
- 250 ml water
Overig:
- (Stand)mixer met deeghaak of stevige knuisten;)
Hoe je het maakt
- Verwarm je oven voor op 50 graden.
- Doe 250 ml handwarm (20-25 graden) water in de kom van je mixer. Los daarin het zout op en roer er 1 eetlepel van het bloem doorheen.
- Meng de bloem met de droge gist en haal door een zeef, voordat je het geheel toevoegt aan het watermengsel.
- Kneed op lage stand of met hand totdat het deeg een geheel vormt, en daarna nog minimaal 15 minuten tot het deeg voelt als kauwgom en je er een dun vliesje van kan trekken.
- Laat 10 minuten rusten onder een vochtige theedoek
- Snijd het deeg in 4 stukken en maak ronde ballen, zorg dat de onderkant goed samen is geknepen. Beste manier om dit te beschrijven: alsof je de nek van de bal in het hoofd stopt en dan dichtknijpt haha.
- Zet de oven uit en laat de bollen met ca 8 cm ruimte ertussen, afgedekt met een natte theedoek, in de oven rijzen voor 2 uur.
- Haal de bollen uit de oven en verwarm de oven voor op de hoogste stand met de bakplaat in de oven.
- Bestuif je werkblad met bloem. Druk het deeg met vlakke hand vanuit midden plat, maar laat een rand over. Draai het deeg en herhaal de beweging. Rek het deeg verder tot een dunne pizza van ca 30 cm.
- Plaats over naar een stuk karton of flexibele snijplank bestrooid met bloem. Beleg met tomatensaus, mozzarella, en wat je wilt. Schuif in de oven en bak ca 8 minuten.
Â
Martijn 25 mei 2016 at 12:12
Hoi,
Leuke website! Ik wil dit recept een keer proberen.
Wat bedoel je precies met ‘450 +beetje?’ 450 gram?
Groet, Martijn