Paddestoel meringues

 10 comments
okt 9th

Voor mijn verjaardag kreeg ik maar liefst 2 bakboeken. Basic Patisserie van mijn collega’s, vol mooie foto’s en een goede selectie basisrecepten banket, zoals je die bij de banketbakker aantreft. patisserie1En van mijn mams een ware bakbijbel, genaamd Patisserie!  Een zwaargewicht met 210 recepten en 3200 foto’s die je stap voor stap door de recepten leiden.  Naast recepten bevat het ook uitleg over diverse leuke decoratietechnieken met chocolade, suikerwerk en marsepein.  Ik word er helemaal onrustig: zo veel te proberen en zo weinig tijd!

Want ja, de oplettende kijker thuis heeft misschien opgemerkt dat ik de laatste tijd iets minder vaak een nieuw recept post. Nou komt dat dus enerzijds doordat ik zo druk ben met o.a. werk, maar ook zeker omdat ik alleen recepten wil plaatsen die écht de moeite waard zijn. En dat betekent soms dat er een maand lang geen keukenwonderen ontstaan. Zo mislukte nota bene op mijn eigen verjaardag een tiramisutaart en leek het me ook geen succes om het veel-te-scherp-uitgevallen-speculaasjesrecept te delen! Gelukkig kreeg ik ondertussen vele enthousiaste reacties op andere recepten (met name het Zeeuwse bolusrecept, leuk!), waardoor ik de moed erin hield om toch door te zoeken naar echte uitblinkers.

Ook fijn: beide boeken blijken vol met inspirerende recepten te staan. Op slag verliefd was ik op dan ook, toen ik las over deze paddestoelenkunstwerkjes van meringue. Herfstgevoel op en top! En het goede nieuws is dat je ze ook met 2 linkerhanden kan maken. Want naast het feit dat het een vrij makkelijk recept is, zelfs al maak je ze wat minder mooi, echte paddenstoelen zijn ook niet allemaal gelijk en recht! Ook fijn: je hebt slechts 4 ingrediënten nodig die je zo maar  al wel eens in huis zou kunnen hebben. Ik heb een paar kleine aanpassingen aan het recept gedaan in o.a. de werkwijze en toevoeging van chocolade, waardoor ze sneller klaar zijn en nog realistischer ogen! Als dit niet leuk op tafel staat, dan weet ik het ook niet meer!

Paddestoel schuimpjes
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 10-15
Ingrediënten
Voor de paddestoelen
 • 2 eiwitten
 • 120 gram fijne kristalsuiker
 • een beetje cacaopoeder
 • 4 blokjes pure chocolade
Overig
 • Een mixer met klophaken
 • Een mengkom
 • Bakpapier
 • Citroensap of afwasmiddel
Hoe je het maakt
 1. Verwarm de oven voor op 80 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier .
Eiwit kloppen
 1. Ontvet een mengkom en de klophaken van een mixer met citroensap of afwasmiddel en heet water.
 2. Splits het eiwit van het eigeel en weeg de suiker af.
 3. Klop de eiwitten tot zachte pieken en voeg vanaf dan, al mixend, beetje voor beetje de suiker toe. Klop verder totdat het eiwit stijve pieken laat zien als je je klophaken optilt. Dit kan wel 10 minuten duren.
Schuimpjes maken
 1. Schep het schuim in een spuitzak en draai de bovenkant een paar slagen om te voorkomen dat je het schuim eruit knijpt. Knip de punt van de zak waar deze een doorsnee heeft van een centimeter breedte.
 2. Afhankelijk van hoe groot je de paddestoelen wilt maken, spuit je zo'n 10-15 steeltjes (die van mij zijn ca. 3 cm hoog en 2 cm breed.) Ze hoeven niet allemaal gelijk of perfect recht te zijn, dat maakt het straks juist gezellig en karakteristiek! Spuit ze dicht op elkaar, want er moeten ook nog hoedjes bij op het bakblik!
 3. Maak vervolgens evenveel ronde cirkeltjes van zo'n 4 cm doorsnede. Door je spuitzak wat op te tillen geef je de hoedjes wat hoogte.
 4. Met een natte vinger druk je vervolgens de pieken plat (alleen van de hoedjes) en kun je nog wat modelleren.
 5. Bestrooi de hoedjes met wat cacaopoeder.
 6. Bak de schuimpjes zo'n 85 minuten of tot volledig droog van binnen.
Paddestoelen creëren
 1. Snij voorzichtig de pieken van de steeltjes met een scherp mesje, zodat je oppervlak krijgt om te hoed op te plakken.
 2. Smelt dan de blokjes chocolade in de magnetron op 900 watt gedurende 2x30 seconde (ondertussen roeren).
 3. Besmeer de onderzijde van de hoedjes met een cirkel van chocolade door met een theelepeltje cirkels te draaien.
 4. Plak de hoedjes op de steeltjes en laat de chocolade hard worden.
 5. Bon Appetit!

P.S. indien gewenst kun je de eiwitten ook eerst verhitten om d

10 Comment on “Paddestoel meringues

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: