Oud-Hollandse Stroopkoeken

 12 comments
Mrt 15th
Stroopkoeken jpeg-1

In het centrum van Arnhem zit een cafeetje waar ze warme stroopwafels verkopen. Het zit er al zolang ik me kan herinneren en ik heb het vermoeden dat ze stiekem de geur door de straat verspreiden om iedereen naar binnen te lokken.  Daar moet je overigens niet zijn, want het staat blauw van de bakgeuren, de bediening is sjaggerijnig en de huisgemaakte soep wordt gemaakt door huiskok Unox.  Gelukkig kun je de overheerlijke stroopwafels vanaf de straat bestellen. Voor diegene die gezegend zijn met een snelle stofwisseling (ihateyou): ze gaan tot formaat MEGA.

Nu het weer zo idioot koud doet, vind ik een eigengemaakte warme stroopwafel wel een goede manier om toe te geven aan deze derde helft winter. Nou puilt mijn keuken uit van de onzinnige apparaten. Zo heb ik een crepemaker en ik ben zelfs even in het bezit geweest van een suikerspinapparaat (geen aanrader). Maar, een stroopwafelijzer heb ik helaas niet. Ik ken het ook niet voor huisgebruik (alleen de Belgische wafelvariant).  Er zit dus niets anders op dan de koekvariant te maken. Van de supermarktvariant vind ik stroopkoeken stiekem lekkerder dan de wafels en vers heb ik ze nog nooit geproefd. Dat kan dus niet tegenvallen. Zou het recept in mijn Banketbakkerbijbel staan? Si! Aan de slag dan maar…

4.3 from 3 reviews
Oud-Hollandse Stroopkoeken
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 8
Ingrediënten
  • 80 gram roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • ⅓ ei (33% dus)
  • 150 gram Zeeuws Bloem (of allergoedkoopste bloem, geen patent)
  • 3,3 gram bakpoeder
  • 65 gram keukenstroop
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 30 gram roomboter
  • 1 theelepel kaneel
  • Evt. Homemade of zelfgemaakt stempel (Bijenkorf/Intratuin)
Hoe je het maakt
  1. Meng de boter, basterdsuiker, het zout en het losgeklopte ei.
  2. Kneed de bloem en het bakpoeder erdoorheen.
  3. Zet het afgedekt in de koelkast, probeer dit een uur vol te houden.
  4. Verwarm de oven na dit uur voor op 170 graden.
  5. Rol je deeg uit op een bebloemde tafel tot een dikte van 2 mm. Het is een beetje een vervelend deeg. Als het bij het uitrollen een beetje scheurt, plak je er weer een stukje aan.
  6. Steek rondjes uit van formaat stroopkoek. Als je geen ronde uitstekers hebt, pak je een groot glas. Maak een bal van de restanten en steek wederom rondjes. Herhaal dit tot je deeg op is (ca. 16 rondjes).
  7. Leg de koeken op bakpapier op een bakplaat. Druk evt. je stempel erin en bak ze erna ca 15-20 min. Of tot goudbruin.
  8. Zet ondertussen de stroop op het vuur en roer de suiker, boter en kaneel erdoor. Laat de stroop afkoelen tot lauwwarm.
  9. Besmeer de helft van de koeken rijkelijk met stroop en leg de andere helft erbovenop.
  10. De koeken zijn warm het allerlekkerst! Bon appetit!

 

 

12 Comment on “Oud-Hollandse Stroopkoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: