Oud-Hollandse Stroopkoeken
12 comments
In het centrum van Arnhem zit een cafeetje waar ze warme stroopwafels verkopen. Het zit er al zolang ik me kan herinneren en ik heb het vermoeden dat ze stiekem de geur door de straat verspreiden om iedereen naar binnen te lokken. Daar moet je overigens niet zijn, want het staat blauw van de bakgeuren, de bediening is sjaggerijnig en de huisgemaakte soep wordt gemaakt door huiskok Unox.  Gelukkig kun je de overheerlijke stroopwafels vanaf de straat bestellen. Voor diegene die gezegend zijn met een snelle stofwisseling (ihateyou): ze gaan tot formaat MEGA.
Nu het weer zo idioot koud doet, vind ik een eigengemaakte warme stroopwafel wel een goede manier om toe te geven aan deze derde helft winter. Nou puilt mijn keuken uit van de onzinnige apparaten. Zo heb ik een crepemaker en ik ben zelfs even in het bezit geweest van een suikerspinapparaat (geen aanrader). Maar, een stroopwafelijzer heb ik helaas niet. Ik ken het ook niet voor huisgebruik (alleen de Belgische wafelvariant).  Er zit dus niets anders op dan de koekvariant te maken. Van de supermarktvariant vind ik stroopkoeken stiekem lekkerder dan de wafels en vers heb ik ze nog nooit geproefd. Dat kan dus niet tegenvallen. Zou het recept in mijn Banketbakkerbijbel staan? Si! Aan de slag dan maar…
- 80 gram roomboter
- 80 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- ⅓ ei (33% dus)
- 150 gram Zeeuws Bloem (of allergoedkoopste bloem, geen patent)
- 3,3 gram bakpoeder
- 65 gram keukenstroop
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 30 gram roomboter
- 1 theelepel kaneel
- Evt. Homemade of zelfgemaakt stempel (Bijenkorf/Intratuin)
- Meng de boter, basterdsuiker, het zout en het losgeklopte ei.
- Kneed de bloem en het bakpoeder erdoorheen.
- Zet het afgedekt in de koelkast, probeer dit een uur vol te houden.
- Verwarm de oven na dit uur voor op 170 graden.
- Rol je deeg uit op een bebloemde tafel tot een dikte van 2 mm. Het is een beetje een vervelend deeg. Als het bij het uitrollen een beetje scheurt, plak je er weer een stukje aan.
- Steek rondjes uit van formaat stroopkoek. Als je geen ronde uitstekers hebt, pak je een groot glas. Maak een bal van de restanten en steek wederom rondjes. Herhaal dit tot je deeg op is (ca. 16 rondjes).
- Leg de koeken op bakpapier op een bakplaat. Druk evt. je stempel erin en bak ze erna ca 15-20 min. Of tot goudbruin.
- Zet ondertussen de stroop op het vuur en roer de suiker, boter en kaneel erdoor. Laat de stroop afkoelen tot lauwwarm.
- Besmeer de helft van de koeken rijkelijk met stroop en leg de andere helft erbovenop.
- De koeken zijn warm het allerlekkerst! Bon appetit!
Â
Â
Proefkonijn 12 maart 2013 at 23:02
Ik als preferent voorproever ben zelf fan van deze koekjes! Precies goed en lekker!
Ismay 8 juli 2013 at 16:38
Hoe kan je nou 2 keer de suiker erdoor doen? (bij stap 1 en 8) Ziet er wel heel goed uit.
MLJN 8 juli 2013 at 17:09
Hi Ismay,
Je gebruikt suiker voor de koeken én suiker voor de stroop. De ingrediënten staan op volgorde van gebruik, dus wit voor de koekjes, bruin voor de stroop!
Succes!
Groetjes,
Myrthe
dagmar 23 augustus 2013 at 15:30
Hallo myrthe, heb je een tip hoe je de stroop ook kan maken met golden syrup?
Grtjs, dagmar
MLJN 23 augustus 2013 at 16:47
Hi Dagmar,
Goed idee. Dan lijken ze nog meer op de echte met die lichte stroop. Ik heb even voor je gezocht en vond iets op de leuke blog http://www.yummyinmytummy.nl/zoet/koekjes/stroopkoeken/. Als ik het strooprecept aanpas naar 8 koeken (ca. de helft van hun recept) dan zou dit betekenen:
125 gram golden syrup.
75 gram bruine basterdsuiker.
20 gram boter.
0,5 theelepel kaneel
Laat je weten of het een aanrader is?
Groetjes Myrthe
dagmar 24 augustus 2013 at 19:01
Bedankt Myrthe,
Heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk! Ik heb ze nog nooit met gewone stroop gemaakt, maar met golden syrup zijn ze in elk geval zalig! (tip: golden syrup schijnt te koop te zijn bij jumbo)
Grtjs, dagmar
Evelien 8 januari 2015 at 22:25
Hoihoi,
Allereerst: Wat heb je een superleuke blog..!! Mede dankzij jou (en andere bakblogs) begin ik er ook steeds meer over na te denken om een blog te beginnen.. ^^
Maar dat terzijde.. 😉
Wist je trouwens dat er op de site van Rudlphs bakery een recept staat voor stroopwafels..?? Inclusief wafel..??
In Nederland is namelijk wel degelijk een wafelijzer te koop..
Deze worden voornamelijk in Drenthe en Overijssel gebruikt om tradtioneel aan het eind van het jaar ‘knieperties’ en ‘rollechies’ te bakken..
Ze zijn o.a. verkrijgbaar bij Bol van het merk Cloer.. ^^
Groetjes,
Evelien (uut Drenthe)
MLJN 10 januari 2015 at 21:14
Hi Evelien,
Dank je wel:) En zeker doen, bloggen is te gek!
Ik ga zeker even checken of ik zelf zo’n wafelijzer kan kopen! Heb nu wel een ander ding staan, maar dat is meer voor ijshoorntjes enzo! Bedankt voor de tip!
Groetjes,
Myrthe
Lieneke 23 januari 2015 at 17:32
Zelfs de glutenvrije, eivrije variant lukt!
Ze zijn echt heel erg lekker, om te onthouden
Amberr 12 februari 2015 at 17:47
Ik heb ze ook gemaakt, alleen dus de fout met boter en suiker. Ze waren dus helemaal niet goed, maar ik heb er nog ong. 100 gram bloem aan toegevoegd. Ze zijn heerlijk!
Wendy 20 april 2015 at 19:22
Vandaag deze stroopkoeken gemaakt. Wat zijn ze lekker zeg! Echt een aanrader!!
Judith 17 februari 2017 at 22:45
Zo lekker, nooit meer uit een pakje!