Open appeltaart Holtkamp

 24 comments
jan 19th

Het was in mijn eerste kookboek (of misschien was hij van mijn zus), dat ik voor het eerst een appeltaart zag met onafgedekte partjes appel. Zonder het betere deegvlechtwerk (ook heerlijk zelfs, oma’s appeltaart ) maar met hele parten in plaats van stukjes ). Als 5,6,7 jarige was dat toch wel het ultieme recept: als ik toch eens zo’n taart kon maken, dan kon er meer. Tientallen jaren en appeltaarten later, heb ik echter nog steeds geen poging gewaagd. In mijn hoofd was die taart nog steeds moelijk, want wat als die dikke parten niet gaar worden? Vette onzin natuurlijk, als een driehoog stapeltaart lukt, dan moet dit ook lukken. Dus, daar ging ik dan. Het werd een bekroond recept van Pattiserie Holtkamp. Met spijs, dus daar moet je van houden. En wachttijd van 24h, die ik ook aanbeveel. Maar, dan heb je ook wat. Hier kunnen geen Rituals stokjes tegenop: de keuken rook minstens 3 dagen heerlijk, daarna was de taart op. En niet moeilijk en geen rauwe appels!

Oud kookboekUpdate: Toen ik mijn moeder vertelde over dit stukje en herinneringen aan het boek ophaalde, stond ze direct op om het boek te zoeken. Wat bleek, het lag al die tijd binnen handbereik, bovenin haar keukenkastje. Nog precies zoals ik me herinner. En de vele vieze vlekken in het boek getuigen dat we het boek ook echt gebruikt hebben. Nu ik de foto van de beruchte taart bekijk, zie ik dat deze er toch weer anders uit ziet. Hij lijkt me eigenlijk ook nogal droog.  Hm, toch ga ik  hem een keer proberen om te bewijzen dat ik het kan 😉

 

4.4 from 7 reviews
Open appeltaart Holtkamp
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 10
Ingrediënten
 • ½ citroen
 • 125 g zachte boter in stukjes
 • 125 g witte basterdsuiker
 • 250 g zelfrijzend bakmeel
 • 1½ kg friszure appels (bv. jonagold of elstar), geschild en in parten
 • 75 g blanke rozijnen
 • 10 g krenten
 • mespunt kaneel, gemalen
 • 1 el custardpoeder
 • 10 el abrikozenjam
 • 150 g amandelspijs (dr. Oetker)
 • 1 ei, gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)
 • poedersuiker
Hoe je het maakt
 1. Boen de citroen schoon, rasp 1 tl van de gele schil en pers 1 el citroensap eruit.
 2. Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden.
 3. Voeg 1 el water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen en meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kan er nog 1 el water door het deeg.
 4. Laat het deeg een paar uur, liefst een nacht, op een koele plek rusten. Hierdoor krijg je een mooiere, gladdere en smakelijkere korst.
 5. Schep 600 gram van de appel om met de rozijnen, krenten, de kaneel, de custard en 4 el abrikozenjam. In banketbakkerstermen wordt dit 'appelsmort' genoemd.
 6. Verhit de oven tot 200 ºC. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan.
 7. Kneed de amandelspijs met 1 el boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem. Het is gemakkelijk te vervoeren als je het voorzichtig over een deegroller rolt. Druk de spijs goed aan.
 8. Schep de appelsmort erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan.
 9. Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 220 ºC en bak hem nog eens 10 minuten, tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen(!!!).
 10. Verwarm 6 el jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuikerHoltkamp Appeltaart.

 

24 Comment on “Open appeltaart Holtkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: