Open appeltaart Holtkamp
24 comments
Het was in mijn eerste kookboek (of misschien was hij van mijn zus), dat ik voor het eerst een appeltaart zag met onafgedekte partjes appel. Zonder het betere deegvlechtwerk (ook heerlijk zelfs, oma’s appeltaart ) maar met hele parten in plaats van stukjes ). Als 5,6,7 jarige was dat toch wel het ultieme recept: als ik toch eens zo’n taart kon maken, dan kon er meer. Tientallen jaren en appeltaarten later, heb ik echter nog steeds geen poging gewaagd. In mijn hoofd was die taart nog steeds moelijk, want wat als die dikke parten niet gaar worden? Vette onzin natuurlijk, als een driehoog stapeltaart lukt, dan moet dit ook lukken. Dus, daar ging ik dan. Het werd een bekroond recept van Pattiserie Holtkamp. Met spijs, dus daar moet je van houden. En wachttijd van 24h, die ik ook aanbeveel. Maar, dan heb je ook wat. Hier kunnen geen Rituals stokjes tegenop: de keuken rook minstens 3 dagen heerlijk, daarna was de taart op. En niet moeilijk en geen rauwe appels!
Update: Toen ik mijn moeder vertelde over dit stukje en herinneringen aan het boek ophaalde, stond ze direct op om het boek te zoeken. Wat bleek, het lag al die tijd binnen handbereik, bovenin haar keukenkastje. Nog precies zoals ik me herinner. En de vele vieze vlekken in het boek getuigen dat we het boek ook echt gebruikt hebben. Nu ik de foto van de beruchte taart bekijk, zie ik dat deze er toch weer anders uit ziet. Hij lijkt me eigenlijk ook nogal droog. Hm, toch ga ik hem een keer proberen om te bewijzen dat ik het kan 😉
- ½ citroen
- 125 g zachte boter in stukjes
- 125 g witte basterdsuiker
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1½ kg friszure appels (bv. jonagold of elstar), geschild en in parten
- 75 g blanke rozijnen
- 10 g krenten
- mespunt kaneel, gemalen
- 1 el custardpoeder
- 10 el abrikozenjam
- 150 g amandelspijs (dr. Oetker)
- 1 ei, gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)
- poedersuiker
- Boen de citroen schoon, rasp 1 tl van de gele schil en pers 1 el citroensap eruit.
- Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden.
- Voeg 1 el water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen en meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kan er nog 1 el water door het deeg.
- Laat het deeg een paar uur, liefst een nacht, op een koele plek rusten. Hierdoor krijg je een mooiere, gladdere en smakelijkere korst.
- Schep 600 gram van de appel om met de rozijnen, krenten, de kaneel, de custard en 4 el abrikozenjam. In banketbakkerstermen wordt dit 'appelsmort' genoemd.
- Verhit de oven tot 200 ºC. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan.
- Kneed de amandelspijs met 1 el boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem. Het is gemakkelijk te vervoeren als je het voorzichtig over een deegroller rolt. Druk de spijs goed aan.
- Schep de appelsmort erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan.
- Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 220 ºC en bak hem nog eens 10 minuten, tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen(!!!).
- Verwarm 6 el jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker
.
marieke 19 september 2013 at 18:49
dit is inderdaad een verrukkelijke appeltaart. het recept heeft ook eens in de allerhande gestaan.
Jo 6 januari 2014 at 22:33
Heerlijk met dat spijs zeg!
Mariecke 20 januari 2014 at 21:59
Ik krijg het amandelspijsmengsel niet uitgerold. Het plakt en kruimelt. Wat doe ik verkeerd?
MLJN 20 januari 2014 at 22:02
Hoi Marieke,
Wellicht iets te veel ei in verhouding? (Groot ei) probeer het eens tussen 2 bakpapiertjes. Als het echt niet lukt kun je het ook over de bodem verkruimelen. Het is voor de lekker + absorbeert vocht uit de appels. Als je de hele bodem niet kunt bedekken, dan kun je ook wat paneermeel strooien!
Succes!
Curly Creative 23 januari 2014 at 19:14
Aah deze maakte ik ook eens, heerlijk !!
Vriendlief vind appeltaart de lekkerste taart die er is dus hier heb ik natuurlijk wel punten mee gescoord 😉
Liefs
Petra 6 februari 2014 at 11:47
Wat doe ik met het citroensap?
David 13 november 2016 at 14:51
Goede vraag! Normaal doe ik dat door de appel smort. Dit voorkomt verkleuren (bruin worden) van de appel..
Mohawk 8 juli 2014 at 22:58
LEKKERRRRRRR…..
Extratje? Onsje minder smort en dan tussen de smort en de bovenste laag appels een laagje banketbakkersroom! Met eten oppassen voor de vingers.
Surinaamse catering 10 oktober 2014 at 15:21
ik krijg er meteen trek in
Bert 21 oktober 2014 at 06:27
Erg lekker, maar de eerste keer was het resultaat een beetje te nat. Beetje experimenteren met de jam en wat suggesties die ik hierboven las ;-).
MLJN 22 oktober 2014 at 15:58
Hi Bert, dat kan inderdaad wat verschillen door je gebruikte appelsoort en grootte! Beetje custard en een bodem van paneermeel doet wonderen!
Succes de volgende keer!
Gerda 23 december 2014 at 21:10
Hallo.
Ik bak ook wel appeltaart , maar mijn probleem is dat de zijkanten altijd heel hard worden.
hoe kan ik dit op lossen???
Dank al vast
RuniSoft 6 maart 2016 at 01:10
Taart te dicht tegen een van de wanden van de oven gebakken (niet goed in het midden)? Of in een elektrische hetelucht(circulatie)oven gebakken met de in het recept genoemde temperaturen die gelden voor over met stilstaande warmte. Bij een hetelucht(circulatie)oven kun je beter 20 graden af trekken
Kaatje 17 januari 2016 at 20:08
Ik had zelfgemaakt amandelspijs over en wilde daarmee appeltaart bakken. Ik kwam op dit recept uit. Heerlijk! Ik heb minder abrikozenjam gebruikt door de smoort. Ik heb de taart direct nadat deze uit de oven kwam afgestreken met abrikozenjam en dat was ook precies goed. Mijn gasten hebben gesmuld. Ik ga deze taart beslist vaker maken
Nelleke 22 november 2016 at 13:58
De beste appeltaart ever! Het deeg was knapperig, zelfs zonder 24 uur in de koelkast gelegen te hebben. Heb minder jam door de appelsmort gedaan, het geheel leek mij al zoet genoeg en het was inderdaad precies goed. Ik heb de moeite niet genomen om het spijs uit te rollen, maar gewoon verkruimeld en daarna met natte handen uitgesteken. Ging heel goed!
jopie 10 augustus 2017 at 14:21
Gebruik eens half cakemeel en bloem
christiane Seys 19 oktober 2017 at 18:37
anandelspijs wat ? ik ken dit niet
Bianca 14 december 2017 at 21:05
Iemand een idee waarom je alles met de hand door elkaar moet wrijven en niet gewoon een mixer kan gebruiken?
San 11 augustus 2018 at 16:40
Hoi,
Dit recept klopt niet helemaal, in het deeg hoor je nog een half ei en halve theelepel bakpoeder toe te voegen.
Net even gecheckt nadat ik de taart al gebakken had, vond het er al niet goed uitzien. Bodem lijkt nu op kleffe boterkoek. 🙁
Helene 12 december 2019 at 18:24
wat een verrukkelijke appeltaart,alles is gaar heerlijk met echte slagroom.
Ik heb div vrienden een stuk gegeven en wilde allemaal het recept.
Vandaag weer een gebakken is weer goed gegaan hij ziet er prachtig uit.
Hij smaakt verrukkelijk,gied recept.