Old Amsterdam kaassoufflées

 16 comments
mrt 8th

Een paar maanden geleden stelde ik een vraag op de Facebookpagina van Kleinstukjedan: ‘Zal ik in de toekomst ook onweerstaanbare hartige recepten gaan toevoegen.’ Al snel stroomden de reacties binnen. Jullie mening was vrijwel unaniem: Yes Please!

Maar goed, waar moest ik eens beginnen? Want ook hartig zijn er zoveel écht lekkere hapjes. I <3 tapas, ik ben niet bang voor een beetje frituren en saus zou wel eens mijn tweede naam kunnen zijn. Serieus, ik ben zo iemand die in een restaurant direct angstig om zich heen begint te kijken als de mayo niet gelijk meekomt met de frietjes (sorry Ilja). Het heeft dus ook even geduurd voordat ik een receptje online postte. Achter de schermen heb ik al allerlei lekkers gemaakt,  maar op de een of andere manier was ik toch een beetje huiverig voor het beeld van hartigheid op mijn nu nog zo zoete homepage. Ai!

kaassoufflé maken

Maar, toen ik watertandend de foto’s van deze kaassoufflé op het grote scherm bekeek, besloot ik er toch maar gewoon voor te gaan. Beloofd is immers beloofd. En dit receptje is perfect om mee af te trappen: maar 4 ingrediënten, snel klaar en écht super lekker! Het zat me trouwens niet gelijk mee. Voorafgaand aan deze succespoging maakte ik al een keer de ‘nogalveelkaas-soufflées.’ Ofwel, iets te enthousiast een blok kaas van 1cm dik ingepakt. Ook bleek extra belegen niet pittig genoeg van smaak. Maar de korst van gepaneerd bladerdeeg was al wel heerlijk knapperig, bijna een beetje zoals een kroket!

Kaassouflée

Met wat kleine aanpassingen was het de tweede keer dan ook spot on! Old Amsterdam en een snufje zout en klaar is kees! Veul (!) lekkerder dan die van de snackbar en perfect als alternatief op bijvoorbeeld een gebakken brie. En how nice, je kan het bladerdeeg natuurlijk in alle vormen uitsteken die je wilt. Ik ga de volgende keer so-wieso hartjes maken. Met een kruidenkorst lijken ze me ook erg lekker.

En een kaassoufflé is natuurlijk niet compleet zonder de curry mensen. De eerste keer dat ik deze jongens maakte, was de fles curry op, waardoor ik tierend door het huis rondjes rende op zoek naar een alternatief. Het werd cocktailsaus, verre van top. En ondertussen was mijn kaas al iets gestold. Damnit! De curry paraat houden dus mensen, cur-ry!

Haal de frituurpan maar vast uit de kast!

4.0 from 2 reviews
Old Amsterdam kaassoufflées
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 8
Ingrediënten
 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 2 (voorgesneden) plakjes Old Amsterdam
 • 1 ei
 • Paneermeel
 • eventueel: snufje zout en/of kruiden
Overig
 • Frituurpan
Hoe je het maakt
 1. Laat 4 plakjes bladerdeeg 5 minuutjes ontdooien. Snij ondertussen de randjes van de kaas en maak rechthoekige pakketjes van telkens een half plakje kaas (ongeveer 6 bij 4 cm). Kluts ook het ei met een vork in een diep bord of bakje en vul nog een bakje met een laagje paneermeel en eventueel zout of andere kruiden erdoor.
 2. Rol de plakjes bladerdeeg iets uit met een deegroller of recht glas. Ongeveer 1,5x de normale grootte. Snijd daarna door midden en leg op elk plakje een pakketje kaas. Zet ondertussen de frituurpan pan aan op 180 graden.
 3. Bestrijk de randjes met eigeel en vouw daarna dicht als een envelopje. Breng eventueel strak in vorm tegen de rand van een mes. Haal de pakketjes 1 voor 1 door het ei en daarna door de paneermeel totdat volledig bedekt. En voila, kaassoufflées!
 4. Bak de kaassoufflées per 4 tegelijk en maximaal 3 minuten (als je langer bakt loopt de kaas eruit). Eventueel tussentijds een keer omdraaien als ze dat al niet vanzelf hebben gedaan. Je kunt de kaassoufflés ook invriezen en later bakken. Houdbaarheid weet ik niet exact, maar een maand durf ik zelf wel aan.
 5. Bon appetit!

 

Hoe je het maakt

Hoe je het maakt

 

De kop is eraf! Vanaf nu zullen er regelmatig hartige goodies op Klein Stukje Dan verschijnen. En het nieuwe ‘op zoek naar’ project is ook nog eens hartig. Benieuwd? Bekijk het onderwerp alvast hier.  

Laat me weten wat je ervan vindt! En ook van de kaassouflées naturlijk!

 

16 Comment on “Old Amsterdam kaassoufflées

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: