Meringues

 2 comments
mei 23rd

In verband met een asociaal lange vakantie van bijna 3 weken, heb ik even geen recepten uit kunnen werken. Mijn ervaringen met de Cubaanse  keuken zal ik later delen, gevolgd door (hopelijk) een topper van een recept. ‘Hopelijk’ omdat ik zo ongeduldig was om alleen de ingrediënten te vragen en niet de verhoudingen, waardoor de eerste poging bij terugkomst onwijs mislukte. Maar, al moet ik terug, dat recept komt er.

Nou ben ik altijd onwijs knorrig als iets mislukt. Gelukkig voor Sam was ik diezelfde avond ook bezig met mijn Foodblogswap recept van deze maand. Aan mij de taak om iets te koken van de blog Eerst Koken. Op deze blog kookt Antoinette (a.k.a chef-mama) voor haar kinderen (Kleine Chef en Tweeling Zus&Zo), waarbij elk recept wordt afgesloten met het eerlijke oordeel van de kids, helemaal leuk. Natuurlijk koos ik wat zoets uit en ik wist vrijwel meteen dat het de meringues moesten worden. Een uitdaging die ik al bijna 15 jaar niet meer ben aangegaan.

Toen ik klein was hadden we namelijk nog geen vaatwasser. Hoewel we Dreft gebruikten, met de hand krijg je de vaat nooit zo schoon zoals een volautomatisch wasprogramma en blokje Calgonit dat kan. Ik geloof wel dat er een speciale handafwasstrategie is waarin je je spullen in bepaalde volgorde moet afwassen. Zodat je je sopje zolang mogelijk schoon houdt en de kritieke vaat ook echt schoon wordt. Was het niet zo van; waar je met je mond aan zit eerst en de pannen het laatst of zo iets?

Wat dit met meringues te maken heeft? Nou! Het zelf maken lukt alleen met een grondig ontvette schaal en klopper. Als kind heb ik verschillende pogingen gewaagd zelf schuimpjes te maken, maar nooit kreeg ik het eiwit tot stijve pieken. Het liep zo de bakplaat af. Mijn moeder gooide het er maar op dat ze gewoon heel moeilijk te maken zijn en daarmee gaf ik het maar op. Later leerde ik dat met een vaatwasser,  of door het afnemen van je beslagkom met een beetje citroensap of azijn de klus zo geklaard is. Zo klop ik regelmatig eiwit voor luchtige taart en cake. Maar aan schuimpjes heb ik me nooit meer gewaagd. Tot nu toe dus. En ze zijn gelukt en oh zo lekker! Heerlijk bros, licht chewy in de kern, zoals de grote kransen die je met kerst eet. Ongelofelijk wat je met maar 2 ingrediënten kunt maken.

De meringues van Antoinette zijn wit en gedipt in chocolade. Ik besloot ze te kleuren, en wat te versieren. Om je alvast op weg te helpen als je nog nooit eiwit hebt opgeklopt, onderstaand filmpje. Ik beloof je dat het een fluitje van een cent is en het resultaat de moeite waard!


 

Meringues
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 21
Ingrediënten
 • 3 eiwitten voor 7 meringues per eiwit
 • 150 gram suiker - 50 gram per eiwit
 • Elektrische mixer met klophaken
 • Optioneel: zakje vanillesuiker, kleurstof (pasta) en versiersels
 • Erg gemakkelijk: een spuitzak of stevige diepvrieszak.
Hoe je het maakt
 1. Verwarm je oven voor op 100 graden, hetelucht. Als je oven deze stand niet heeft, zorg dan dat je de oven deur tijdens het bakken op een kier blijft (pollepel ertussen).
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg een spuitzak of twee eetlepels klaar.
 3. Ontvet een goed afgewassen beslagkom en je klophaken met een keukenpapier met azijn of citroensap.
 4. Splitst de eiwitten van de dooiers. Zorg dat er absoluut geen ''geel' bij het ''wit'' komt.
 5. Klop het eiwit eerst tot zachte pieken (zie filmpje).
 6. Voeg dan al mixend beetje voor beetje de suiker en evt. vanillesuiker toe.
 7. Klop het eiwit tot harde pieken (zie filmpje), dit kan een kleine 10 minuten duren.
 8. Voeg eventueel wat kleurpasta toe (bijv. van Wilton) en klop dit er nog heel kort doorheen. Als je ook wit schuim wil, hou dan wat eiwit hiervoor apart, waarmee je alvast schuimpjes gaat maken.
 9. Vul een spuitzak met het eiwit en draai de bovenkant dicht. Knip een opening van ongeveer 1,5 cm en spuit kleine soesjes op je bakpapier. Als de vorm je niet helemaal aanstaat, kun je deze later met een lepel nog wel wat modelleren.
 10. Bij gebrek aan een spuitzak kun je ook met lepels hompjes schuim op de bakplaat maken. Ze zien er dan wat ambachtelijker uit, maar dat heeft zijn charme wel, toch?
 11. Nu is het moment aangekomen om eventuele versieringen over je meringues te strooien.
 12. Je bakt de schuimpjes 60 minuten voor een zachte binnenkant, 80 minuten voor een licht chewy kern (aanrader) en 120 minuten voor een volledig bros resultaat.
 13. Zet de oven na afloop uit, maar laat de schuimpjes er nog even een kwartiertje in staan.
 14. Bewaar de meringues luchtdicht.
 15. Bon appetit!

 

2 Comment on “Meringues

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: