Homemade gelukskoekjes

 10 comments
sep 18th

Oké. Ik moet iets opbiechten. Deze koekjes zijn niet zo onweerstaanbaar lekker als de rest van mijn recepten. Maar,  wacht even! Voordat je denkt dat dit dezelfde flauwe, naar hosties smakende koekjes van de Chinees zijn, ik beloof dat deze stukken smakelijker zijn. Er zit een vleugje citroensap én amandelextract door en ze ruiken een beetje naar van die wafelrolletjes die je in een ijsje steekt.

Deze koekjes hebben een andere vorm van onweerstaanbaarheid voor mij. Ik vind ze namelijk écht onweerstaanbaar schetig! Hoe leuk is het om deze gelukskoekjes te maken als bijvoorbeeld bruidsuiker, als bedankje na een kinderfeestje of babyshower, of om iemand een persoonlijke boodschap te brengen.

Het beslag van de koekjes is zo gemaakt. En ook het vouwen is eigenlijk een eitje: beter dan in de droge tekening onder in het recept kan ik het niet uitleggen. Ik gebruik overigens een muffinblik om de koekjes in af te laten koelen, wat handiger dan een dozijn glazen;-) In het begin is het even aftasten wanneer de koekjes klaar zijn en hoe je het snelst het koekje vouwt zonder dat ze teveel afkoelen (scheurgevaar). Maar, als je het eenmaal door hebt, kun je steeds meer koekjes tegelijk maken. Onderstaande bereidingstijd is op basis van drie koekjes per keer, maar als je wat meer geoefend raakt, dan kun je er ook 5 tegelijk maken.

Eenmaal klaar, kun je alle kanten op met de versiering om de koekjes nog leuker en lekkerder te maken. Bijvoorbeeld chocoladedip met nootjes (getest en lekker bevonden), glazuur met discodip of een randje met blauwe/roze muisjes. En natuurlijk kun je het beslag ook al een kleurtje geven met kleurstof.

inspiratie

Internet inspiratiefoto’s

Maar, persoonlijk vind ik zo’n naturel koekje met daaruit een stukje van een leuke gekleurde gelukswens ook al erg zoetjes! Wil jij deze kaartjes ook gebruiken, download dan de Gelukskoekjes template die ik heb gemaakt. Typ je wens, print, knip uit en vouwen maar!

5.0 from 3 reviews
Homemade gelukskoekjes
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 12
Ingrediënten
Voor de koekjes
 • 2 eiwitten van grote eieren
 • 70 gram suiker
 • 62 gram gesmolten boter
 • 65 gram bloem
 • snufje zout
 • 0,5 theelepel amandelextract
 • 0,5 theelepel citroensap
Overig
 • bakpapier
 • een glas met dikke rand
 • een muffinbakblik of lege eierdoos
 • 10-12 wensbriefjes
 • mixer met klophaken
 • mixerkom, goed ontvet.
Hoe je het maakt
Voorbereiding
 1. Leg je wensbriefjes klaar en verwarm oven voor tot 170 graden.
 2. Knip 4 repen bakpapier van ongeveer 12 cm hoog.
Het beslag maken
 1. Smelt de boter in een steelpan of magnetron.
 2. Klop de eiwitten in de mixkom op lage snelheid totdat ze wit en schuimig zijn.
 3. Mix de suiker erdoor en klop door totdat je zachte pieken krijgt als je je klophaak optilt. Voeg de gesmolten boter, bloem, zout, citroensap en amandelextract door en mix totdat alles goed gemengd is.
Koekjes bakken
 1. Verspreid 3x1 eetlepel beslag op een vel bakpapier. Met de achterkant van je eetlepel verspreid je het beslag in een ronde beweging tot drie dunne, ronde cirkels van ongeveer 10 centimeter.
 2. Bak in de oven voor ongeveer 7 minuten of totdat de randen verkleurd zijn.
 3. Ondertussen kun je alvast nieuwe cirkels op een vel bakpapier maken.
 4. Zet, als de koekjes klaar zijn, je oven open en schuif de bakplaat zover mogelijk uit de oven. Door middel van een spatel pak je een koekje per keer eruit om te vouwen.
Koekjes vouwen
 1. Leg een koekje op je werkvlak. Leg snel een wensbriefje met tekst naar beneden, net boven het midden van het koekje (gevouwen en verstopt of er iets uitstekend).
 2. Vouw daarna net zo snel het koekje dubbel en duw de randjes vlug aan totdat het plakt. Op de foto heb ik de zijkanten deels open gelaten zodat je de briefjes ziet, maar je kunt de randen ook helemaal dicht duwen.
 3. Buig je koekje haaks over de vouwkant (zie plaatje), gebruik hiervoor de rand van een glas.
 4. Zet het gebogen koekje weg in een muffinblik of eierdoos tot uitgehard.
 5. Herhaal bakken en vouwen 4x totdat je beslag op is en je 12 koekjes hebt.
 6. Tip: als je te kort bakt of te veel beslag hebt gebruikt, worden de koekjes niet hard. Je kunt ze dan achteraf nog even gevouwen verder afbakken. Wel in het muffinblik bakken, anders vouwen ze terug!
 7. Bon appetit!

 

10 Comment on “Homemade gelukskoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: