Frappuccino

 6 comments
jun 10th

I ♥ ijskoude koffiedranken. Je zult mij geen warme kop koffie op het terras zien drinken als er ook maar iets van een ijskoffie op de kaart staat. Bij gebrek aan zo’n terrasmoment haal ik zelfs wel eens een kant-en-klare Ice Cappucino (DE), Cafe Zero (Ola) of Starbucks Discoveries bij het tankstation. Maar, omdat deze eigenlijk niets met ijskoffie te maken hebben, leek het me hoogste tijd voor een fijn zelfmaakrecept. Eisen: snel & makkelijk te maken, ijskoud, flinke koffiesmaak, tikkeltje romig en mild(!)zoet.

Als je de verhalen van koffie dye-hards op het internet moet geloven, dan moet het maken van ijskoffie vooral langdurig en lastig zijn. 12-24 uur wachten op koud of juist warm getrokken koffie, koffieprut zeven met kaasdoek en iets met oxidanten en giftige gassen. Mij raken ze daar kwijt. Als je zin hebt in ijskoffie wil je het direct, niet pas de volgende dag. Zul je net zien dat het mooie weer voorbij is als jij eindelijk je koffie gebrouwen (?) hebt.

Ik heb dan ook een aantal gemakkelijkere varianten uitgetest. Tijdens mijn studie en bij gebrek aan een vriezer voldeed het hard schudden met melk, oploskoffie en suiker in een waterfles tot je een schuimlaagje krijgt. Dat was dan wel erg makkelijker, maar niet heel smaakvol. Al moet ik zeggen dat ik nog steeds de voorkeur geef aan oploskoffie (boven filterkoffie, Nespresso en zelfs espresso uit onze Jura), omdat dit de typische koffiesmaak geeft die je wil hebben. Met de overige ingrediënten varieerde ik wel; melk, room, gecondenseerde melk (op zijn Vietnamees), ijsblokjes, crunched ijs, koffie-ijsblokjes, roomijs, suiker, you name it. Het recept hieronder voldoet aan alle bovenstaande eisen. Ik heb er maar een paar foto’s van kunnen maken want hij was gewoon te lekker om te laten smelten! Enjoy!

Frappuccino
 
Author:
Porties: 2

Ingrediënten
 • 4 kleine bolletjes vanille-ijs
 • 240 ml melk
 • 5 el Nescafe Donker&Intens poeder
 • 2 el geklopte slagroom
 • 1-3 el suiker (naar smaak)
 • ca 15 ijsblokjes (platte ronde, vierkante iets minder
 • snufje cacaopoeder
 • een vriezer en blender
 • 2 rietjes
 • Optioneel: enkele koffieboontjes of mokkaboontjes voor decoratie

Hoe je het maakt
 1. Als je dit min. 2 uur voor het maken leest; Meng 2 el Nespresso met 300 ml koud water en maak hier ijsblokjes van. Met gewone ijsklontjes kan wel (als je minder tijd hebt en er al genoeg klaar gemaakt hebt), maar is iets minder smaakvol.
 2. Doe alle ingrediënten behalve de room en cacaopoeder in een blender en meng op de hoogste stand voor zeker een minuut. Ik moest tijdens het blenden schudden om te zorgen dat al de ijsblokjes gemalen werden.
 3. Roer de ijskoffie door met een lepel en houdt een scheutje apart. Schenk de rest in 2 grote glazen.
 4. Meng de slagroom met het kleine scheutje ijskoffie tot een gebroken wit papje en bedek hier de bovenkant van je ijskoffie mee.
 5. Maak af met een snufje cacaopoeder, alvorens je de glazen nog even 5 minuten in de vriezer zet voor extra stevigheid en kou.
 6. Drinken met een rietje en eventueel wat koffieboontjes bovenop leggen!
 7. Bon appe..uh… boire?!

6 Comment on “Frappuccino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: