Roze koeken deluxe
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 12
Ingrediënten
  • 105 gram ongezouten boter
  • 145 gram tarwebloem
  • 52,5 gram kristalsuiker
  • 52,5 gram licht bruine basterdsuiker
  • 4,25 gram bakpoeder
  • 1 gram zout
  • 0,5 gram bakingsoda (1/6 tl)
  • 2,5 tot 5 druppels vanille essence
  • 10 gram eidooier
  • 1 pakje amandelspijs (300 gram, dr. Oetker)
  • 100 gram roomboter
  • 20 gram citroenrasp
  • 1 ei
  • 187,5 gram poedersuiker
  • 8,75 gram maizena
  • snufje vanillesuiker
  • roze kleurstof (bijvoorbeeld van Wilton)
Hoe je het maakt
  1. Maak eerst het deeg voor de bodempjes.
  2. Roer de boter in een kom goed door elkaar tot deze een zachte massa geworden is.
  3. Zeef in een andere kom bloem, kristal- en de basterdsuiker, bakpoeder, zout en maagzout.
  4. Roer deze door elkaar.
  5. Voeg het bloemmengsel toe aan de boter, voeg de vanille essence en het ei toe en wrijf de boter en het meelmengsel tussen je vingers tot kruimels.
  6. Kneed het geheel vervolgens kort verder tot een samenhangend deeg.
  7. Maak een rechthoekig blokje van het deeg en verpak het in huishoudfolie.
  8. Leg het deeg minstens een half uur te rusten in de koelkast.
  9. Maak nu de frangipane.
  10. Kneed het amandelspijs goed los (keukenmachine, vlinderblad)
  11. Voeg dan het ei toe totdat het volledig opgenomen is.
  12. Daarna de boter en daarna de citroenrasp toevoegen.
  13. In een spuitzak scheppen en deze even laten liggen totdat je de bodempjes klaar hebt. (liefst niet in de koelkast, dan krijg je het er bijna niet uit).
  14. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, onderwarmte met hetelucht. Heeft je oven deze stand niet; gebruik dan de elektrische stand en zet op 190 graden.
  15. Vet je muffinblik in en leg rondjes bakpapier op de bodem.
  16. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif je werkblad en deegroller met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van 7 mm dik.
  17. Steek met metalen bakringen met een diameter van ca. 5 cm (breedte bodem muffinblik) rondjes uit het deeg. Leg ze in het muffinblik, druk voorzichtig aan.
  18. Pak je spuitzak frangipane en knip er een spuitgat in van ca 1cm doorsnee.
  19. Spuit in het midden van het deegplakje een rondje met een dun laagje frangipane en laat 1 cm van de buitenste rand vrij.
  20. Bak de bodempjes in de voorverwarmde oven tot de frangipane stevig aanvoelt en de kleur goudbruin is. Bak 16 minuten op 180 graden met onderwarmte en hetelucht, dan nog 7 minuten op onder- en bovenwarmte met hetelucht. Gebruik je de elektrische stand en 190 graden, dan is de baktijd ca. 20 á 25 minuten.
  21. Laat even afkoelen en keer het blik dan met een snijplankje voorzichtig om, zodat de koeken eruit komen. Zet ze rechtop.
  22. Maak de glazuur. Zeef de poedersuiker en de maïzena bij elkaar en voeg de vanillesuiker toe. Voeg al roerend telkens een beetje water toe, totdat er een gladde massa ontstaat. Qua dikte moet een lepelafdruk binnen enkele seconden verdwenen zijn.
  23. Voeg kleurstof toe tot je de gewenste kleur hebt en roer goed door.
  24. Breng met een lepel wat glazuur aan op het lagere middenstuk van de afgekoelde koeken.
  25. Tik voorzichtig met de koeken op een vlakke ondergrond zodat het glazuur goed uitvloeit tot aan de hogere rand.
  26. Laat het glazuur hard worden en bewaar de koeken in een luchtdicht afgesloten trommel.
  27. Bon appetit!
Recipe by Klein stukje dan?! at http://kleinstukjedan.nl/roze-koeken-deluxe/