Oud-Hollandse Stroopkoeken
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 8
Ingrediƫnten
  • 80 gram roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • ⅓ ei (33% dus)
  • 150 gram Zeeuws Bloem (of allergoedkoopste bloem, geen patent)
  • 3,3 gram bakpoeder
  • 65 gram keukenstroop
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 30 gram roomboter
  • 1 theelepel kaneel
  • Evt. Homemade of zelfgemaakt stempel (Bijenkorf/Intratuin)
Hoe je het maakt
  1. Meng de boter, basterdsuiker, het zout en het losgeklopte ei.
  2. Kneed de bloem en het bakpoeder erdoorheen.
  3. Zet het afgedekt in de koelkast, probeer dit een uur vol te houden.
  4. Verwarm de oven na dit uur voor op 170 graden.
  5. Rol je deeg uit op een bebloemde tafel tot een dikte van 2 mm. Het is een beetje een vervelend deeg. Als het bij het uitrollen een beetje scheurt, plak je er weer een stukje aan.
  6. Steek rondjes uit van formaat stroopkoek. Als je geen ronde uitstekers hebt, pak je een groot glas. Maak een bal van de restanten en steek wederom rondjes. Herhaal dit tot je deeg op is (ca. 16 rondjes).
  7. Leg de koeken op bakpapier op een bakplaat. Druk evt. je stempel erin en bak ze erna ca 15-20 min. Of tot goudbruin.
  8. Zet ondertussen de stroop op het vuur en roer de suiker, boter en kaneel erdoor. Laat de stroop afkoelen tot lauwwarm.
  9. Besmeer de helft van de koeken rijkelijk met stroop en leg de andere helft erbovenop.
  10. De koeken zijn warm het allerlekkerst! Bon appetit!
Recipe by Klein stukje dan?! at http://kleinstukjedan.nl/oud-hollandse-stroopkoeken/