Donuts
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 20
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 1,5 zakje gist (ca. 10 gram)
  • 1 theelepel + 65 gram suiker
  • 50 gram plantaardig vet, bij voorkeur Crisco (Jumbo, bakwinkels, online)
  • 1 geklopt ei (m)
  • halve theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract (dr. Oetker)
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 425 gram tarwebloem + ca 50 gram extra
Om in te bakken
  • 3 blokken frituurvet
  • 1 braadpan of wok met deksel
Glazuur:
  • 330 gram poedersuiker
  • ¾ eetlepel maizena
  • ¾ theelepel vanille-suiker
Overig
  • mixer met deeghaken
  • 2 ronde uitstekers van ca 7 en 3 cm of een donutuitsteker
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 50 graden.
  2. Neem 55 ml warm water en meng daar de gist en de theelepel suiker in. Laat 5 minuten staan totdat het begint te schuimen.
  3. Neem ondertussen nog eens 225 ml warm water en giet dit in een grote kom (van je mixer). Weeg ook de overige ingrediënten van het deeg af en klop het ei. Voeg toe aan het water.
  4. Voeg nu ook het geschuimde gist/water/suikermengsel toe en mix met deeghaken op lage stand tot een homogeen deeg. Mix nog zeker 5 minuten daarna en voeg eventueel de extra bloem toe totdat het deeg niet meer aan de zijkant van de kom plakt (maar nog wel aan de bodem).
  5. Zet de oven uit, dek de kom af met een natte theedoek en zet voor ca. 30 minuten in de oven totdat het deeg in volume is verdubbeld.
  6. Ruim je keuken op, zet thee en neem een koekje erbij. Toe maar. Na 20 minuten kun je al wel de glazuur gaan maken. Gewoon, ingrediënten mengen met 85 ml water tot een dun papje.
  7. Zet je pannetje met frituurvet alvast aan om te verwarmen tot ca 185 graden. Pak dan het deeg uit de afgekoelde oven en druk een aantal keren met je vingers in het deeg om wat lucht eruit te drukken. Rol de helft van het deeg uit op een bebloemde tafel tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de uitstekers donuts uit, die je op een bebloemde schaal of bakplaat legt.
  8. Dek de deegringen af met folie en laat nog even rusten tot je pan warm is (ca.10 min). Bak de donuts dan met ca. 3 tegelijk voor ca. 1 minuut, waarbij je de pan direct afdekt met deksel. Na de minuut omkeren en nog 1 min. bakken. Laat de donuts dan uitlekken op een schaal met keukenrol en bak verder.
  9. Als je de eerste helft en donutgaten hebt gebakken, zet je de pan even uit. Nu glazuur je de donuts en versier je deze eventueel.
  10. Maak nu de tweede lading donuts van het deeg. Prik de tweede helft deeg even wat platter, rol uit en maak hier op dezelfde manier donuts en donutgaten van.
  11. Bon appetit!
Recipe by Klein stukje dan?! at http://kleinstukjedan.nl/donuts/