Caramelpopcorn
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 6
Ingrediënten
  • 100 gram popcornmais (bij groente o.a.Jumbo)
  • 50 gram boter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 2 tl zout
Overig
  • soeppan met deksel en koekenpan
  • siliconen spatel
  • oven, bakplaat, bakpapier
  • 1 grote mengkom
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor 150 graden.
  2. Smelt de boter in een steelpannetje met de slagroom, vanille en een snuf zout. Weeg de basterdsuiker en voeg toe wanneer de boter gesmolten is. Laat ca. 8 minuten doorpruttelen op middelmatig vuur. Af en toe doorroeren met een spatel.
  3. Pof ondertussen de popcorn in een licht geoliede soeppan met deksel (!) op middelmatig vuur. Na 3 minuten start het geknetter en dit duurt ook een paar minuten. Als je bijna geen pofjes meer hoort, mag de pan van het vuur. Laat de deksel er nog even op.
  4. Haal de caramel van het fornuis af als deze goudbruin en iets verdikt is. Gooi de popcorn met je hand over in een grote schaal. Zo voorkom je dat de schilfertjes en ongepofte popcorn meekomt. Giet de caramel over de popcorn en verdeel met de spatel totdat alle popcorn is verdeeld.
  5. Beleg een bakplaat met bakpapier en verdeel daarover de popcorn. Haal met de spatel eventueel uit elkaar indien vastgeplakt. Laat 10 minuten goudbruin en krokant worden in de oven, draai dan de oven uit en laat nog 10 minuten staan.
  6. Bestrooi licht met wat zout (trust me, echt nóg lekkerder) en attack!
  7. Bon appetit!
Recipe by Klein stukje dan?! at http://kleinstukjedan.nl/hoera-1-jaar/