Homemade gelukskoekjes
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 12
Ingrediƫnten
Voor de koekjes
  • 2 eiwitten van grote eieren
  • 70 gram suiker
  • 62 gram gesmolten boter
  • 65 gram bloem
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel amandelextract
  • 0,5 theelepel citroensap
Overig
  • bakpapier
  • een glas met dikke rand
  • een muffinbakblik of lege eierdoos
  • 10-12 wensbriefjes
  • mixer met klophaken
  • mixerkom, goed ontvet.
Hoe je het maakt
Voorbereiding
  1. Leg je wensbriefjes klaar en verwarm oven voor tot 170 graden.
  2. Knip 4 repen bakpapier van ongeveer 12 cm hoog.
Het beslag maken
  1. Smelt de boter in een steelpan of magnetron.
  2. Klop de eiwitten in de mixkom op lage snelheid totdat ze wit en schuimig zijn.
  3. Mix de suiker erdoor en klop door totdat je zachte pieken krijgt als je je klophaak optilt. Voeg de gesmolten boter, bloem, zout, citroensap en amandelextract door en mix totdat alles goed gemengd is.
Koekjes bakken
  1. Verspreid 3x1 eetlepel beslag op een vel bakpapier. Met de achterkant van je eetlepel verspreid je het beslag in een ronde beweging tot drie dunne, ronde cirkels van ongeveer 10 centimeter.
  2. Bak in de oven voor ongeveer 7 minuten of totdat de randen verkleurd zijn.
  3. Ondertussen kun je alvast nieuwe cirkels op een vel bakpapier maken.
  4. Zet, als de koekjes klaar zijn, je oven open en schuif de bakplaat zover mogelijk uit de oven. Door middel van een spatel pak je een koekje per keer eruit om te vouwen.
Koekjes vouwen
  1. Leg een koekje op je werkvlak. Leg snel een wensbriefje met tekst naar beneden, net boven het midden van het koekje (gevouwen en verstopt of er iets uitstekend).
  2. Vouw daarna net zo snel het koekje dubbel en duw de randjes vlug aan totdat het plakt. Op de foto heb ik de zijkanten deels open gelaten zodat je de briefjes ziet, maar je kunt de randen ook helemaal dicht duwen.
  3. Buig je koekje haaks over de vouwkant (zie plaatje), gebruik hiervoor de rand van een glas.
  4. Zet het gebogen koekje weg in een muffinblik of eierdoos tot uitgehard.
  5. Herhaal bakken en vouwen 4x totdat je beslag op is en je 12 koekjes hebt.
  6. Tip: als je te kort bakt of te veel beslag hebt gebruikt, worden de koekjes niet hard. Je kunt ze dan achteraf nog even gevouwen verder afbakken. Wel in het muffinblik bakken, anders vouwen ze terug!
  7. Bon appetit!
Recipe by Klein stukje dan?! at http://kleinstukjedan.nl/homemade-gelukskoekjes/