Roodfruittaart
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 8
Ingrediënten
bodem
  • 125 gram bloem
  • snufje zout
  • 62 gram zachte (room)boter
  • 62 gram rietsuiker
  • 0,5 ei
vulling
  • 250 gram aalbessen / rabarber / ander rood fruit
  • 250 gram aardbei
  • rasp van ½ sinaasappel –
  • 75 gram geleisuiker half zoet
  • ½ tl vanille extract of merg ½ vanillepeul
crumble
  • 35 gram bloem
  • 35 gram havermout en amandelschaafsel of biologische muesli
  • 35 gram rietsuiker
  • 35 gram koude boter
  • evt. poedersuiker om over de topping te strooien
overig
  • quichevorm met losse bodem 18 cm
  • blindbakbonen of een zak bruine bonen
  • bakpapier
  • mixer met deeghaken
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix voor de bodem met deeghaken de bloem, zout en boter in blokjes in een grote kom en tot een fijn kruimelig mengsel van. Mix de rietsuiker en het halve ei erdoor en maak een bal.Laat de deegbal afgedekt voor 20 minuten in de koelkast rusten.
  3. In de tussentijd...Aardbei + fruit naar keuze schoonmaken en in stukjes snijden. Breng dit, in een grote pan samen met het sinaasappelrasp, de geleisuiker en het vanille extract op middelhoog aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur iets lager en laat je het in ongeveer 12 minuten zachtjes gaarkoken. (Even proeven of het zoet genoeg is, dat verschilt door het fruit, anders (gelei)suiker toevoegen). Haal de fruitvulling van het vuur.
  4. Maak de crumble door bloem en koude boter in een kom met 2 vorken of de foodprocessor tot een kruimelig mengsel te mengen. Roer de suiker en de havermoutvlokken of muesli erdoor en zet weg.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit tot een cirkel van ca 21 cm. Verdeel dit over de bodem en zijkanten van je quichevorm.
  6. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bekleed met bakpapier en vul met blindbakbonen (of andere steunvulling).
  7. Bak ca. 15 minuten en verwijder dan voorzichtig de steunvulling en het bakpapier. Bak daarna nog 5 minuten of tot lichtbruin.
  8. Schenk de rabarbercompote bovenop de gebakken taartbodem en verdeel daaroverheen de crumble.
  9. Plaats de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden of 10 minuten op 180 en even kleuren onder de grill (wel opletten). Net zo lang totdat de crumble gaar en mooi goudbruin gekleurd is.
  10. Laat de taart goed afkoelen en haal daarna pas uit de vorm.
  11. Bon appetit!
Recipe by Klein stukje dan?! at http://kleinstukjedan.nl/roodfruittaart/