Verse kersenpie
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 6
Ingrediƫnten
  • 240 gram bloem
  • 220 gram koude ongezouten roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker (of meer)
  • 6 tot 8 eetlepels ijswater
  • 1 pasteivorm van 18 cm
  • 2 eetlepels maizena
  • snufje zout
  • 210 gram witte basterdsuiker
  • 450 gram kersen (1 bakje)
  • 150 gram bosbessen (1 klein bakje)
  • 0,5 theelepel amandel-extract (Dr. Oetker)
  • 1 theelepel vanille-extract (Dr. Oetker)
  • 20 gram ongezouten roomboter
Hoe je het maakt
  1. Snijd de 220 gram boter in blokjes van 1 cm en meng met je hand kort door de bloem. Zet onafgedekt in de vriezer voor 10 minuten.
  2. Roer de theelepel zout en suiker door koud water en zet erbij in de vriezer.
  3. Mix met deeghaken of een foodprocessor kort, op hoge snelheid de boter door het bloem totdat het een soort van kruimeldeeg is. Voeg dan een voor een het ijswater toe en mix telkens kort door. Als je deeg blijft samenhangen als je het tussen je vingers drukt, dan is het goed.
  4. Kneed met je handen 2 platte schijven van het deeg en wikkel in folie om vervolgens voor 30 minuten in de koelkast te leggen.
  5. Ontpit ondertussen je kersen. Op een paar na voor decoratie hoeft dit niet al te netjes, dus zonder kersenontpitter kun je ook een paperclip of pincet gebruiken.
  6. Hou een paar mooie kersen en bosbessen apart, meng de rest met de maizena, suiker, zout en extracten. Laat even staan.
  7. Vervarm de oven voor op 210 graden.
  8. Rol 1 plak deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een plak van ca 21 cm. Maak hiervan in de pasteivorm een bodem en rand. Snijd het overtollige deeg af.
  9. Schep het kersenmengsel op de bodem. Er mag vocht meekomen, maar giet de kom niet leeg. Verdeel de 20 gram boter als vlokjes over de kersen.
  10. Rol vervolgens de deksel uit van de tweede schijf deeg. Leg over de kersen en laat aansluiten aan de zijrand.
  11. Steek met uitstekers of een mesje decoratief vormpjes uit de deksel. Deze zorgen ervoor dat de stoom uit de pie kan ontsnappen en er wat vocht verdampt.
  12. Bak de pie in ca. 50 minuten af of tot goudbruin. Strooi na 40 minuten wat losse suiker over de bovenkant en bak de laatste 10 minuten. Laat volledig afkoelen.
  13. Verwijder de pie uit de vorm door de bodem voorzichtig op te tillen.
  14. Stop wat verse kersen en bosbessen achter de 'ventilatiegaatjes' voor een extra bite. Snijd in 6 stukken.
  15. Bon appetit!
Recipe by Klein stukje dan?! at http://kleinstukjedan.nl/verse-kersenpie/