Donuts
33 comments
Twee weken geleden lag ik in bed te piekeren over het volgende recept dat ik wilde uitproberen. Er ging erg veel tijd zitten in het pizzaproject, maar ondertussen had ik al ruim een maand geen ander eureka-moment meer in mijn keuken gehad. Ik miste zoetigheid, slechtigheid, sinnerfood… De opvolger van de Zeeuwse bolus, zoiets. De volgende ochtend, middag, toen ik opstond wist ik het ineens…Donuts. Yeeah baby!!! Het ultieme ‘Kleinstukjedan’ voedsel! Voor een donut kún je toch niet anders dan zondigen. Waarom had ik daar niet eerder aan gedacht?
Je begrijpt, dezelfde dag nog moesten er donuts gemaakt worden. En wunderbar! Ik had alles in huis. Zelfs dat ene gekke ingrediënt (daarover straks meer anders klik je weg). Anyway, deze eerste poging resulteerde in een heuleboel beetje scheve donuts met een goede structuur, die meer naar suikerbroodjes dan naar donuts smaakten.
Een fotootje van deze 1-persoonsdonutparty belandde op Instagram, gevolgd door een foto van de day-after: met buikspieroefeningen en alles.  Een aantal medebloggers kwijlde met me mee (bij de foto van de donuts, niet die van de workout). Er ontstond zelfs het idee om zsm een heuze blogger donutparty te organiseren. Nou ben ik wel in voor een impulsief plan, dus nodigde ik 5 leuke medevreetzakken bij mij thuis uit voor een waar donutfestijn een paar dagen later. Alsof het zo moest zijn konden 3 van hen ook daadwerkelijk, dus ging het zowaar gebeuren.
Afgelopen vrijdag (2 mei) was het zover. Maura, Diede en Door trotseerden maar liefst 150 km snelweg en vele weilanden en bossen op naar het pittoreske Klarenbeek. Na een korte rondleiding in de boerderiee starten we maar gelijk met onze gezamenlijke hobby, eten. En met 4 foodbloggers bij elkaar betekent dit natuurlijk veel te veel lunch. Versgeperste sapjes, fruit, lekker brood en roomboter. Veeeel roomboter.
Ach, misschien maar goed ook, want de uren erop waren we continu omringd met smakelijk deeg, glazuur en een frituurpan. En dan ondertussen natuurlijk met onze fototoestellen en telefoons in onmogelijke poses dat ene kiekje proberen te schieten. Lotgenoten!
Gewapend met 2 Kitchenaids probeerden we een aantal verschillende recepten voor zowel het deeg en glazuur en testten we daarnaast 2 bakmethoden met frituurvet en olie. Het gewenste resultaat: een lichtgewicht, niet te vette donut, met een witte middenrand en die de smaak, inbeet en structuur heeft zoals de donuts die je in de winkel koopt. En hurray! Dat lukte!
De conclusies na een dagje bakken:
- Voor een luchtige donut gebruik je in het deeg geen boter maar shortening (Crisco) te koop bij Jumbo, taartwinkels of ahum hier. Dit was het gekke ingrediënt waar ik het over had guys.
- Te ver gerezen deeg resulteert in misvorming;Â donuts worden slap en je kunt ze niet netjes optillen richting pan. Het deeg is goed als je vingerafdruk langzaam weer opveert. Te snel betekent nog niet genoeg gerezen, als je afdruk blijft staan is het deeg te ver, dan kun je het beste opnieuw uitrollen en uitsteken.
- Bakken doe je het beste in een wok of braadpan met deksel! Dit zorgt ervoor dat de donuts mooi hoog verder rijzen in de pan.
- Omarm de transvetten maar vast, het frituurvet zorgt voor by far (!) gelijkmatigere gebakken en minder vette (ivm stolling) donuts dan die uit olie.
- De witte rand verkrijg je bij een luchtige donut die als het waren drijft in de pan.
- Het beste glazuur maak je met poedersuiker, maizena, vanille essence en water.
- Eventueel kun je een beetje honing aan je glazuur toevoegen. Teveel honing zorgt voor een pieskleur en verpest de smaak van je donut.
- Ook erg lekker is om de donutgaten te bakken en door de kaneelsuiker te rollen (á la McDonalds).
- Zelfgemaakte donuts bevatten geen broodverbetermiddel of zooi, wat betekent dat ze de dag van het bakken het lekkerst zijn en daarna snel oud worden. Invriezen is geen succes. Niet te veel maken dus, of je moet ook een donutparty geven natuurlijk.
- Door en Diede waren zeker niet beter dan Maura en Myrthe, zij hadden gewoon toevallig het beste recept getest.
Ok. Ondanks mijn continue voornemen om korter & krachtiger te typen, ben je vast al aan het inkakken. Daarom hieronder snel het recept van de winnende donut en dito glazuur. Read it and get hungry!
- 1,5 zakje gist (ca. 10 gram)
- 1 theelepel + 65 gram suiker
- 50 gram plantaardig vet, bij voorkeur Crisco (Jumbo, bakwinkels, online)
- 1 geklopt ei (m)
- halve theelepel zout
- 1 theelepel vanille-extract (dr. Oetker)
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 425 gram tarwebloem + ca 50 gram extra
- 3 blokken frituurvet
- 1 braadpan of wok met deksel
- 330 gram poedersuiker
- ¾ eetlepel maizena
- ¾ theelepel vanille-suiker
- mixer met deeghaken
- 2 ronde uitstekers van ca 7 en 3 cm of een donutuitsteker
- Verwarm de oven voor op 50 graden.
- Neem 55 ml warm water en meng daar de gist en de theelepel suiker in. Laat 5 minuten staan totdat het begint te schuimen.
- Neem ondertussen nog eens 225 ml warm water en giet dit in een grote kom (van je mixer). Weeg ook de overige ingrediënten van het deeg af en klop het ei. Voeg toe aan het water.
- Voeg nu ook het geschuimde gist/water/suikermengsel toe en mix met deeghaken op lage stand tot een homogeen deeg. Mix nog zeker 5 minuten daarna en voeg eventueel de extra bloem toe totdat het deeg niet meer aan de zijkant van de kom plakt (maar nog wel aan de bodem).
- Zet de oven uit, dek de kom af met een natte theedoek en zet voor ca. 30 minuten in de oven totdat het deeg in volume is verdubbeld.
- Ruim je keuken op, zet thee en neem een koekje erbij. Toe maar. Na 20 minuten kun je al wel de glazuur gaan maken. Gewoon, ingrediënten mengen met 85 ml water tot een dun papje.
- Zet je pannetje met frituurvet alvast aan om te verwarmen tot ca 185 graden. Pak dan het deeg uit de afgekoelde oven en druk een aantal keren met je vingers in het deeg om wat lucht eruit te drukken. Rol de helft van het deeg uit op een bebloemde tafel tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de uitstekers donuts uit, die je op een bebloemde schaal of bakplaat legt.
- Dek de deegringen af met folie en laat nog even rusten tot je pan warm is (ca.10 min). Bak de donuts dan met ca. 3 tegelijk voor ca. 1 minuut, waarbij je de pan direct afdekt met deksel. Na de minuut omkeren en nog 1 min. bakken. Laat de donuts dan uitlekken op een schaal met keukenrol en bak verder.
- Als je de eerste helft en donutgaten hebt gebakken, zet je de pan even uit. Nu glazuur je de donuts en versier je deze eventueel.
- Maak nu de tweede lading donuts van het deeg. Prik de tweede helft deeg even wat platter, rol uit en maak hier op dezelfde manier donuts en donutgaten van.
- Bon appetit!

Weten met wie ik dit donutavontuur ben aangegaan? Bekijk dan de superleuke blogs van deze meiden: Ook zij zullen een donutstukje en foto’s van de dag publiceren!
Voor Maura: toets www.yellowlemontreeblog.com
Wilt u Door: toets www.dooreten.com
Voor een dosis Diede: kies www.yourdailydose.nl
Geniet nog even verder met wat foto’s en laat me vooral weten wanneer je ook een poging gaat wagen! Het maken van het deeg valt echt reuze mee en het bakken is zo gepiept. En zeg nou zelf, alleen al voor het versieren (en opeten) moet je dit toch eigenlijk gewoon een keer gemaakt hebben?!
Ladies, it was a pleasure…
Â
Maura - YLY 7 mei 2014 at 08:59
OOOOOH, wat heb je er weer een heerlijk verhaal van gemaakt. Ik ben blij dat wij onderdeel mochten zijn van deze donut story. Geweldige foto’s ook! Kijk ons stralen met die donuts haha. Ik vond het echt een hele leuke dag.
En inderdaad, toevallig hadden Diede en Door net het beste recept 😉 konden wij ook niet weten haha.
p.s. ik heb mijn detoxweek veranderd in een detox-maand, na al die donuts 😉
p.p.s. snel weer doen! Misschien zelf pasta maken? Of gnocchi? Of gewoon weer wat zoets bakken!
MLJN 7 mei 2014 at 11:55
Thanksssss! Ik vond het ook echt een successtory, Werd weer helemaal blij bij het typen van het artikel! En ik kreeg stiekem nog steeds een beetje trek. Ik was vrijdag laat thuis en daarna het hele weekend weg, dus ik heb er in totaal maar 3 op ofzo, inclusief die met jullie. En zondagavond waren ze echt oud geworden vond ik, bij jou ook?
Lijkt me sowieso super leuk om er een vervolg aan te geven. Als het maar lekker is ben ik voor! Na je detox dan maar..?!
DOORETEN 7 mei 2014 at 10:17
HALLO wij, de frituurkoningin en het handmodel, waren dus echt wel gewoon stukken beter dan jullie!
Wat een heerlijk verhaal met heerlijke foto’s, ik krijg gewoon zin om het meteen weer te doen :O
En wat een gretig hoofd op die laatste foto, je ziet mij in gedachten gewoon die hele doos donuts naar binnen werken wahaha
MLJN 7 mei 2014 at 11:59
Oke, vooruit, in frituren en handmodelleren waren jullie baas!
Ik zeg we doen het gewoon een keer over. Een heuze vreetzakkenclub. Misschien voor de volgende keer iets zomers, kunnen we het ook echt in het weiland gaan opeten.
Zitten nog leuke foto’s bij, doe(n) je/jullie me even een tweetje met je e-mail?
Mariette 7 mei 2014 at 12:04
Leuk verhaal om te lezen en echt een tof idee, zo’n donutparty! Ziet er superlekker uit 🙂
MLJN 8 mei 2014 at 08:35
Dank je wel. Was ook echt leuk zo’n spontane bijeenkomst met ‘gelijkgestemden’ 🙂
Chris 7 mei 2014 at 12:40
Haha ah dat ziet er gezellig uit, en lekkerrr! Als ik ze ga maken wordt het inderdaad wel een donut-party, anders moet ik daarna een detox-jaar houden :). Ze zien er echt zo goddelijk uit!
MLJN 8 mei 2014 at 08:22
thnx Chris!
Brenda (kookt) 7 mei 2014 at 13:03
Wat een leuke (en lekkere) donut party moet dat geweest zijn! Van die donuts had ik best een klein stukje willen proeven 😉
MLJN 8 mei 2014 at 08:22
Jaaa, was super leuk! En we hadden ook makkelijk een donutuitgiftepunt kunnen openen haha. Zoveel donuts gemaakt!
Eslem 7 mei 2014 at 13:28
Erg leuk om te lezen 🙂 klinkt als een hoop gezelligheid (en plakkerigheid van het deeg en de donuts, haha)
MLJN 8 mei 2014 at 08:39
Fijn om te horen. Wordt al snel zo lang, zo’n hele dag beschrijven:( Maar inderdaad, alle gezelligheid moest beschreven worden natuurlijk haha.
Mariska 7 mei 2014 at 14:03
Wat een geweldig leuk verhaal, geweldige foto’s en geweldig recept! Ik ben super benieuwd naar de smaak, lijkt me erg leuk om een keer te maken!
MLJN 8 mei 2014 at 08:20
Is ook echt een aanrader Mariska. Het rijzen gaat redelijk snel en het bakken is zo gepiept!
Diede 7 mei 2014 at 16:06
Wat een heerlijk stuk. Letterlijk! Alleen ben ik het niet helemaal met je eens. Door en ik waren toch echt wel de bom, recept is bijzaak, de kok maakt er uiteindelijk iets fantastisch van;).
We gaan alvast nadenken over een vervolg op deze super geslaagde party!
En zal ik iets opbiechten? Ik wou ze die avond meenemen naar een verjaardag, vergeten. Samen met het vriendje heb ik ze allemaal opgegeten. Zelfs taai en droog. Als ontbijt, als lunch, als tussendoor, als toetje of als je terug komt van het stappen. Een donut is gewoon al-tijd goed!
Vanessa 8 mei 2014 at 06:40
Wauw! De fotos op IG logen er niet om, maar man dit verhaal al helemaal niet! Volgende keer ben ik erbij! Liefs, vanessa
MLJN 8 mei 2014 at 08:36
Jaa, jammer dat het er niet bij kon zijn. Is je gesprek wel goed gegaan?
Andrea - 4pure 9 mei 2014 at 08:21
Ik ben mijn handen al aan het wassen, na mijn terugkomst van de Cisco speurtocht. Zoonliefs zagen je donutdag en waren op slag verliefd (op de donuts dan). Gelukkig dat jullie het recept al geperfectioneerd hebben. Nu alleen hopen dat ze niet te veel willen helpen (gezien de foto met het plakkende deeg)
MLJN 9 mei 2014 at 22:20
Leuk Andrea! Waar had je de Crisco uiteindelijk gevonden?
Walter 11 mei 2014 at 14:23
Top stuk. De plezier straalt er vanaf. Goed dat je weer inspiratie hebt. Toevallig in de nieuwste Jamie magazine deze maand ook een recept voor donuts.
Tatjana 5 juli 2014 at 18:03
Zitten gniffelen tijdens het lezen van je blog :). Het plezier dat jullie gehad hebben spat van de foto’s en uit je verhaal. Kei leuk! Ga m’n donut-loving vriendinnetjes optrommelen voor een party!
charlotte 12 november 2014 at 10:36
Geen crisco kunnen vinden in de buurt maar wel plantaardig vet
Ik ga het ook proberen en kijken of dit lekkere donuts zijn
MLJN 15 november 2014 at 16:26
Hi Charlotte,
Ben benieuwd of het daarmee ook lukt! Mijn pot is ook bijna op namelijk. Heb je gewoon zo’n blok gekocht of?
Groetjes Myrthe
irene 8 september 2015 at 09:37
wat een superleuk idee die donuts, ik ga ze zeeeeer binnenkort ook is proberen, ben gek op donuts!!
groetjes Irene
dream 24 oktober 2015 at 21:10
Vraagje hoort het deeg zo plakkerig zoals op de foto voor dat je het laat reizen in de oven. Komt het nadat het is gerezen goed uit de oven. Of moest er hier nog meel bij.
Silvy 18 maart 2016 at 19:09
Oh wauw!! Die wil ik ook wel eens proeven 😀
http://spyweb.pw/mysynchrony.com 7 september 2016 at 03:46
esse eh o tipo de info q me faz visitar seu blog em bases diarias, valeu Ico! btw, esse Ricciardo eh mto veloz msm… os titulares da STR q se orientem ou ficarao a pe :p
http://www./ 5 oktober 2016 at 19:48
muchas gracias por su repuesta , de buscar-cuit logre que den de baja mis datos por suerte en 3 dias ya no aparezco pero en el motor de busqueda de google sigo figurando , me denegan las solicitudes , sigo probando y mandando ,gracias por tu ayuda
http://www./ 23 oktober 2016 at 10:48
Becky, you’re such a sweetie! Adorable card and the flowers are a real breath of Spring. It has been snowing here so a welcome addition. I stayed up last night to ‘hear’ Nicole’s announcement. Wow, it gets more exciting every day! Can’t wait to hear you on the RADIO!
http://www./ 15 november 2016 at 12:24
I don't know anything about a cull but do know that we have an massive outbreak of fleas in our house because of the alley cats, and that kittens born recently in two litters nearby all very quickly got sick and died.
http://www./ 15 november 2016 at 14:43
Miałam dopisac, że jedyna osoba na tej liście, która mi nie pasi jest Edgar Davids. Nie przepadam za Holendrami, a już za nim w szczególności.Żeby to jakoś uzasadnić, to ja miałam ciągle wrażenie, że on nie jest waleczny, ale złośliwy na boisku.Pozdro
http://www./ 30 december 2016 at 18:40
Mkt positivt. Bara Luleå hittar någon/några som kan sköta det tekniska så att det som produceras håller nog hög klass. Är nog ganska avancerat det där.
Ron 23 februari 2017 at 17:31
Is al ff geleden de laatste reactie maar toch kijken of er nog gereageerd word. Ik heb vorige week ook donuts gebakken, bijna hetzelfde recept. Maar vond ze droog. Waren deze lekker klef zoals in de winkel?