Donuts

 33 comments
mei 7th

Twee weken geleden lag ik in bed te piekeren over het volgende recept dat ik wilde uitproberen. Er ging erg veel tijd zitten in het pizzaproject, maar ondertussen had ik al ruim een maand geen ander eureka-moment meer in mijn keuken gehad. Ik miste zoetigheid, slechtigheid, sinnerfood…  De opvolger van de Zeeuwse bolus, zoiets. De volgende ochtend, middag, toen ik opstond wist ik het ineens…Donuts. Yeeah baby!!! Het ultieme ‘Kleinstukjedan’ voedsel! Voor een donut kún je toch niet anders dan zondigen.  Waarom had ik daar niet eerder aan gedacht?

Instagram na poging 1. De hamburgers op de foto zijn mijn vrije interpretatie van Berliner bollen. Dus.

Instagram na poging 1. De hamburgers zijn mijn vrije interpretatie van Berliner bollen.

Je begrijpt, dezelfde dag nog moesten er donuts gemaakt worden. En wunderbar! Ik had alles in huis. Zelfs dat ene gekke ingrediënt (daarover straks meer anders klik je weg). Anyway, deze eerste poging resulteerde in een heuleboel beetje scheve donuts met een goede structuur, die meer naar suikerbroodjes dan naar donuts smaakten.

Een fotootje van deze 1-persoonsdonutparty belandde op Instagram, gevolgd door een foto van de day-after: met buikspieroefeningen en alles.  Een aantal medebloggers kwijlde met me mee (bij de foto van de donuts, niet die van de workout). Er ontstond zelfs het idee om zsm een heuze blogger donutparty te organiseren. Nou ben ik wel in voor een impulsief plan, dus nodigde ik 5 leuke medevreetzakken bij mij thuis uit voor een waar donutfestijn een paar dagen later. Alsof het zo moest zijn konden 3 van hen ook daadwerkelijk, dus ging het zowaar gebeuren.

Afgelopen vrijdag (2 mei) was het zover. Maura, Diede en Door trotseerden maar liefst 150 km snelweg en vele weilanden en bossen op naar het pittoreske Klarenbeek. Na een korte rondleiding in de boerderiee starten we maar gelijk met onze gezamenlijke hobby, eten. En met 4 foodbloggers bij elkaar betekent dit natuurlijk veel te veel lunch. Versgeperste sapjes, fruit, lekker brood en roomboter. Veeeel roomboter.

Ach, misschien maar goed ook, want  de uren erop waren we continu omringd met smakelijk deeg, glazuur en een frituurpan. En dan ondertussen natuurlijk met onze fototoestellen en telefoons in onmogelijke poses dat ene kiekje proberen te schieten. Lotgenoten!

fotobloggers

Gewapend met 2 Kitchenaids probeerden we een aantal verschillende recepten voor zowel het deeg en glazuur en testten we daarnaast 2 bakmethoden met frituurvet en olie.  Het gewenste resultaat: een lichtgewicht, niet te vette donut, met een witte middenrand en die de smaak, inbeet en structuur heeft zoals de donuts die je in de winkel koopt. En hurray! Dat lukte!

donutsss

De conclusies na een dagje bakken:

  • Voor een luchtige donut gebruik je in het deeg geen boter maar shortening (Crisco) te koop bij Jumbo, taartwinkels of ahum hier. Dit was het gekke ingrediënt waar ik het over had guys.
  • Te ver gerezen deeg resulteert in misvorming; donuts worden slap en je kunt ze niet netjes optillen richting pan. Het deeg is goed als je vingerafdruk langzaam weer opveert. Te snel betekent nog niet genoeg gerezen, als je afdruk blijft staan is het deeg te ver, dan kun je het beste opnieuw uitrollen en uitsteken.
  • Bakken doe je het beste in een wok of braadpan met deksel! Dit zorgt ervoor dat de donuts mooi hoog verder rijzen in de pan.
  • Omarm de transvetten maar vast, het frituurvet zorgt voor by far (!) gelijkmatigere gebakken en minder vette (ivm stolling) donuts dan die uit olie.
  • De witte rand verkrijg je bij een luchtige donut die als het waren drijft in de pan.
  • Het beste glazuur maak je met poedersuiker, maizena, vanille essence en water.
  • Eventueel kun je een beetje honing aan je glazuur toevoegen. Teveel honing zorgt voor een pieskleur en verpest de smaak van je donut.
  • Ook erg lekker is om de donutgaten te bakken en door de kaneelsuiker te rollen (á la McDonalds).
  • Zelfgemaakte donuts bevatten geen broodverbetermiddel of zooi, wat betekent dat ze de dag van het bakken het lekkerst zijn en daarna snel oud worden. Invriezen is geen succes. Niet te veel maken dus, of je moet ook een donutparty geven natuurlijk.
  • Door en Diede waren zeker niet beter dan Maura en Myrthe, zij hadden gewoon toevallig het beste recept getest.

Donuts

Ok. Ondanks mijn continue voornemen om korter & krachtiger te typen, ben je vast al aan het inkakken. Daarom hieronder snel het recept van de winnende donut en dito glazuur. Read it and get hungry!

5.0 from 2 reviews
Donuts
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 20
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 1,5 zakje gist (ca. 10 gram)
  • 1 theelepel + 65 gram suiker
  • 50 gram plantaardig vet, bij voorkeur Crisco (Jumbo, bakwinkels, online)
  • 1 geklopt ei (m)
  • halve theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract (dr. Oetker)
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 425 gram tarwebloem + ca 50 gram extra
Om in te bakken
  • 3 blokken frituurvet
  • 1 braadpan of wok met deksel
Glazuur:
  • 330 gram poedersuiker
  • ¾ eetlepel maizena
  • ¾ theelepel vanille-suiker
Overig
  • mixer met deeghaken
  • 2 ronde uitstekers van ca 7 en 3 cm of een donutuitsteker
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 50 graden.
  2. Neem 55 ml warm water en meng daar de gist en de theelepel suiker in. Laat 5 minuten staan totdat het begint te schuimen.
  3. Neem ondertussen nog eens 225 ml warm water en giet dit in een grote kom (van je mixer). Weeg ook de overige ingrediënten van het deeg af en klop het ei. Voeg toe aan het water.
  4. Voeg nu ook het geschuimde gist/water/suikermengsel toe en mix met deeghaken op lage stand tot een homogeen deeg. Mix nog zeker 5 minuten daarna en voeg eventueel de extra bloem toe totdat het deeg niet meer aan de zijkant van de kom plakt (maar nog wel aan de bodem).
  5. Zet de oven uit, dek de kom af met een natte theedoek en zet voor ca. 30 minuten in de oven totdat het deeg in volume is verdubbeld.
  6. Ruim je keuken op, zet thee en neem een koekje erbij. Toe maar. Na 20 minuten kun je al wel de glazuur gaan maken. Gewoon, ingrediënten mengen met 85 ml water tot een dun papje.
  7. Zet je pannetje met frituurvet alvast aan om te verwarmen tot ca 185 graden. Pak dan het deeg uit de afgekoelde oven en druk een aantal keren met je vingers in het deeg om wat lucht eruit te drukken. Rol de helft van het deeg uit op een bebloemde tafel tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de uitstekers donuts uit, die je op een bebloemde schaal of bakplaat legt.
  8. Dek de deegringen af met folie en laat nog even rusten tot je pan warm is (ca.10 min). Bak de donuts dan met ca. 3 tegelijk voor ca. 1 minuut, waarbij je de pan direct afdekt met deksel. Na de minuut omkeren en nog 1 min. bakken. Laat de donuts dan uitlekken op een schaal met keukenrol en bak verder.
  9. Als je de eerste helft en donutgaten hebt gebakken, zet je de pan even uit. Nu glazuur je de donuts en versier je deze eventueel.
  10. Maak nu de tweede lading donuts van het deeg. Prik de tweede helft deeg even wat platter, rol uit en maak hier op dezelfde manier donuts en donutgaten van.
  11. Bon appetit!

Foodies

Weten met wie ik dit donutavontuur ben aangegaan? Bekijk dan de superleuke blogs van deze meiden: Ook zij zullen een donutstukje en foto’s van de dag publiceren!

Voor Maura: toets www.yellowlemontreeblog.com

Wilt u Door: toets www.dooreten.com

Voor een dosis Diede: kies www.yourdailydose.nl

Geniet nog even verder met wat foto’s en laat me vooral weten wanneer je ook een poging gaat wagen! Het maken van het deeg valt echt reuze mee en het bakken is zo gepiept. En zeg nou zelf, alleen al voor het versieren (en opeten) moet je dit toch eigenlijk gewoon een keer gemaakt hebben?!

Plakkerig deeg

Deeg uitrollen

Donuts uitsteken

oehlalaa donuts

Foodies2

Ladies, it was a pleasure…

 

33 Comment on “Donuts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: