Project 3: Dé Zeeuwse bolus
146 comments
‘Op zoek naar’ project 3: De Zeeuwse Bolus
Ik ben opgegroeid met de échte Zeeuwse bolus. Mijn lieve oma, geboren en getogen Zeeuw, neemt al zolang ik me kan herinneren, na elk familiebezoek een zak met de meest verse, plakkerige, zoete bolussen voor ons mee. Eenmaal de bolus uit Zeeland geproefd dan ben je verpest voor de rest van je leven. Op de een of andere manier vallen alle bolussen van de bakkers uit het rest van het land, gewoon in het niet. Omdat ik mezelf vele malen lager inschat dan een gemiddelde bakker, heb ik het dus ook nog nooit aangedurfd om zelf aan de slag te gaan. Totdat ik 24 kitchen zat te kijken en de altijd vrolijke Rudolph van Veen doodleuk zat te vertellen dat een bolus eigenlijk heel simpel te maken was. Ik kreeg een sprankeltje hoop en besloot een voorzichtige poging te wagen op zoek te gaan naar het ultieme thuismaakrecept.
Deze post is wat langer dan normaal, omdat mijn zoektocht uit de rubriek ‘Op zoek naar’ ook beschreven staat. Wil je direct naar het recept, scroll dan naar beneden.
Poging 1: het recept van Rudolph van Veen
Het recept van 24 kitchen, met handige video erbij. Ik heb het recept gehalveerd, omdat ik een voorgevoel had, dat dit recept te kort door de bocht is. De rijstijd is namelijk vrij kort en er gaat nogal veel kaneel doorheen. Het resultaat zag er veelbelovend uit, maar smaakte meer naar een kaneelbroodje dan een bolus.
De cijfers
Malse inbeet: 7 (te weinig smaak aan brood zelf)
Plakkerig: 3 (nee, suiker bleef korrelig)
Juiste smaak: 5 (way to much kaneel)
Een gemiddelde van 5,3; maar het ontbreekt aan liefde (lees tijd) in dit recept. Daar kunnen we natuurlijk niet mee akkoord gaan!
Poging 2: het recept van Wilfred Droppers, beste bolusbakker van 2007
Als een prijswinnende, Zeeuwse bolusbakker een thuisrecept schrijft, dan móet het wel een toppertje worden, toch?
Alleen erg jammer dat dit thuisrecept wel wat speciale ingrediënten bevat. R3 basterdsuiker en verse gist hebben ze in ieder geval niet bij mijn supermarkt. Nu kan ik dat vast via de proefbakkerij op mijn werk proberen te verkrijgen. Maar hoe toegankelijk is het recept dan voor een ander? Daarom besloot ik gewoon om gewone (supermarkt) bruine basterdsuiker en gedroogde gist te gebruiken. In het geval van het gebrek aan de bijzondere suiker moet je zwarte stroop toevoegen. Maar wat is zwarte stroop? Ik besloot dat Zeeuwse stroop (zo’n oranje papieren pot) best zwart is en ook nog uit de goede regio komt, dus zo geschiedde. Ohja, ik heb natuurlijk geen kilo bloem gebruikt, maar 1/4 van het hele recept. Resulterend in 7 bolussen, genoeg kcal dacht ik zo.
De cijfers:
Malse inbeet: 6, wat taaier dan de vorige
Plakkerig: 5 na het bakken, 8 voor het bakken
Juiste smaak: 7, alleen te veel broodsmaak erdoorheen
Een gemiddelde 6. Maar, wat teleurgesteld ben ik na dit recept. Het kostte me een hele zondagmiddag en totdat ze de oven in gingen leken ze echt the real deal. Zal het aan de R3 basterdsuiker liggen? Of het ontbreken eraan? Ik weet het even niet meer. Ik ga toch maar eens een bakker raadplegen. Maar voor nu, ben ik even bolusmoe. Wordt vervolgd.
UPDATE!!! Een van de bakkers van Bolletje was zo lief om me te helpen en naar mijn bolus te kijken. Klinkt raar, was ook raar, zo’n drol in een zakje meenemen en laten keuren. De volgende tips kreeg ik mee:
1. Voor een echt luchtig, malse bolus gebruikt menig bakker broodverbetermiddel. Maar, ook zonder moet je een eind kunnen komen. Belangrijk is dat je je deeg niet overkneedt . Het deeg moet een temperatuur hebben van ca 27 graden en is goed als je het uit kunt trekken tot een dun vliesje, zonder dat er direct een gat in valt. Ook moet de bolus niet te lang rijzen, anders heeft het geen verdere rijskracht meer in de oven en krijg je een dichtere structuur. Je test dit door de bolus in te drukken. Het deeg moet terugveren. Als deze ingedeukt blijft, is hij te ver gerezen. Gewone droge gist is overigens prima.
2. Plakkerigheid: vaak droogt een huisoven het baksel uit. Dit kun je voorkomen door wat ijsblokjes onderin je oven te leggen, of een pannetje met warm water.
3. Juiste smaak: R2 basterdsuiker is niet essentieel, dit zegt alleen wat over de fijnheid van de suiker. Belangrijk is dat je het uitrollen goed door de suiker doet, zodat er zoveel mogelijk suiker door het deeg heen zit. Maar een mals deeg (zie 1) doet ook al wonderen.
Klinkt allemaal heel logisch en als ik heel eerlijk ben denk ik dat ik te lax ben geweest in met name het kneden en rijzen Met deze info ga ik bovenstaand recept nog een keertje een kans geven. Ik ben benieuwd!
Poging 3: Combirecept van Mannin en Marja, met de werkwijze uit poging 2
Het is al even geleden, maar ik ben de bolussen zéker niet vergeten! Met andere Foodies wordt er zelfs veelvuldig over gespeculeerd. Zo kreeg ik onlangs tips van bezoeker Marja (kort bakken) en Mannin (rijzen in oven met bakje water). Ik besloot dit samen met bovenstaande (Bolletje bakker) te gaan uitproberen. Nou had ik nog maar 1 zakje gist dus paste ik de hoeveelheid van de rest daarop aan. Ik doorliep netjes alle stappen en de bolussen zagen er met het rollen door de suiker al echt lekker uit. Alleen een beetje klein. Misschien was mijn bakje water voor de ovenrijs niet warm genoeg dacht ik nog. En met een heter bakje deed ik nog een poging.
Ondertussen even opruimen. Reminder: gist is op, morgen nieuwe kopen. En toen zag ik het: ”huh, toch nog een zakje gist?” stilte… oh… nee he…. ZUCHT… Na een korte overweging: zenuwinzinking v.s. het beste ervan maken, besloot ik, na een knuffel van Samlief ze toch maar in de oven te schuiven. 6 minuutjes, zoals Marja adviseerde. Na afloop gelijk omkeren op de plaat en even later afdekken. Ze roken best lekker en zagen er echt super smeuïg uit… Toen ze afgekoeld waren tot lauw besloot ik ze aan een smaaktest te onderwerpen…
De cijfers
Malse inbeet: 1 (de jury is streng- geen gist is geen bolus)
Plakkerig: 9 (om je vingers bij af te likken)
Juiste smaak: 8 (very boluswaardig)
De combinatie van tips van de Bolletje bakker, Mannin en Marja hebben echt geholpen! Een gemiddelde van 6 maar met veel potentie! Serieus deze waren echt heel erg lekker! Met gist zit dit heel dichtbij mijn ideale bolus. Ik ga deze heel snel maken met gist en hoop dan hét ultieme bolusrecept met jullie te kunnen delen!
Poging 4: Poging 3 mét gist!
In 1 week 2 x bolussen. Ik moest wel, ik was zo dichtbij. Even was ik huiverig dat ik de bolussen 30 sec. te lang had laten staan in mijn getreuzel met de ovenwanten. Snel omkeren, af laten koelen en onderwerpen aan proefpanel Sam.
M: ‘En?’
S: ‘Ik zou niet weten wat hier nog beter aan zou kunnen. Echt lekker gewoon. Deze zijn niet zo goed voor mijn lijn ofwel?
M: ‘Nope’
S: ‘Jammer...’
M: Bietst hapje, ‘….’ , ‘Oh my, dit is ‘m…!’ Steelt nog een hapje en glundert…
De cijfers
Malse inbeet: 9 (als een mega vers broodje, net gaar, vers, zacht)
Plakkerig: 9 (deze eet je niet zonder vies te worden)
Juiste smaak: 9 (alsof ie zo uit Zeeland is gekomen)
Final oordeel: ook een echte Zeeuwse bolus kun je thuis maken! Deze doen niet onder voor de exemplaren die mijn oma importeert en zijn zoooooo veel lekkerder dan die ellendige gevallen in de supermarkt. De eerst volgende batch gaat naar opa&oma ter goedkeuring, maar het kan bijna niet anders dan dat ze zullen smullen! Onderstaand mijn ultieme recept: volg het en trakteer jezelf op deze heerlijkheid!
PS. klik hier om pas goed te zien hoe sticky deze zijn ;-). Onder het recept nu ook een aanpassing naar een glutenvrij recept!
- 210 ml handwarme melk
- 35 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 1 klein ei op kamertemperatuur
- 350 gram Tarwebloem extra of andere goede (!) kwaliteit bloem (Molen)
- 1 zakje droge gist (7gram)
- 4 gram zout
- 500 gram bruine basterdsuiker
- klein theelepeltje kaneel
- Stevige Keukenmachine met deeghaken
- Verwarm melk en evt. boter in de magnetron. Een koelkast ei leg je even een paar minuutjes in een bakje met warm kraanwater.
- Meng de bloem, zout en gist door elkaar in je mengkom. Maak daarin een juskuiltje waar je de melk en het ei in schenkt. De boter snij je in kleine stukjes en verdeel je over de bloemrand.
- Mix op de zachtste stand tot de ingrediënten een beetje gemengd zijn en mix daarna op middelmatige stand ca. 8 minuten verder. (Kitchenaid stand 2 was bij mij voldoende). Het deeg is goed als het plakt als een post-it en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken.
- Zet een bakje heet kraanwater onderin je oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op je ovenrek voor 15 minuten.
- Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat, of schaal van minimaal 35 cm breed.
- Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven en maak er 10 bolletjes van ca. 55 gram van.
- Rol de bolletjes 1 voor 1 door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger straks, dus doe je best. Ik wreef ze ook nog door mijn met suiker besmeurde handen.
- Zet de rolletjes weer terug in de oven met daar onderin een nieuw bakje warm water. 15 minuten laten staan.
- Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot pillen van ca 35 cm. Draai ze daarna op tot een bolus, het begin draai je om je duim en het geheel draai je niet te strak op zodat de bolus nog ruimte heeft om te rijzen. Het uiteinde vouw je onder de bolus.
- Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat rusten voor 45 minuten op een andere warme, liefst iets vochtige plek. Ik zet ze op mijn fornuis, boven de oven die ik al rustig aan ga voorverwarmen naar uiteindelijk 250 graden.
- Bak de bolussen 6 minuten met onderin je oven een bakje koud water! Dit zorgt voor stoom zodat je bolussen niet uitdrogen!
- Keer ze daarna gelijk om op een bord en laat afkoelen. Evt. schep je wat natte suikerdrap van de schaal waarop je ze liet rijzen of je bakplaat over de bolussen.
- Als de bolussen grootendeels afgekoeld zijn, dek je ze af met huishoudfolie. Ze zweten dan nog verder en worden nog plakkeriger.
- Bon Appetit!
Glutenvrije bolussen
Met dank aan Marije (zie reacties) kunnen nu ook mensen met een glutenallergie genieten van de Zeeuwse bolus. Zij volgde bovenstaande recept, maar met glutenvrij bloem: 250 gr Poensgen en 100 gr Glutafin wit. Daarnaast gebruikte ze een glutenvrij alternatief voor gist (van Bruggeman). Tips die ze meegeeft bij deze glutenvrije bereiding:
- het deeg is wat moeilijker om op te rollen en op te pakken door het ontbreken van gluten, dus voorzichtig rollen met platte handen en de opgerolde bolussen oppakken met een taartschep voorkomt dat ze breken (als ze nog ongebakken zijn).
- na het mengen van het deeg is deze erg plakkerig, maar als je een “bolletje” pakt, in het suiker gooit en begint te rollen is het plakken over!
Tulband bolussenbrood
Onlangs testte ik de Wonderpan, en wat bleek, je kunt er ook een lekkere sticky tulband van gestapelde Zeeuwse bolussen mee maken! Klik op de foto om meer te lezen over deze test!
Ines 18 juni 2013 at 00:53
Deze ga ik zeker een keer proberen… Misschien eroverheen gelezen, maar hoe warm is de oven tijdens de “rijs” periodes of is alleen het warme water voldoende (vochtige plek?)
MLJN 18 juni 2013 at 01:10
Hoi Ines!
Moet je zeker doen! Tijdens het rijzen oven gewoon uit. Zou het er nog even extra bij zetten want zo logisch is dat natuurlijk niet!
Thanks en succes!
Judith 18 juni 2013 at 07:48
Je hebt ze toch geprobeerd! Dacht dat je er even genoeg gemaakt had…. nu breng je me aan t’twijfelen, voor de swap:) Ben erg benieuwd!
DoorEten 18 juni 2013 at 13:47
Wahooo!!! Het ultieme recept is gevonden!! Super chill, ik ga ze een keer bakken. Maar pas als het wat slechter weer is 😉 Wat zeg ik, ik ga ze niet een keer bakken, ik ben bang dat ik ze heel vaak ga bakken!
Eet jij ze trouwens wel met roomboter besmeerd of doet alleen mijn vreetzakkenfamilie dat?
MLJN 19 juni 2013 at 19:12
Jaaa! Gelukt!! Moet je zeker proberen ! Het ligt niet aan je familie, geloof dat het traditioneel met roomboter gegeten wordt. Ik ben het gewend zonder, mijn oma doet het ook niet (meer?).
Hm heb er nu al best weer zin in haha..
Fiene 12 maart 2017 at 13:55
Een heele late reactie van een echt ‘Zeeuws meisje’ die ook het bolussen bakken wil gaan proberen: hier in zeeland ‘hoort’ er op een verse bolus inderdaad een lekkere lik ‘beuter’ ;-).
Sandra 19 juni 2013 at 21:15
Ziet er erg lekker uit, ga ik zeker proberen. Gebruik ik bij je aangegeven temperatuur van 250 graden, de hetelucht stand of de stand boven/onderwarmte?
MLJN 19 juni 2013 at 21:19
Hallo Sandra,
Ik bak ze gewoon op de elektrische oven stand, boven en onderwarmte dus. Ik verwacht dat hetelucht ze zal uitdrogen. Vergeet geen bakje water onderin je oven te zetten voor de condensvorming! Laat je weten hoe ze gelukt zijn?
Succes en groetjes,
Myrthe
Janina - Elke dag zaterdag 20 juni 2013 at 19:07
Ga ik uitproberen hoor, binnenkort een keer. Lijkt me heerlijk!
Marianne 20 juni 2013 at 21:57
Respect voor je doorzettingsvermogen 🙂
Ga het zeker ook een keer proberen. Zag je foto ook al voorbij komen op Welke.nl.
MLJN 20 juni 2013 at 22:44
He Marianne,
Leuk om te horen dat mijn zoektocht gewaardeerd wordt. Ook op Welke.nl wordt het recept niet normaal snel en vaak opgeslagen. Had ik niet verwacht, blijkbaar ben ik niet de enige ‘boluslover’! Binnenkort een nieuw project starten: kan het proefbakken weer beginnen 😉 Misschien dat Daan ze wel een keer voor jullie op kantoor gaat bakken!
Groetjes,
Marianne 21 juni 2013 at 07:10
Jaaaaaaaa! Geef jij de hint 🙂
Laura's Bakery 21 juni 2013 at 08:22
Wat leuk om te zien dat je zoektocht nu klaar is met een heerlijke bolus als resultaat. Ik had als laatst de adviezen van de bakker van Bolletje gelezen en helemaal vergeten het te volgen. Thanks voor je reactie op mijn blog dus, kon ik gelijk weer verder lezen 🙂
Ze zien er echt heerlijk uit, ik heb hem op mijn lijst gezet om ook te gaan maken!
Liefs, Laura
Alice 24 juni 2013 at 19:44
Als we in Zeeland zijn weten we precies waar we de bolussen moeten halen. Een goede bolus moet wat ons betreft zeer plakkerig, zompig en vers zijn. Zelf bakken is een risico. Maar……mijn hele familie en ik zijn blij met je doorzettingsvermogen! Dit is een geweldig recept!
Afgelopen zondag druk geweest met bakken en eten natuurlijk. Ze zijn heerlijk!
Heb trouwens de hete luchtoven gebruikt, gaat goed.
Groetjes, Alice
Willem 27 juni 2013 at 11:05
Beste Myrthe,
Zondagmorgen al om 07.00 uur op met dochter Indra. De avond er voor zitten kijken naar het opgenomen programma Heel Holland Bakt http://www.heelhollandbakt.nl/uitzending/uitzending/heel-holland-bakt-woensdag-19-juni-2013.
Deze aflevering ging over brood bakken en ook de Zeeuwse bolus kwam voorbij. Op zoek gegaan op internet naar een recept voor de bolus en op jouw site terecht gekomen.
Je recept letterlijk gevolgd en het resultaat was meer dan verrassend. Zulke lekkere bolussen had ik nog nooit gegeten!
Bedankt voor je recept en leuke verhaal. Ik ga je volgen.
’s Avonds nog de focaccia van Emma van Heel Holland Bakt gemaakt, een absolute topper.
Je kent dat wel: je eet iets op vakantie en dat maakt een enorme indruk, dat is thuis niet te evenaren. Nu dus wel……en zelfs beter:
http://www.heelhollandbakt.nl/recepten/brood/focaccia-recept-emma
truus Hermkens 4 juli 2013 at 09:31
Ik ben dol op bolussen, het doet mij denken aan vakanties in Zeeland, s morgens op de fiets naar de bakker in Oostkapelle en dan een zak bolussen mee. Heerlijk.
Pas nog een keer de bolussen van 24 kitchen gebakken, inderdaad ze zijn heel snel klaar, en als je ze vers uit de oven eet is het redelijk maar zeker niet top. Dat zijn deze dus wel!!! Bedankt voor het recept.
Jacomien 6 juli 2013 at 21:11
Hoi Myrthe,
Wat ontzettend leuk om jouw zoektocht naar het ideale recept voor de bolus te lezen! Als Zeeuwse (van oorsprong) staat de bolus al een tijd op mijn bak(wens)lijstje en ik heb in de afgelopen jaren al diverse recepten verzameld. Ik ben er alleen nog nooit aan begonnen omdat ik al het vermoeden had dat het erg lastig is, om teleurstelling te voorkomen 😉
Jouw recept ga ik binnenkort absoluut proberen!
Groetjes Jacomien
MLJN 6 juli 2013 at 23:40
Jacomien, dat had ik nou precies zo! Maar het is toch echt mogelijk om een stukje Zeeland naar je eigen keuken toe te halen ! Zeker proberen!
Groetjes,
Myrthe
Jacomien 14 juli 2013 at 19:57
Hoi Myrthe,
Het is gelukt hoor, ze zijn heerlijk! Goed gekeurd door het kritische testpanel (mijn familie). Het resultaat heb ik op mijn blog gezet en jouw site daarin gelinkt. Bedankt voor het delen van het recept!
Groetjes Jacomien
Zeeuwse Bolus | Mientje's Baksels 14 juli 2013 at 16:13
[…] om teleurstelling te voorkomen. Totdat ik het enthousiaste verhaal las op de blog van Myrthe, van kleinstukjedan.nl. Dit kon niet missen, succes gegarandeerd, een recept dat absoluut de moeite waard […]
Rein 2 augustus 2013 at 07:15
Een tip om echt veel stoom in je oven te maken tegen uitdrogen: plaats een bakplaat of – blik in je oven die je voorverwarmt. Op het moment dat de bolussen goed zijn en in de oven kunnen, giet je een beker warm water op de bakplaat of – blik en doe je de bolussen direct in de oven. Je hebt dan veel stoom in het begin (zolas bij een bakkersoven) en gedurende het bakken blijft er ook veel stoom in de oven.
MLJN 7 augustus 2013 at 22:53
Goede tip Rein! Kan me voorstellen dat koud water op een warme plaat lekker stoomt! Zag alleen bij het programma “heel Engeland bakt” dat een oven daarvan kortsluiting kreeg. Dus niet te veel water gebruiken en niet knoeien is wel belangrijk;)
Els 24 augustus 2013 at 18:56
Vandaag de bolussen gebakken volgens dit recept. Ze waren heel goed gelukt! Manlief, die een echte fijnproever is, vond ze nog beter dan die van de bakker. Hij wil ze op zijn verjaardag in plaats van gebak…
Bedankt voor het recept!
Jetty 25 augustus 2013 at 09:48
Bedankt voor je fantastische recept! Ik had eerst het recept van 24-kitchen gebruikt, en mijn bolussen waren enorm droog en te veel kaneel. Toen ben ik verder gaan zoeken en vond jou recept! Om je vingers er bij af te likken, zo lekker!!! Ze waren plakkerig en het deeg was precies goed. Bedankt!!
Mooi Moos 29 augustus 2013 at 17:58
Wat fijn dat ik dit recept op jouw site ontdekt heb !
Ik verwachtte niet dat de bolussen z lekker zouden worden.
Nu de rest van de familie laten proeven.
Bedankt voor het uitdokteren van het juiste recept, zodat anderen gelijk de heerlijke zeeuwse “drollen” kunnen maken.
MLJN 31 augustus 2013 at 16:40
Dank je wel! Ik moet ze snel zelf weer maken. Het kost even tijd, maar als ik de enthousiaste reacties lees dan krijg ik er weer zin in!
Groetjes, Myrthe
Marije 5 september 2013 at 12:34
Dit recept is echt geweldig! Ik maak ze glutenvrij voor mijn dochter die Coeliakie heeft. Ik gebruik 250 gr Poensgen en 100 gr Glutafin wit en dat smaakt prima. Het deeg is wat moeilijker om op te rollen en op te pakken door het ontbreken van gluten, dus voorzichtig rollen met platte handen en de opgerolde bolussen oppakken met een taartschep voorkomt dat ze breken (als ze nog ongebakken zijn).
Ze zijn zo lekker dat mijn zoon (die niet glutenvrij moet eten) jaloers is op de glutenvrije bolussen van zijn zusje (hij vindt ze lekkerder als die van de bakker….)
Oh ja, na het mengen van het deeg is deze erg plakkerig, maar als je een “bolletje” pakt, in het suiker gooit en begint te rollen is het plakken over!
Erg lekker, bedankt voor het recept!
MLJN 8 september 2013 at 15:43
Hallo Marije,
Wat goed dat je ook een glutenvrije methode hebt gevonden! Ik zal het op de site gaan vermelden als optie, zullen vast een boel mensen blij mee zijn!
Heb je, op de bloem na, dezelfde ingredinten aangehouden? Ben echt een leek wat betreft glutenvrij dus wil het wel goed vermelden! Gist ed. mag wel?
Alvast bedankt!
Groeten,
Myrthe
Marije 5 oktober 2013 at 08:54
Hallo Myrthe,
Ik heb voor de glutenvrije variant verder het recept gewoon aangehouden.Alles is dus hetzelfde, op het glutenvrije bloem na. Gist is glutenvrij (Bruggeman verkoopt gist ook met de opmerking dat het glutenvrij is).
Het deeg valt bij de glutenvrije variant wat sneller uit elkaar en plakt meer, daar moet je bij de bereiding rekening mee houden (dus voorzichtig oprollen en met taartschep oppakken….)
Groetjes Marije
Jeandrine 11 november 2013 at 14:03
Als je door het deeg een eetlepel fiberhusk kneed zal je deeg steviger zijn.en dus makkelijker te behandelen.
MLJN 21 november 2013 at 20:50
Ik ga het eens proberen Jeandrine, bedankt voor de tip. Zou het een soort van zelfde werking als beschuitgelei werking hebben? Binnenkort ga ik weer aan de bolus, als het een succes is, zal ik het toevoegen aan het recept (mits goed verkrijgbaar).
joop vermeulen 19 november 2015 at 19:48
Hallo,
je recept gebakken met tarwemeel van de molen, goede reacties van kinderen en kl kinderen. Wat ik mij sfvraag is: de zeeuwse bolus is waarschijnlijk gebakken met lokale meel dus zeeuwse bloem. Deze soort wordt niet in het recept vermeld wat zijn de ervaringen?
Mvg
dora janse 8 september 2013 at 13:29
Van de week geprobeerd de bolus te bakken,het was perfect.
Alleen zelf wat te veel suiker opgedaan,volgende keer alleen in de suiker rollen
en geen extra suiker er op doen.
Uitstekend recept,dank je wel.
Mark 9 september 2013 at 15:50
Bedankt voor dit geweldige recept Myrthe. Ik wilde, sinds het zien van een aflevering van de Hairy Bikers op de BBC die in Zeeland op bezoek gaan bij een excentrieke Bolus bakker, ook zelf eens een ECHTE Bolus bakken. Mijn vrouw is geboren in Vlissingen en je begrijpt dat ik dus niet met een pruts Bolus aan moest komen zetten. Uiteindelijk ben ik op jouw site terecht gekomen en heb bovenstaande recept gevolgd (heb stiekem wel wat citroenrasp aan de basterdsuiker toegevoegd) en zowel ik als mijn vrouw hebben waanzinnig genoten van de Bolussen. Gewoon perfect!
Fallon 12 september 2013 at 15:08
Op dit moment ben ik ze zelf aan het bakken,, ik kom uit zeeland en ben benieuwd of ze ook echt zo lekker zijn… ik ben zelf echt gek op de zeeuwse bolus en kan niet wachten tot ze klaar zijn…. hoop dat me vriend ze ook lekker vind zal straks gelijk een nieuwe reactie schrijven hoe ze zijn geworden…
jitram 18 september 2013 at 11:55
GEVAARLIJK LEKKER!! As we speak zit ik er 1 te verorberen en dit doe ik met smaak en trots. Baie dankie vanuit Zuid Afrika!
Gina 5 oktober 2013 at 10:48
Even snel dit bericht tikken, dan kan ik koffie gaan zetten en er weer een bolus bij serveren! Je recept gevolgd, en net als AL die andere reacties: helemaal fantastisch!
Dacht dat het heel moeilijk te maken was, maar met jouw uitleg helemaal duidelijk en heel goed te maken.
Ook namens mijn man (die de Zeeuwse bolus niet echt kende) bedankt. Ga straks eens op je site kijken wat je nog meer voor lekkere recepten hebt!
Dineke 5 oktober 2013 at 15:20
Bedankt voor dit heerlijke en makkelijke recept! Het kost even tijd (en heb m’n ogen uitgekeken hoeveel suiker erin gaat 😉 maar ongelofelijk lekker!!!
Mellegers Kers Anne-Marie 5 oktober 2013 at 19:41
Alleen maar complimenten! Ze zijn heerlijk!
Charlotte 6 oktober 2013 at 14:11
Na een eerste keer bolussen gebakken te hebben die Helemaal Niet Plakten, stuitte ik op dit recept. Ik heb ze net -eindelijk- gemaakt. Dit is echt geweldig! Handgekneed! Ze smaken goed, het deeg is geweldig lekker gelukt en jawel, ze plakken. Alleen nu ze afkoelen wordt de suiker weer hard en dus minder plakkerig (ja ze liggen onder folie). Mijn oven kan maar tot 230 graden, heb ze minuutje langer gebakken en met thermometer gecheckt of ze 95 graden waren (95 = gaar). Dank voor je zoektocht, dit is zeker weten Het Enige Echte Juiste Lekkerste Recept!!
Gina 8 oktober 2013 at 22:05
Bij mij werd suiker na afkoelen ook harder (ook lekker!!). Maar de overige bewaard in plastic bak, en die werden zo weer plakkeriger.
Elain Kouwer 23 oktober 2013 at 21:43
Ik heb ze gemaakt met dit recept, echt verrukkelijk
Sabrine 27 oktober 2013 at 20:23
Vandaag dit super recept gemaakt! De smaak en textuur was top, inderdaad lekker smeug en plakkerig. Wel iets te veel suiker met rollen in de bolus gekregen, waardoor niet alle suiker opgelost is en korrelig is gebleven. Dus een volgende keer even “afstoffen” voor de bolus opgerold wordt.
Nu weer even verder smullen! Dank!
Nol 30 oktober 2013 at 23:39
Fantastisch!!!! Je bent mijn held van de dag :-D. De perfecte bolus. We wonen in Zeeland, maar ze komen vanaf nu niet meer van de bakker. Ze zijn heerlijk! Chapeau.
*****
Nol 30 oktober 2013 at 23:41
Heb echter wel iets meer bloem moeten gebruiken en heb gebruik gemaakt van verse gist…
Marina Rieteco 5 november 2013 at 13:38
Heb de bolussen gemaakt wat een geweldig recept ze hebben gevraagd of ik ze voor een aantal mensen wil bakken dus dat zegt genoeg ben blij dat ik op je site terecht ben gekomen had het al vaak geprobeerd heel veel dank dat je dit recept hebt willen delen.
Sandra 8 november 2013 at 23:23
Heerlijk , de eerse bolussen die ik maak maar ik probeer geen ander recept meer ,
ook hier na het afkoelen wat hard geworden maar de laatste drie zitten nu in een plastic zakte en ik hoop dat ze morgen weer lekker plakkerig zijn .
Bedankt Sandra
Dennis Priester 17 november 2013 at 17:09
Momenteel staat poging 1 te wachten, ingepakt in plastic folie. Over een uurtje proberen! Ben zo benieeeuwwd
Dennis (29) uit Delft
MLJN 21 november 2013 at 20:38
En, is het gelukt Dennis?
Irene 16 december 2013 at 01:17
Hoi Myrthe,
Als echte Zeeuws-Vlaamse ben ik dol op een lekkere,verse,plakkerige bolus.
Maar daar moet ik nogal een eindje voor rijden dus ga ik zeker jouw recept uitproberen.
Jan 16 december 2013 at 09:36
Als echte Zeeuw me dit weekend ook eens aan je recept gewaagd. Mijn collega was al vol lof er over maar hij heeft niets teveel gezegd. Ze waren super en een groot succes bij onze gasten! Top en bedankt!
John 17 december 2013 at 11:15
Wat leuk om te zien dat je helemaal bezeten bent van de perfecte Zeeuwse Bolus. Ik heb ze nog niet gemaakt maar aan de reacties te zien moeten ze wel erg lekker zijn.
Vandaag de eerste poging!
Een vraagje nog, kun je ze ook invriezen om ze wat langer te bewaren of is dat niet aan te bevelen?
Ik wil ze nl alvast maken voor de kerst maar heb de dagen ervoor geen tijd om ze te bakken.
MLJN 17 december 2013 at 11:23
Hallo John,
Ik heb zelf nog niet geprobeerd ze in te vriezen, dus ben ook benieuwd. Zou er eentje proeven voor en eentje na en dan vergelijken of er kwaliteit verloren is gegaan! Laat je me weten of het lukt?
Groetjes,
Myrthe
Jeandrine 17 december 2013 at 12:48
Ik vries ze per stuk in in een plastic zakje, ontdooi ze in het zakje in de magnetron, gaat prima..
MLJN 19 december 2013 at 14:12
Goed om te weten, bedankt voor de tip!
John 31 december 2013 at 12:44
Ondertussen gemaakt, geproefd, ingevroren, ontdooit in microwave en weer geproefd.
Invriezen is geen probleem, sterker nog ze worden er nog wat plakkeriger van.
Jouw recept als basis is erg goed maar ik heb toch nog een en ander aangepast nl:
2 theelepels kaneel i.p.v. 1, 2 theelepels gesuikerde citroenrasp en een 2 eetlepels stroop door de basterdsuiker, door het beslag nog 1 theelepel vanillepoeder erbij gedaan, de gist met 2 el suiker erbij eerst in de melk opgelost, oven voor het rijzen op 35 graden voorverwarmd en 2x 40 min rijzen met heet water eronder in een ovenschaal.
Op 250 graden 6 min ging het niet goed. Mijn bakplaat springt bij 235graden ineens krom en de gesmolten suiker loopt dan van het papier af.
Met mijn 3e 4e en 5e poging bij 225 graden met 8 min bleef de plaat wel recht en waren ze precies gaar, en heerlijk!
Tja ik heb er eigenlijk ook een heel project van gemaakt zoals je ziet.
Het resultaat: de (voor mij) perfecte bolus! Volgens de gasten trouwens ook.
Als je genteresseerd bent in het hele aangepaste recept kun je me mailen.
Heel erg bedankt voor het recept en het werk.
Groetjes en bak ze,
John
MLJN 4 januari 2014 at 01:42
Zo John,
Dat is snel, in een paar dagen zoveel pogingen! Net als ik in de ban geraakt hoor ik wel:)
Ik heb voorheen ook wat gespeeld met de kaneel en stroop, is denk ik een smaakdingetje (en stroop rolde niet zo fijn, klontjes). Los jij ook poedergist op in melk? Ik dacht persoonlijk dat dat niet hoefde? Ik ga je extra rijstijd en de citroenrasp zeker eens een keer proberen. Met mijn oven/bakplaat heb ik geen probleem gelukkig, maar wat super gek, dat kromtrekken. Zou toch minimaal 250 graden moeten aankunnen?
Bedankt voor het meedenken!
Groetjes,
Myrthe
John 4 januari 2014 at 14:12
Ik had niet de dr Oetker “instant” gist gebruikt maar gedroogde bakkersgist van DLR, deze korrelgist moet wel eerst opgelost worden. Het lijkt erop dat deze gist ook iets langer doorwerkt dan de instant gist.
Dit is zo perfect om in de vriezer te bewaren voor als er bijvoorbeeld onverwacht visite binnenkomt. Even ontdooien in de magnetron en je hebt een heerlijk hapje voor bij de koffie.
J Menheere 17 oktober 2014 at 18:29
De bolussen zijn goed gelukt net zo lekker als van de bakker in Zeeland.
Dank je wel .
Ik heb het recept doorgestuurd naar mijn zussen in Australië en Canada
Jeroen 19 december 2013 at 16:12
Kijk, ik ga ze als echte Zeeuw buiten het lande eens zelf proberen. Kijken of de smaak van ‘thuis’ weer terug komt 😉
MLJN 19 december 2013 at 20:16
Ik hoop het! Smaken brengen altijd herinneringen met zich mee, vind je niet! Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Jeroen 20 december 2013 at 11:10
Geniaal!! Vooral het laten rijzen van het deeg in de oven met warm water er bij, ideaal en elke keer hetzelfde resultaat. Van mij persoonlijk mag er iets meer kaneel in, maar tja, das ieder voor zich.
De eerste smolt in mijn mond en ik herinnerde dat ik ooit op mijn fiets onderweg naar mijn stage langs een bakker kwam (7am) die net open ging. ff snel naar binnen en een warme bolus opgepeuzeld. Heerlijk!
Dochterlief (2jaar) smulde er vanmorgen ook van! De rest maar uitdelen op de KDV.
carine 19 december 2013 at 20:45
Hihi een hele pagina over bolussen… Ben zelf begonnen met een recept uit een leuke dingen met de kinderen doen boekje dat deze week na vele pogingen eindelijk een smaakvolle bolus gaf waarmee je iemand niet mee de hersens in kon gooien…dochterlief heeft zich er aan tegoed gedaan maar ga deze zeker proberen……
trientje 24 december 2013 at 17:26
Wat super gaaf. Ik ga het zometeen maken. Ben zo benieuwd. Ik ben zo dol op zeeuwse bolussen. Ik woon niet meer in zeeland, en bij de Albert Heijn smaken ze toch niet zo. Het zou zo Super zijn als ik ze zelf kan maken. Ik hou je op de hoogte.
trientje 24 december 2013 at 22:02
Owh ik baal. Alles goed gegaan tot het einde. 6 min in oven, alleen de onderkant proefde nog niet gaat. Dus heb ik ze omgedraaid en nu zijn ze veel te hard en niet meer smeug 🙁
MLJN 27 december 2013 at 21:12
He Trientje, wat balen! Wellicht dat je oven wat te laag stond en daarom binnen de 6 minuutjes niet ver genoeg waren? Sommige ovens wijken ook iets af naar boven of onder. Een oventhermometer is dan handig!
Maar veel belangrijker, waren ze nog wel lekker van smaak?!
Groetjes,
Myrthe
trientje 2 januari 2014 at 19:04
Hoi Myrthe,
Bedankt voor de tip :). Ja ze smaakte echt Zeeuws. Volgende keer moet ik alleen wat minder suiker.
Groetjes,
Trientje
MLJN 4 januari 2014 at 01:34
Mooi Trientje,
Ik hou ook altijd wat suiker over hoor, maar om goed te kunnen rollen vind ik het wel fijn dat er nog wat ligt aan het einde. Hihi ik ben dus niet van de Zeeuwse zuinigheid hiermee 😉
Groetjes,
Myrthe
Maura - YLT 11 januari 2014 at 12:22
HAAAA de befaamde zeeuwse bolus! Echt heel cool hoe je dit gedaan hebt! Was je donderdag nog goed thuisgekomen? Nog bedankt voor het brengen, anders had ik het niet overleefd met die foodiebag.
MLJN 11 januari 2014 at 22:27
Hoooi Maura!
Jaaa, dit zijn ze! Try before you die!
Was gezellig donderdag! En graag gedaan, kon het je niet aan doen met die doos! Tilde ‘m thuis de trap op en moest boven eerst even gaan zitten puffen!
Tot de volgende x?!
Maura - YLT 12 januari 2014 at 19:58
Hahaha aaah, ja heel lief joh! Ik had het de dag erna wel behoorlijk zwaar (ik had ook nog gewinkeld) om terug te komen met doos en al in Utrecht haha. Ik had dus uiteindelijk “jouw” doos – hij voelde al wat lichter – daar zat geen jenever is. Boehoe, anders kon ik het zware tillen wegdrinken haha 😉 nee hoor. Maar in die andere doos zat denk wel een fles of niet?
Maar sowieso tot een volgende keer!
MLJN 13 januari 2014 at 21:51
Ik zei nog, blijf van mijn doos af haha:) Maar respect voor je tocht, ik was het waarschijnlijk onderweg gaan uitdelen om wat gewicht kwijt te raken! Had zelf wel een fles, maar heb er een collega blij mee gemaakt, geen jenever doelgroep hier!
Seeyousoon!
Ewout 31 januari 2014 at 08:38
Hallo Myrthe,
Super recept!
Zelf ook in Zeeland opgegroeid en met de bolus natuurlijk.
Nu ik in Alaska woon was ik bang dat ik die voor altijd moest missen.
Gelukkig kwam jouw recept voorbij.
Hartstikke bedankt
Groetjes,
Ewout
MLJN 1 februari 2014 at 11:24
Wow Ewout, Alaska! Wat is de wereld toch klein zo met dat internet! Vielen ze daar ook in de smaak?
Groetjes,
Myrthe
Tamar 2 februari 2014 at 22:28
Ohhh alleen al door het lezen van dit recept loopt het water me in de mond! Ik ga het van de week gauw zelf eens uitproberen. Wie weet morgen al whahahaa
Mag ik nog vragen of je de licht bruine of donkerbruine basterdsuiker hebt gebruikt?
Groetjes Tamar
MLJN 10 februari 2014 at 19:50
Hoi Tamar,
Ik gebruik de donkerbruine basterdsuiker!
Succes, laat je weten of het gelukt is?
Groetjes,
Myrthe
Tamar 10 februari 2014 at 20:23
Hoi Mirthe,
Ik heb bolussen afgelopen weekend gemaakt (mt de donkere bruine basterdsuiker) en ze waren echt heerlijk! Ze zijn inmiddels allemaal op. Ook degene die ik in de vriezer had gestopt voor op een later tijdstip 😀
Ik ga ze zeker snel nog eens maken… dank je wel voor het delen van jouw lekkere recept!
Groetjes Tamar
MLJN 10 februari 2014 at 22:52
Gelukkig had je de goede suiker! De vriezer redden ze bij mij ook niet! Bedankt voor je reactie!
Marja 3 februari 2014 at 02:50
Hoi Mirthe, wat leuk om te lezen dat je bolussen goed gelukt zijn. Niet te vaak bakken hoor, want ze zijn verslavend !! 😉
sara 11 februari 2014 at 17:19
OMG!!!!!! deze zijn zooooooow lekker!!!! ik moet bekennen dat ik geen zeeuwen in de familie heb en dus ook nooit een chte zeeuwse bolus heb gehad. Maar met de AH bolussen als standaard dacht ik dat moet lekkerder kunnen, en het kan. Ik heb zelf maar een inimini oventje en een bakje water erbij prutsen ging nog net, ook de bolussen in twee keer gebakken. Nadat ik alle mislukte pogingen had gelezen was ik huiverig of het wel zou lukken maar mijn inimini oventje is wel een held! Hij doet alles en ook bolussen!
Ik ben zelf al een paar jaar bezig met de perfecte chocoladetaart; plakkerg aan de binnenkant en een beetje crispy aan de buitenkant, het is bijna een brownietaart en erg machtig maar oh zo lekker! als je wil kan ik je het recept wel geven?
Groetjes Sara
MLJN 11 februari 2014 at 17:23
He Sara!
Haha wat een leuke reactie! Heb je ze in zo’n tafeloventje gemaakt? Een vriendin van mij heeft ook zo’n grappig ding haha, wow, dat dat gelukt is!
Je chocoladetaart klinkt top, als je deze wil delen, graag! Dan ga ik m zeker een keer proberen! Kun je het recept via de tab “ikwilook” invullen?
Thanks!!
Groetjes,
Myrthe
tine 19 februari 2014 at 18:34
Ahhhh die bolussen moet ik gaan proberen!!! Woon als echte zeeuw in Brazilie en mis de bolussen!! Wordt alleen ook even een zoek- en probeertocht omdat hier een ander soort gist, suiker en meel te koop is. Maar heb er helemaal zin in, zowel om ze te eten als te maken!!
ellen 1 maart 2014 at 09:40
Hallo…
Gisteren de hele avond aan t bakken geweest. Ze waren perfect van smaak en flink nattig maar veel te stug. Niet fluffy.
Ik vond de eerste rijs goed gaan maar de tweede en de derde deden bijna niets.
Nou heb ik het recept niet helemaal opgevolgd. Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt. Daar zit toch al gist in? Is dit dan te weinig?
Waarom wordt er in het ene recept bloem met gist gebruikt en in het andere zelfrijzend bakmeel?
Ik hoop dat je daarop antwoord kunt geven. Ik ben gek op je website.
Zelf maak ik de allerlekkerste 3-in de pan. Pannenkoekjes met appel en kaneel die met 3 hoopjes in 1 koekenpan gaan. Misschien nieuw recept? Ik heb er al veel mensen blij mee gemaakt.
Groetjes ellen
MLJN 1 maart 2014 at 10:37
Dag Ellen,
Wat jammer, ben je er zo lang mee bezig en dan is het niet gelukt.
Zelfrijzend bakmeel is helaas niet geschikt voor dit recept. Dit bevat inderdaad een rijsmiddel, maar dat is baking powder en geen gist. Daarnaast heb je voor broodachtige producten patentbloem nodig. Dit heeft een hoog glutengehalte en daardoor rijst het beter en is het geschikt voor het bakken van luchtige structuren als bij de bolus. Zelfrijzendbakmeel bevat “gewoon” tarwebloem en heeft deze eigenschap dan ook minder.
Kortom, als je nog een poging waagt met patentbloem en gist dan gaat het vast lukken!
Ik ken de drie in de pan en ben er zelf gek op! Aten we thuis altijd bij de erwtensoep. Als je het recept wil delen ga ik het zeker een keer proberen. Je kunt het invullen bij het tabblad “ik wil ook”!
Groet,
Myrthe
ellen 1 maart 2014 at 11:16
Heel erg bedankt voor je uitleg. Dit helpt enorm om bakprocessen te begrijpen.
Smap ik ook gelijk t verschil tussen gist en baking powder.
Als ik er even voor kan gaan zitten dan zal ik t recept erop zetten.
Groetjes
Ellen
Hoera: 1 jaar! | Klein stukje dan?! 10 maart 2014 at 23:00
[…] vinden van het perfecte recept voor Zeeuwse bolussen in […]
Anja 14 maart 2014 at 21:20
Hallo Ellen,
Ik ga binnenkort je recept proberen, lijkt me superlekker!
Ik heb ’n stoomoven, zou dit werken ipv ’n bakje water in de oven?
Groet, Anja
Romy 3 april 2014 at 14:05
Hi! Ik had een idee voor Pasen om er een soort krans van te maken.
Door ze als bolletjes in een bakvorm of tulband te leggen.
Kan het uberhaupt wel? Zo ja, veranderd de baktijd dan?
Of heb je andere tips?
MLJN 4 april 2014 at 13:54
Hoi Romy!
Dat kan zeker! Dan krijg je een soort monkeybread (google maar eens). Ik heb zelf alleen in de wonderpan een keer per ongeluk zoiets gemaakt. Werd een soort gemleerd suikerbrood, erg lekker, zie: . Dit duurde wel even, maar was op het fornuis dus niet te vergelijken. Als ik de recepten voor monkeybread bekijk, dan zie ik dat ze op 175 graden bakken en dan ca 30 minuten.
Zal het zelf ook eens proberen zo! Laat je weten hoe het voor jou uitpakte?
Groetjes,
Myrthe
Romy 4 april 2014 at 14:58
Ja dat bedoelde ik! Als ik de oven op 175 graden zet en dan voor 30 minuten, is het dan de bedoeling dat ik verder gewoon de hoeveelheden aanhoud in dit recept?
Ik laat je weten wat er uit komt!
MLJN 4 april 2014 at 15:02
Hoi Romy,
Ok top! Ik zou een dubbel recept aanhouden. Zoals je ziet was mijn ‘boluscake’ vrij laag omdat het recept maar voor 8 bolussen is. Mocht je bij het vullen toch nog een of twee over houden, dan kun je die gewoon eerst bakken als losse bolus (hoeft toch maar heel kort).
Leuk, ben benieuwd!
Groetjes,
Myrthe
Jolanda 19 april 2014 at 09:36
Heerlijke bolussen. Deze heb ik al een paar keer gemaakt. Vandaag worden ze ook weer gemaakt. De kinderen vinden ze vele malen lekkerder dan van de bakker. Bedankt voor het recept.
MLJN 19 april 2014 at 09:37
Leuk Jolanda! Dank je wel voor je terugkoppeling!
wendy 2 mei 2014 at 22:10
Wouwwww ik had ze nog nooit gemaakt, vandaag voor het eerst, en ze zijn heerlijk lekker luchtig niet droog. Bedankt voor dit top recept.
MLJN 6 mei 2014 at 16:07
Geniet ervan!
Donuts | Klein stukje dan?! 7 mei 2014 at 08:01
[…] meer in mijn keuken gehad. Ik miste zoetigheid, slechtigheid, sinnerfood… De opvolger van de Zeeuwse bolus, zoiets. De volgende ochtend, middag, toen ik opstond wist ik het ineens…Donuts. Yeeah […]
Jenni 8 mei 2014 at 18:54
Bedankt voor je geweldige recept! Wij zijn net terug uit Brugge en hebben een tussenstop gemaakt in Goes om bolussen te halen. Dit is een must als wij in Zeeland zijn, iedereen is er gek van. Mijn man’s familie is Zeeuws, maar helaas heb ik geen familierecepten geërfd. Mijn zoon vroeg vanmiddag of wij ze zelf konden maken en dus ging ik op zoek naar een recept en kwam op de jouwe uit. Ik laat het weten als wij het geprobeerd hebben 🙂
Jan Roeleveld 10 mei 2014 at 21:56
Erg benieuwd.. Zelf ook jaren geexperimenteerd en zeer realistische resultaten geboekt maar eigenlijk nooit het ultieme kauwgum-stroperige karakter verkregen. Zo te lezen moet het bij dit recept wel lukken!
Hazel 26 mei 2014 at 21:02
Wat leuk om (ook al is het bijna een jaar na dato) je ervaringen te lezen. Volgens mij had ik de bolus al eens voorbij zien komen, maar nu heb ik het even helemaal gelezen 🙂
Fijne tip trouwens over dat rijzen. Ik heb zelf laatst broodjes gemaakt die een beetje vergelijkbaar zijn, het zou wel eens kunnen dat de structuur nog luchtiger was geweest als ik ze iets korter had laten rijzen. De volgende keer ga ik die tip ook eens op mijn broodjes toepassen.
En een keertje deze bolussen maken natuurlijk, YUM!
MLJN 26 mei 2014 at 21:50
Leuk Hazel! Je kan het ook testen door te drukken met je vinger (zie de donutstory). En ovenrijzen werkt altijd super goed! Succes en thanks voor je berichtje!
Ineke 12 juni 2014 at 12:08
Ook al woon ik in Zeeland, met een echte bakker om de hoek. Voortaan komen de ‘echte’ Zeeuwse bolussen uit mijn eigen oven.
Geweldig recept, bedankt dat je dit met ons wilt delen. Ontzettend leuk om te maken.
Penney 25 juni 2014 at 13:56
Hoi hoi,
Wat leuk! Een stukje over de bolus! Sinds vorig jaar geef ik workshops mini-bolusjes bakken en moest natuurlijk dit stukje even lezen! Natuurlijk zijn ze te bakken in een huis-tuin en keuken oven! Ik laat ze tijdens de workshop een uurtje rijzen, gebruik gewoon een zakje gist van de supermarkt. En ei, melk, roomboter, bloem, bruine basterdsuiker en kaneel. Alles gewoon uit de supermarkt. En ze lukken altijd! Ik wist niet dat ze buiten Zeeland ook bekend waren, leuk om dat te lezen. Mocht je een keer in de buurt zijn, wees welkom om een workshop te volgen, alhoewel ik betwijfel of dat nog nodig is! 😉
Hugo 27 juni 2014 at 10:11
Hoi Myrthe,
Deze bolussen zijn in één woord: waanzinnig!
Wij wonen tegen Zeeland aan, in de Hoeksche Waard, maar iedere zomer zijn we heerlijk een paar weken in Renesse met het hele gezin. En uiteraard horen de bolussen daar ook bij (naast pannenkoeken eten bij de molen natuurlijk). Maar vanaf nu komen de échte bolussen uit mijn eigen keuken!
De eerste keer heb ik ze een paar weken geleden gebakken. Ik had eerst pizza gemaakt (ook zo’n ‘eigenbaksel’ recept) en de jongens mochten dat voor een keertje op de bank voor de tv eten omdat Nederland rond etenstijd een voetbalwedstrijd moest spelen.
En omdat die hele voetbaltoestand mij zelf niet zo ligt ben ik de keuken maar weer ingegaan en heb jouw recept uitgeprobeerd. Nu weet ik niet of het aan de wedstrijduitslag, de pizza of de bolussen lag maar de stemming zat er helemaal in.
Vorige week hadden we vrienden te eten en toen hebben we als toetje zelfgemaakt kaneelijs met een bolus en slagroom geserveerd. En ook dat sloeg in als een bom.
En zojuist heb ik ze nogmaals gemaakt (heb er zelf al twee weggewerkt) dus als de kids zo uit school komen weet ik zeker dat het weekend niet meer stuk kan…
Bedankt voor het delen van je zoektocht, en succes met je volgende experimenten!
Hugo
MLJN 27 juni 2014 at 10:19
Wat leuk om te horen Hugo! Toevallig ben ik ook bezig met een pizza zoektocht, dus qua smaak zitten we op 1 lijn! Geniet ervan en fijn weekend!
MLJN 5 juli 2014 at 11:22
Wat leuk om te lezen Hugo, dank voor de complimenten!
Hugo 8 februari 2015 at 15:33
Dit weekend hebben we de bolussen weer gemaakt. Staat nu ongeveer iedere maand wel een keer op het programma.
Ik vind het erg grappig om alle reacties te lezen van al die mensen die in het buitenland zijn en verlangen naar de Hollandse bolus. We hebben inmiddels ook jouw donuts al een paar keer gemaakt maar dan gebakken in de oven en niet in de frituur.
Het gaat de kinderen toch vooral om het versieren ervan!
Fijn weekend verder,
groet, Hugo
Martin 4 december 2014 at 21:54
Dank voor het heerlijke recept. Hier in Polen is geen bolus te verkrijgen, echter ik heb zojuist zitten smullen als of ik thuis was.
Gr,
Martin
MLJN 16 december 2014 at 23:34
Wat leuk om te horen Martin! Nu de Poolse mensen nog aan de bolus krijgen:)
Nadia 5 februari 2015 at 14:40
Deze zijn zooooo lekker.
Had eerst een recept uit het kookboek en waren mislukt.
Toen op zoek gegaan naar een nieuw recept.
Heerlijk…zacht en stroperig
Martina 8 februari 2015 at 11:31
Wat een geweldig recept!!!!! Gisteren heb ik, na eerdere mislukte pogingen, nu jou recept gebruikt en het resultaat was “verrukkelijk”!!! We, mijn man en ik, zijn er blij mee. We wonen in Noord Duitsland en het is heerlijk zo’n echte “Zeeuwse Bolus” zelf te kunnen bakken. Smaak en stroperigheid zijn prima!!!! Heel hartelijk bedankt voor alle moeite om zo’n uitstekend recept te delen!!!!
Met groeten,
Martina
andrea 10 maart 2015 at 11:27
mmm, dit ga ik vanmiddag proberen!
Als echte zeeuw ben ik wel heel erg benieuwd!
Met 2 kinderen die geen gluten mogen, kunnen we straks met zn allen smullen.
De wonderpan hebben we ook, dus ik word hier helemaal enthousiast van!
groetjes Andrea
MLJN 10 maart 2015 at 11:34
Leuk! In de Wonderpan wordt het wel meer 1 brood he, hou daar rekening mee! Maar net zo lekker! Succes dit weekend!
andrea 10 maart 2015 at 19:49
Nou, het is gelukt hoor!
Ze zijn echt verrukkelijk. Vooral het ‘brood’ was super zacht gebleven na het bakken.
Het enige verschil met gekochte vond ik dat de suiker wat meer hard bleef, maar misschien had ik het eerder in plastic moeten doen. (of ik heb te snel geproefd;-)
De glutenvrije in de wonderpan gedaan, die waren ook snel opgegeten!
Bedankt voor het delen van dit super recept!
Andrea
Marieke 31 maart 2015 at 18:33
Oh! Nostalgie! Mijn opa komt oorspronkelijk uit Zeeland en heeft de bolus meegenomen naar Brabant. Het is een traditie geworden, bij de paasbrunch met heel de familie hoort een echte Zeeuwse bolus. Top dus dit recept want bij de bakker hier zijn het toch net niet de echte. Ik wil deze dan ook zelf voor Pasen gaan maken. Ik vraag me alleen af hoelang ze lekker blijven. Zijn ze tweede paasdag nog lekker als ik ze vrijdag maak of kan ik ze dan beter invriezen of eventueel zaterdag maken?
Bedankt voor je zoektocht 🙂
Judith 11 april 2015 at 20:51
Fantastisch dat er zoveel energie gestoken is in het perfecte recept, ze staan nu bij mij in de oven! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat… Maar de bolussen zien er al wel heel echt een goed uit. Andere recepten waren ze te droog of te weinig suiker…
MLJN 14 april 2015 at 08:43
Leuk om te horen Judith! Hoop dat ze goed gelukt zijn!
Esther 1 mei 2015 at 08:30
Zelf ben ik een getogen zeeuw en heb in mijn leven al heel wat bolussen gegeten, toch waren er maar een paar die echt lekker waren en die probeer ik zelf ook te maken, nu ga ik dit recept een keer proberen want zo te lezen moeten ze heerlijk zijn
toch zou ik liever verse gist gebruiken ipv droge iets zegt me dat dit nog lekkerder moet zijn, vers is altijd lekkerder als instant, is mijn mening als het om koken gaat. Maar hoeveel verse gist heb je nodig ipv die 7 gr gedroogde, enig idee?
Eva 12 september 2015 at 21:30
Hoi Esther,
De regel is een beetje dat je dubbel zoveel verse als droge gist nodig hebt. Ik zou dus een gram of 14/15 gebruiken. Let je ook op het zout? Zout breekt de werking van gist af. Dit moet je dus niet gelijktijdig met de gist door het beslag doen. Eerst alle ingrediënten mengen, inclusief de gist. Als alles goed door elkaar zit, dan het zout pas toevoegen. Succes!
Henny Lansink 6 mei 2015 at 20:21
als ik het recept bij elkaar optel aan gewicht kom ik uit op 1159 gram en je zegt dat:
er 10 bolletjes van ca. 55 gram van. dan worden ze geen 55 gram maar 110 gram per stuk.
te veel om op te noemen | watjijwilt 9 mei 2015 at 16:46
[…] http://kleinstukjedan.nl/de-zeeuwse-bolus/ […]
http://kleinstukjedan.nl/de-zeeuwse-bolus/ | watjijwilt 23 mei 2015 at 19:48
[…] http://kleinstukjedan.nl/de-zeeuwse-bolus/ […]
Mathilde 2 september 2015 at 15:42
Wat een heerlijk verhaal! Ik heb je recept uitgeprobeerd en ondanks wat zaken waardoor ze gedoemd waren om te mislukken (geen keukenmachine en na een paar minuten een lamme arm, goedkoop meel) smaken ze heerlijk! Ik werd met elke stap van het recept steeds enthousiaster! Ik ga zeker vaker wat recepten van je uitproberen, de subwaykoekjes staan al in mijn favorieten ;-).
Gerrie Vossers 6 februari 2016 at 17:42
Vanmiddag de bolussen gebakken. Was wel even spannend hoe ze uit de oven zouden komen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat het prima gelukt is. Ze smaken overheerlijk een prima recept.
Peer 19 februari 2016 at 10:04
Wat een heerlijke Bolussen! Inmiddels heb ik (gisteren) voor de 3e keer zo’n drie kwart jaar deze traktatie gebakken.
De bolussen van gisteren vallen al bij t van de bakplaat halen helemaal uit elkaar, wellicht iets te los opgerold(?) maar de smaak is fenomenaal.
Ik heb het recept gisteren 2x gemaakt. Een deel van de deegrolletjes belande na 2x een volle bakplaat bij mij in een kleine taartvorm. Resultaat is ook leuk!
Bedankt voor het recept!
EdithCc 9 maart 2016 at 19:09
Recept ziet er top uit! Heb zelf een klein recept gehad van een familielid die dat recept weer van een oud bakker heeft gehad uit Zeeland. Ga dit recept zeker proberen, want de mijne zijn nog lang niet stickie en mals 😉 Kan ik Zeeland toch weer een beetje proeven, wel besmeerd met roomboter, zoals ik dat vroeger op een vork kreeg gevoerd, haha…. Thanks!!
esther 25 maart 2016 at 20:10
Ik gebruik jouw bolussenrecept al een paar jaar om er ‘Haantje Pik’ mee te maken. Dit is een haantje wat in Barneveld met pasen wordt gegeten. Ik rol dus niet met het deeg, maar vorm er een soort Haantje van, totaal onherkenbaar voor wie onbekend is met Haantje Pik, maar o zo lekker!
MLJN 2 april 2016 at 21:13
Gelijk even gegoogled! Leuk idee, ga ik ook eens doen! En fijn dat het recept in de smaak valt:)
Brian 10 april 2016 at 19:53
Hallo,
Allereerst bedankt voor dit recept ik heb ze met pasen gemaakt en heb er haantjes van gevormd. Misschien komt het doordat ik nog geen weegschaaltje had en op gevoel de boter heb afgemeten of misschien komt het doordat mijn deeg niet goed gemengd is maar ze waren een tikkeltje te droog en niet vol genoeg van smaak… Kunt u een tip geven voor volgend jaar?
Alvast hartelijk dank!!
Groet,
Brian uit Assen
Jenny 15 april 2016 at 14:01
Prima gelukt! Bedankt voor het duidelijke en goeie recept. Ik heb een stoomoven en ze gebakken in combi stoom en hete lucht. Werkte perfect. Voor herhaling vatbaar.
MLJN 26 mei 2016 at 09:16
Klinkt goed Jenny!
Ditrich 2 juli 2016 at 19:20
vandaag geprobeerd. SUPERLEKKERRRRRR!
Joop 9 augustus 2016 at 19:34
Wat een heerlijk recept. Ik maak er de blits mee, je eet je vingers op. Volg de uitleg en je eet een bolus als nooit tevoren.
Zeeuwse bolussen, de enige echte 21 september 2016 at 05:56
[…] het geteste en herteste recept komt van de blog Klein Stukje Dan (waar je ook stap-voor-stap foto’s […]
Ramona 7 oktober 2016 at 14:51
Heerlijke bolussen! Ik ben veganist en moest dus gaan veganizen maar dat ging vrij eenvoudig, ik heb ipv melk sojamelk gebruikt, plantaardige margarine en voor het ei de eiervervanger “no egg”. Bedankt voor het uitzoeken van de perfecte verhoudingen, het is echt heel erg lekker. Ik had al in jaren geen bolus meer gegeten (eerlijk gezegd maar een paar keer toen ik op vakantie was in zeeland en toen was ik nog vegetarier) maar ik had het idee dat het precies hetzelfde smaakte!
Fiene 14 maart 2017 at 12:01
HEER-LIJK! Toprecept, dankjewel! Ik woon in Zeeland en vroeger zat er bij ons op het dorp een bakker die naar mijn smaak de perfecte bolus bakte: smeuïg, kleverig, precies zoals ie moet zijn. De bakker is jaren geleden overgenomen en hoewel de bolussen sindsdien echt wel lekker zijn, zijn het naar mijn smaak niet meer de échte, kleverige Zeeuwse bolussen… Knapperiger en meer te vergelijken met een cinnamonbun… Voortaan tover ik ze zelf weer uit m’n oven!
suzan 19 april 2017 at 11:09
Nog een tip: mijn oven kan maar op 200 graden. Ik doe ze 1.5 minuut langer en leg er een klein stukje aluminiumfolie op (niet helemaal strak eroverheen maar gewoon losjes erop) tegen het uitdrogen.
Bas 5 november 2017 at 14:24
Ik ben momenteel voor de 2e keer dit recept aan het maken.. De 1e keer waren ze heel goed gelukt.. Echt het beste recept tot nu toe.. Nu een variatie met speltbloem ipv gewone bloem en heb er stiekem ook nog wat broodverbeteraar doorheen gemixt.. Heb er 50 gram speltbloem extra doorheen gedaan, anders was mijn deeg echt te plakkerig en niet te hanteren.. Ga met dit recept als basis vaker experimenteren.. Thanks voor je toewijding om de perfecte bolus te creëren
MLJN 12 november 2017 at 23:06
leuk om te horen Bas! Gaat dat met speltbloem?
Geert 26 mei 2018 at 15:43
Hoi
Vandaag heb ik deze bolussen gemaakt. Ze smaken in een woord super. Dankjewel voor het perfecte recept. Die ga ik zeker vaker maken
Romana 13 september 2018 at 22:11
Ja hoor, dit is hem zeker!
Vanavond gemaakt nadat meerdere mensen me op dit recept wezen.
Heeeerlijk!
Marjolijn 19 oktober 2018 at 15:45
Zou je de bolussen twee dagen van te voren
Kunnen maken? En dan gewoon in een bakje bewaren??
G. 26 februari 2019 at 18:57
Het recept is echt fantastisch!! Dankjewel!!
Jonathon Settle 3 mei 2020 at 14:13
Hi
Wanna know how to double your stimulus check?
more info here.
https://screenshot.photos/stimuluscheck77
Sincerely
Jonathon Settle
“Sent from my NVIDIA Phone”
Angelique 26 augustus 2020 at 15:48
Vandaag gemaakt wat een super recept
Veels te lekker en beter dan die van de bakker
Bolus – Lo Foodie 22 september 2020 at 15:25
[…] Setelah membaca secara seksama dan membandingkan beberapa resep, pilihan saya jatuh ke resepnya kleinstukjedan. Dalam bahasa Belanda bolus dari Zeeland namanya Zeeuwse bolus, zeeuw itu kata sifat dari daerah […]
Joyce 8 januari 2021 at 00:22
Wauw deze zijn heerlijk!