De wonderpan

 140 comments
Jan 3rd
WinWonderpan

Het klinkt misschien gek, maar tot de jaren 60 was het hebben van een thuisoven niet zo vanzelfsprekend. Taarten, cakes en ander gebak moesten dus gekocht, of op een andere manier zelfgemaakt worden! Voor dit laatste was er 1 keukenhulpstuk zeer populair. Een speciale pan, waarmee je op een gaspit of zelfs de houtkachel kon bakken zoals met een oven. Met noemde het…Simsalabim… de Wonderpan!

De oude Wonderpan
Foto via Consuminder Mama

Ik zie helemaal voor me dat deze ‘Wonderpan’ vroeger op van die gezellige homeparty’s verkocht werd, waarbij de ene in polkadotjurk gehulde vrouw de andere enthousiasmeerde ook zo’n geweldig toverapparaat aan te schaffen. Tenminste, ik ga ervan uit dat er nog geen Tellsell was met ‘moet je nou zien Mike, deze pan is amazing.’ Maar, aan de andere kant, totdat ik 10 was dacht ik ook dat de wereld in de jaren 60 zwart-wit was, dus misschien ook weer wel…

Anyway, de pan moet wel wonderbaarlijk geweest zijn, want er is nog steeds een trouwe groep aanhangers. Ze zoeken de pannen op rommelmarkten, in tweedehands winkeltjes en op marktplaats. Niet gek dan ook, dat er een bedrijf is opgestaan die onlangs de Wonderpan 2.0 op de markt bracht. Voor iedereen die (groot)moeders keuken weer terug in huis wil halen. Ik besloot de  proef op de som te nemen en deze nieuwe Wonderpan voor je te testen! Is het echt een alleskunner zoals wordt beweerd? En zou je als student (of een ieder) zonder oven,  af kunnen met alleen deze pan?

Wat zit erin?

Inhoud wonderpan

De Wonderpan komt goed ingepakt in een doos, met daarin een onderpan met vlamverdeler, een binnenpan (bakblik) en een stevige glazen deksel. Het geheel ziet er kwalitatief uit.  In de doos vond ik ook nog een pak cakemix van Soezie en een boekje, met de gebruiksaanwijzing, tips en recepten. De recepten komen o.a. oude Margriets en Libelle’s. Ik vind het jammer dat niet overal foto’s bijstaan en dat de foto’s nogal gedateerd zijn, maar aan de andere kant is dat ook wel weer nostalgie!

Waarom de Wonderpan?

Voor diegenen die de Wonderpan nog kennen van vroeger en op zoek zijn naar een stukje nostalgie is het natuurlijk een leuke aanwinst. Maar ook voor een studentenkeuken, op de boot of op de camping kan de pan een uitkomst zijn. Volgens de makers kun je namelijk ook met de nieuwe pan, gewoon op het vuur  of zelfs op een kachel hartige en zoete taarten, cakes en brood (af)bakken. Mocht je ook nog eens energiebewust bezig zijn: geen oven gebruiken scheelt ook nog eens stroom.

Hoe werkt het?

Waar ik op het internet een beetje bang was gemaakt door verhalen over het juist instellen van allerlei vlammetjes, werkt de nieuwe Wonderpan een stuk gemakkelijker dan zijn voorganger. Je vult het bakblik en zet deze in de onderpan met vlamverdeler, deksel erop, fornuis aan en bakken maar. De warmte stijgt op door het gat, circuleert door de pan en verlaat daarna, via de ventilatiegaatjes de pan. De gehele pan is in een mum van tijd gloeiend heet en daarmee is ie ‘sneller op stoom’ dan je oven. Ohja, je moet de pan voor het eerste gebruik wel goed schoonmaken, om grijze aanslag op je baksel te voorkomen. Ik besloot 3 baksels te proberen om de diversiteit van de pan eens goed op de proef te nemen!

1. Afbakken van brood

Broodjes uit de wonderpan

Het nadeel van mijn grote oven is de voorverwarmtijd. 20 minuten ben ik zo onderweg. Voor iemand die altijd hongerig (en daardoor knorrig) wakker wordt,  is dat een big issue bij het bereiden van ons zondagse ontbijtje.  Met de Wonderpan bakte ik in exact 15 minuten mijn afbakbroodjes. Ik moest ze volgens de instructie nog wel een keertje omkeren en daarbij stuitte ik toch wel op een minpuntje. De dop van de deksel was HEET. Van schrik gooide ik de vork die ik in mijn andere hand had zo hard weg, dat deze door mijn tafelkleed, in mijn tafel prikte. Serieus! In het boekje staat wel dat de pan warm wordt en je kinderen uit de buurt moet houden, maar niets over deze toch vriendelijk ogende dekseldop. Tipje mijnerzijds, maak de dop rood met HOT erop! De heerlijk  broodjes maakte gelukkig een hoop goed.  Hoewel de broodjes alleen kleurden op de contactpunten met de pan, waren ze perfect gaar en lekker knapperig. En toch zeker 10 minuten sneller dan in mijn oven. Geslaagd dus.

2. Winterkruidkoek van Klein Stukje Dan

Kruidcake uit de wonderpan

De smaak en textuur van de onlangs gemaakte Winterkruidkoek zat nog vers in mijn geheugen. Een goede tweede test dus, om te kijken of de Wonderpan dit resultaat ook kon bereiken! Ik gebruikte exact hetzelfde recept en dezelfde hoeveelheid en dat bleek voldoende te zijn om de pan te vullen. Omdat bij de Wonderpan de onderkant van de cake de bovenkant wordt, strooide ik amandelschaafsel op de bodem van de pan als op het mengsel. Leuk aan de pan is overigens dat je het bakproces nauwkeurig kunt volgen door de glazen deksel. Zo kwam ik erachter dat mijn ‘medium vlam’ iets te veel van het goede was; de binnenring van de cake kleurde te snel en te donker (zie foto). Nadat ik dit had bijgesteld naar een kleine vlam, had ik de cake alsnog snel klaar: 70 minuten was voldoende, waar dit in de oven 85 minuten was. Ik liet de cake echter met de deksel erop afkoelen, waardoor (denk ik) het eindresultaat iets te ver doorgegaard was. Echter is dit natuurlijk een kwestie van uitproberen, hetgeen in het boekje ook wordt verteld. De pan en ik moeten gewoon nog een beetje aan elkaar wennen jongens!

3. Dé Zeeuwse Bolus van Klein Stukje Dan

Zeeuwse bolus tulband uit de Wonderpan

Als er een recept favoriet is, is dat die van mijn Zeeuwse bolusjes wel. In het receptenboekje zit ook een recept voor gemberbolussen, dus het moest mogelijk zijn om dit lekkers met de Wonderpan te maken. Je moet de gerezen bolussen dakpansgewijs stapelen in de pan en dan vrij lang (35 minuten) bakken. Dit vond ik nogal spannend, want, in de oven zorgt juist het snel en heet bakken voor een smeuïg resultaat. En krijg ik ze na het bakken nog wel uit elkaar? Ik denk dat ik de gehele baktijd rondom de pan heb geijsbeerd om te voorkomen dat ze zouden uitdrogen. Maar, niets was minder waar! Het lijkt erop dat juist de deksel voor condens zorgt, waardoor de bolussen nattig blijven. Whoehoe! Dit keer waagde ik me (nu gewapend met superdikke ovenwanten) aan de hete pan en keerde de binnenpan direct om de bolussen te lossen. Wat bleek, het was een ware bolussentulband geworden. Een mini weliswaar, want ik had een recept voor 10 bolussen gebruikt, maar het zag er wel super lekker uit. Na het afkoelen heb ik nog geprobeerd om de bolussen los te krijgen. Maar de tulbandvorm zat er zo vast in, dat het mooier was om in plaats daarvan stukken de snijden. En de smaak, die was zalig. Een beetje een kruising tussen Zeeuwse bolussen en suikerbrood. Zeker een aanrader om eens te maken met een dubbel recept (voor 20 bolussen) om zo een super mooi, groot bolusbrood te creëren! De gouden tip voor losse bolussen hoor ik graag!

Wat zegt de jury?

De pan heeft me echt positief verbaasd! Omdat ik weet hoeveel temperatuur en baktijd het resultaat kunnen beïnvloeden was ik nogal sceptisch over de eventuele resultaten, maar voor een eerste keer vind ik alles al goed gelukt! Het deksel speelt zeker een grote rol: je kunt het bakproces goed volgen en indien nodig je vuurtje wat bijstellen. Ook de stoomvorming komt bij smeuige baksels zeker ten goede, maar het krokant bakken van brood is ook gewoon mogelijk. Tot slot kreeg ik alles zeer goed uit de (met bakspray ingevette) pan en bleven er geen restjes in de pan zitten.

Eindoordeel

Voor een ieder (in een situatie) zonder oven is de Wonderpan zeker een waardig vervanger. Natuurlijk past er geen volledig stokbrood of pizza in, maar er is lekkers genoeg wat je wél uit deze pan te ‘toveren.’  Voor mijn zondagmorgen honger ga ik de pan zeker vaker gebruiken. En, wie weet zien jullie deze zomer zelfs wel een leuk receptje voorbij komen vanuit ons vakantieadres.

De makers van de Wonderpan zou ik zoals genoemd adviseren om nadrukkelijk op de deksel aan te geven dat ook de dop heet wordt. Daarnaast zou het leuk zijn als er t.z.t. een receptenboek met eigentijdse recepten en fotografie uit zou worden gebracht.

Enthousiast geworden?

De Wonderpan is voor €44,95  te koop op www.dewonderpan.nl! Maar,  in ruil voor het uitproberen van de pan, mag ik ook 1 van jullie blij maken met een exemplaar!  Wil jij deze nostalgische toverpan ook in jouw keuken? Laat dan hieronder een berichtje achter & Like de Facebookpagina van Klein Stukje Dan en doe mee! Je kunt je opgeven tot en met 19  januari 2014. De winnaar wordt persoonlijk op de hoogte gesteld en op de site vermeld.

De inschrijving is gesloten en de winnares is bekend! Gefeliciteerd……..Suus! Jij kan voortaan ook om de camping aan de bak gaan! 

In overleg met dewonderpan.nl is er ook goed nieuws voor een ieder die de pan wil gaan aanschaffen! Gebruik op de site de kortingscode ‘kleinstukjedan’ en je krijgt tijdelijk  €5,- korting.  Ofwel  pan + receptenboekje voor € 39,95 i.p.v. € 44,95. De kortingscode is geldig tot en met 4 februari 2014.

140 Comment on “De wonderpan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *