Chocolate cookie dough ijs

 24 comments
Jul 5th
Toverijs, cookie dough ijs

Wie houdt er niet van: Ben&Jerry ijs. Menig gebroken hart kan voor heel even geplakt worden met een lekkere bak Chunky Monkey, Strawberry Cheesecake of New York Super Fudge Chunk.  Typisch aan het ijs is dat het eigenlijk net te hard bevriest, waardoor je het eerste kwartier moet bikken om een hapje los te krijgen. En dan met name je best doen om een grote chunk chocolade, cookie dough of andere lekkere vulling te pakken te krijgen.

tover-ijs Van Gilse

De liefde tussen mijzelf en dit fijne ijs was even bekoeld. Iets met een vader met 9 loten van de Postcodeloterij die aankwam met even zoveel bakken ijs: ‘supriseeee!’ Ik was dus eigenlijk ook niet direct op zoek naar een namaakrecept voor thuis toen ik het Toverijs van Van Gilse uitprobeerde. Het wat?  Toverijs! Magie in je diepvries Toverijs! Ik ben geen grote liefhebber van pakjes en zakjes, maar dat spul is echt wünderbar!

Normaal is ijsmaken thuis een hele toestand. Volgens mij hebben maar weinig mensen ruimte in de kast over voor iets wat je zo infrequent gebruikt als een ijsmachine. Het alternatief is ijs handmatig elk halfuur roeren tot je een ons weegt, om ijskristallen te voorkomen. Ik heb daar niet zoveel zin in, maar toch blijft wel regelmatig de behoefte om thuis een lekker ijsje in elkaar te draaien. Toen ik dus in een vakblad las over een mixje om zelf, gemakkelijk roomijs te maken, was ik direct enthousiast. Alsof het zo moest zijn, zag ik het spul het weekend erop in de Jumbo staan. Melk, magisch ijspoeder, vulling naar keuze en invriezen maar. Zonder er verder naar om te kijken heb je 5-8 uur later heerlijk ijs, zonder ijskristallen. Heerlijk dan wel met mijn toevoegingen van o.a. pure en melk chocolade, eivrij koekjesdeeg en chocolate chips,  hoe het plain ijs smaakt durf ik je niet te vertellen.  Met enig argwaan proefde ik het eindresultaat en eerlijk waar, in eens, per ongeluk, gewoon exact een combinatie van Ben&Jerry’s Cookie Dough met New York Super Fudge Chunk.

Om je ervan te verzekeren dat Van Gilse me niet heeft omgekocht, er is ook een maar: er zit nogal veel suiker in het ijspoeder. Nu is B&J ijs ook zoet en compenseerde de pure chocolade het geheel een beetje, dus voor dit recept geen probleem. Maar, ik denk niet dat je er heel fris ijs mee kunt maken. Update juli 2013: Foutje, dit ligt niet aan het poeder. Maak je het zonder toevoeging dan is het Toverijseerder eerder een beetje flauw, mild zoet, zie ook de ijstest. Ik verwacht dat het door de hoeveelheid en soort chocolade komt, ga het uitzoeken!

Desondanks ben ik super enthousiast over het eindresultaat en is dit echt een oplossing voor als je incidenteel je eigen speciale show-off ijs wilt maken voor een etentje, of als leuk en makkelijk kookexperiment met kids.  Ik ga in ieder geval meer variaties testen…

Overigens, het ijs ís te maken met maar 2 ingrediënten:  de poeder en melk. Als je het zo maakt, of alleen 1 enkele toevoeging doet, dan is het echt in 5 minuten te bereiden. Omdat ik weer persé chocolade-ijs wilde maken én koekjesdeeg erdoor wilde, duurt het langer en heb je wat meer ingrediënten nodig. Maar, houd je van bovenstaande smaken Ben & Jerry ijs, dan is ’t het beetje extra moeite dubbel en dwars waard!

4.5 from 2 reviews
Chocolate cookie dough ijs
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 4
Ingrediënten
  • 65 gram tarwe bloem
  • 5 el licht bruine basterd suiker
  • 25 gram zachte, ongezouten roomboter
  • 0,5 theelepel vanille extract (dr. Oetker)
  • 2 el melk
  • snufje zout
  • 50 gram chocolade chips
  • 1 pak van Gilse Toverijs
  • 330 ml volle melk
  • 100 gram pure chocolade
  • 25 gram melk chocolade
  • diepvriesbak of lege gekochte ijsbak (bv. Hertog)
Hoe je het maakt
  1. Smelt de 100 gram pure en 25 gram melk chocolade in een pannetje met de helft van de melk. Haal van het vuur en giet in de kom van je mixer met de resterende koude melk. Zet in de vriezer om snel af te koelen.
  2. Maak een koekjesdeeg door suiker, boter, vanille en melk te mixen, daarna de bloem erdoor te mixen en tot slot de chocolade chips erdoor te lepelen. Vries dit deeg in als platte bal.
  3. Neem de zo goed als afgekoelde chocolademelk uit de vriezer en mix hier de tover-ijspoeder doorheen; 1 minuut op lage stand, 2 minuten op de hoge stand.
  4. Giet het mengsel in een diepvriesbakje en zet in de vriezer voor ca 30 minuten. Voor een toevoeging met redelijk wat gewicht, zoals koekjesdeeg moet het ijs wat body hebben, anders zinken alle stukjes naar de bodem.
  5. Snijd na 25 minuten je koekjesdeeg in kleine blokjes (ca 1,5 cm).
  6. Haal het iets bevroren chocolade ijs uit de vriezer en roer er de blokjes koekjesdeeg door. Vries weer in voor minimaal 5 uur.
  7. Serveer in papieren bekers of 1 grote glazen pot voor het echte Ben & Jerry gevoel!
  8. Bon appetit!

Het Toverijs is ook meerdere malen getest in het 4e ‘Op zoek naar’ project. Hierin heb ik ook allerlei variatietips beschreven. Nieuwsgierig? Lees hier meer!

24 Comment on “Chocolate cookie dough ijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: