Chocoladelettercadeautje
14 comments
Eindelijk een leuk recept rondom Sinterklaas! Ja ik weet het, de beste man is pas net in het land. Maar ik ben serieus al vanaf augustus op zoek naar een echt leuk recept rondom dit thema! Zo begon ik met het maken van mijn eigen speculaas- en kruidnotenkruiden (ja dat zijn twee verschillende dingen!). Druk in de weer met een (niet hét) recept van Bolletje en een vijzel. In leuke potjes gedaan. Resultaat: speculaasjes die alleen maar bruikbaar zijn bij een  fikse  verhoudheid: superrrrspicy!
De kruidnotenkruidenmix was qua smaak wel weer lekker, alleen blijven mijn eigengemaakte nootjes toch altijd een soort van koekjes. Degene die ze ook wel eens zelf maken, herkennen het vast wel: ze lijken altijd  de brosheid en kleur te missen van de echte kruidnoten. Mocht iemand een oplossing weten, deel het! Please! 🙂
Na dit avontuur  maakte ik (veilig met kruiden uit de winkel) gevulde speculaaskoeken. Zagen er superschön alleen smaakten ze nergens naar. Ohja en laten we tot slot, het super speciale recept van blanke speculaas niet vergeten. Resulterend in een onhandelbaar deeg en een speculaasplank die nu nog steeds niet helemaal schoon is.
<Einde van het klaaguur.>
Ik zag nog maar 1 uitweg. De chocoladeletter. Â Het recept voor zo’n letter is alleen niet erg bijzonder. Je hoeft alleen maar spuitchocolade te maken met boter, chocolade en espressopoeder, een recept wat je overal wel kan vinden. Toch zijn er een aantal valkuilen waardoor het resultaat vaak teleurstellend is:
- De spuitchocolade is te dik en/of heet, waardoor je alleen nog maar een soort van drolletjes spuit
- Je bent (net als ik) geen talent met de spuitzak, waardoor het eindresultaat niet eens in de buurt komt van welke letter dan ook.
- Je denkt ‘Ah, ik vind melkchocolade veel lekkerder, laat ik dat gewoon nemen’ of ‘ die Euroshopper pure chocolade kan ook best.’ Het resultaat: een machtige, vette  en niet hard wordende letter.
Herken je dit ook, geen nood! Na wat experimenteren heb ik dé werkbare manier gevonden. O.a. door gebruik te maken van een fotolijstje om zo netjes een letter in te kunnen spuiten. De goede oude Ribba lijst van Ikea (op zijn kop) werkt hier perfect voor doordat deze zo’n hoge rand heeft.
En nu de letter toch al ingelijst is, waarom dan geen cellofaantje erom? Maakt een super leuk en persoonlijk cadeautje! Daarnaast zorgt de werkwijze ervoor dat je fijn kun spuiten zonder je handen te branden of bodybuilder hoeft te zijn. Maar het belangrijkste, het resultaat is een letter die, gekoeld gewoon hard wordt. Oké, niet zo keihard als de fabrieksvariant, maar in plaats daarvan een romige, bijna praline-achtige variant die op je tong smelt. En zoals je op de foto al ziet, door de boter wordt de chocolade vanzelf minder puur, zodat de smaak toegankelijk blijft!
Een leuke variant is om kleine ronde rozetjes te spuiten en daarbinnen een kruidnootje drukken (zie de kleine chocolaatjes op de foto).  De letter maak je helemaal af met mokkaboontjes, walnoten, amandelen, discodip, de keuze is reuze.
Smelt nu maar snel wat chocolade mijn kind,
Sint weet zeker dat je deze letter om op te eten vindt.
- 500 gram pure chocolade (Callebout of minimaal 70% cacao)
- 125-150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 eetlepel espressopoeder
- Versiering, bijvoorbeeld cacaoboontjes, walnoten, spikkels of kruidnootjes.
- 1 spuitzak
- 1 groot spuitmondje met kartel of stervormige opening (>1cm)
- 1 (foto)lijst met hoge rand, A5 formaat
- Stukje ribbelkarton in goud of andere leuke kleur na keuze
- 1 grote en 1 klein pan (au bain marie)
- Optioneel: cellofaan en een lintje
- Knip een stukje ribbelkarton in het formaat van je lijst en klem deze onder de glasplaat. Indien gewenst kun je nog een voorbeeldletter op het karton tekenen.
- Plaats de spuitmond in de spuitzak en knip de punt van de zak af.
- Bedenk welke versieringen je op je letter wilt en zet deze alvast klaar.
- Vul de grote pan met een bodempje heet kraanwater en zet deze op een laag vuurtje. Hang de kleinere pan in de grote pan, maar zorg dat het water de bodem niet raakt. Breek 400 gram chocolade in stukjes in de kleine pan.
- Klop de boter met een mixer wit en romig.
- Maak de espressopoeder aan met een lepeltje heet water.
- Roer de chocolade door elkaar tot gesmolten. Draai dan het vuur uit en smelt de resterende 100 gram chocolade erdoor in drie porties.
- Als alle chocola gesmolten is, laat je dit onder roeren nog wat verder afkoelen totdat het niet meer warm voelt op je lip (ca. 30 graden)
- Schep vlug de aangemaakte espresso door het mengsel. Het mengsel wordt direct dikker.
- Schep alles in de kom bij de boter en mix kort door elkaar. Daarna roer je de chocolade nog even goed door en glad met een plastic spatel of siliconen pannenlikker.
- Vul de spuitzak en spuit een letter. Gebruik zoveel mogelijk de randen van de lijst voor een mooie rechte letter. Ik maakte met een draaiende beweging aaneengesloten rozetten. Maar je kunt ook zigzaggen of gewoon lekker kliederen.
- Nog wat chocolade over? Spuit kleine rozetjes op een stukje bakpapier.
- Versier de letter met wat jij maar wil! Zo wordt het meest slordige spuitwerk poepiesjiek!
- Laat hard worden in de koelkast.
- Pak de lijst in met cellofaan en maak er iemand (jijzelf bent ook een iemand) blij mee.
- Bon appetit!
Â
Â
Â
Martine 22 november 2013 at 08:10
Leuk stukje. De verleiding is groot om direct chocolade te gaan kopen en aan de slag te gaan 🙂 Ik vind de letter supergoed gelukt.
Anje 25 november 2013 at 11:17
Geweldig om te lezen. Ga het zeker uit ptoberen. Kan het echt niet met melkchocolade van Callebout hier lusten ze echt geen puur.
MLJN 29 november 2013 at 00:00
Hallo Anje,
Ik heb zelf een keer volledig melkchocolade geprobeerd en dat mislukte, werd te vet icm de boter!
Diezelfde boter is echt nodig om je chocolade spuitbaar te maken, maar je kunt wellicht wel met de hoeveelheid spelen icm melkchocolade? Of misschien eerst eens 50/50 melk en puur? Ik moet wel zeggen dat de puurheid ook wel afgezwakt wordt door de boter, maar nog niet echt melkachtig.
Ik ben zelf ook benieuwd, dus zal het binnenkort een keer proberen. Mocht het jou gelukt zijn, laat je het weten?
Succes!!
Anje 29 november 2013 at 08:07
Hallo,
Ik heb het ondertussen geprobeerd met de melkchocolade en ze vinden hem hier allemaal heerlijk. Hij blijft wel wat zachter maar dat is geen probleem.
Ik heb het minium aan boter gebruikt.mischien is het nog een idee om een kleine hoeveelheid boter te vervangen door margarine wordt hij vast wat harder.
Ook heb ik de letter in het wit gemaakt, heel klein drupje espresso er in en ze vinden hem heerlijk hier.
Groetjes Anje,
En nog hartelijk dank voor het geweldige recept.
MLJN 2 december 2013 at 14:05
Hallo Anje,
Wat lekker, in het wit! Hoeveel gram boter heb je daarvoor gebruikt? Ga ik deze week ook nog snel een poging wagen!
Had je nog een leuk lijstje erom gedaan of zo uit de losse pols?
Groetjes,
Myrthe
Anje 5 december 2013 at 20:57
Hoi,
Ik had 125 gram boter gebruikt bij de witte chocolade.
Een lijstje had ik niet gebruikt, ik heb een letter geprint op een a4 en die in een plastic hoesje gedaan. Ging prima zo.
Heb jij het al geprobeerd met de witte chocola?
Groetjes Anje
MLJN 10 december 2013 at 00:45
Hoi Anje,
Ik ben er niet meer aan toegekomen voordat de Sint het land weer uit was. Maar, ik ga er witte kerstkransen mee proberen… Wordt vervolgd!
Groetjes,
Myrthe
Loes 28 november 2013 at 14:34
Leuk idee, maar waar koop je de chocolade voor dit recept?
MLJN 29 november 2013 at 00:05
Hoi Loes,
Callebout is bij diverse webshops te koop, maar ook bij sommige (fysieke) taartwinkels. Mocht je aan een pas kunnen komen; de Sligro verkoopt het ook, wellicht Makro? Maar het hoeft niet perse dit merk te zijn, als het maar kwalitatief goede en pure chocolade is.
Mocht je nog vragen hebben, laat het we weten!
Groetjes,
Myrths
Hans 4 januari 2014 at 16:19
Hoi, wat een leuk recept.
Ik heb een paar vragen. Waarvoor is de espressopoeder? Puur voor de smaak of voor de binding? En welk espressopoeder gebruik je precies want er zijn zoveel soorten en smaken en ik ben zelf geen koffiedrinker.
Je moet volgens het recept 1 lepel espressopoeder hebben welke je mengt met 1 lepel heet water. Klopt dit of heb ik dan teveel?
Groetjes Hans
Curly Creative 23 januari 2014 at 18:57
Oh mennn dit lijkt me echt geweldig om te doen, ik onthoud m voor volgend jaar 😉 maakte al wel eerder iets met chocolade maar dit nog niet gedaan..
Liefs
David De Wit 16 september 2014 at 21:01
Hi allen
Leuk dat jullie zo enthousiast zijn over de Sinterklaas letter. Blijf vooral aan de slag met Callebaut en bezoek onze website eens op:
http://www.callebaut.com/nlnl/homepage
Je kan Callebaut vinden bij elke groothandel!
Gr
David
Anouk 20 september 2015 at 19:37
Wauw dit ga ik zeker doen dit jaar!! Alleen dan wil ik het voor m’n hele familie maken dus dan worden het wel kleintjes haha, 500 gram goeie chocola keer 25 mensen wordt me iets te veel hihi. Maar als ik de comments zo lees kan het dus ook met witte chocola en dan 125 gram boter? Was dat nog gelukt met je kerstkransjes? En als ik er dan een paar met melkchocolade doe, zou dat dan ook lukken met 125 gram boter? (Of misschien zelfs nog iets minder..)
Rheden eet smakelijk met de Sint 22 november 2015 at 13:47
[…] niet ontbreken op een gezellige pakjesavond? Speculaaspoppen, suikergoed en marsepein, borstplaat, chocoladeletters en taai […]