Chocoladelettercadeautje

 14 comments
nov 22nd

Eindelijk een leuk recept rondom Sinterklaas! Ja ik weet het, de beste man is pas net in het land. Maar ik ben serieus al vanaf augustus op zoek naar een echt leuk recept rondom dit thema! Zo begon ik met het maken van mijn eigen speculaas- en kruidnotenkruiden (ja dat zijn twee verschillende dingen!). Druk in de weer met een (niet hét) recept van Bolletje en een vijzel. In leuke potjes gedaan. Resultaat: speculaasjes die alleen maar bruikbaar zijn bij een  fikse  verhoudheid: superrrrspicy!

fotoDe kruidnotenkruidenmix was qua smaak wel weer lekker, alleen blijven mijn eigengemaakte nootjes toch altijd een soort van koekjes. Degene die ze ook wel eens zelf maken, herkennen het vast wel: ze lijken altijd  de brosheid en kleur te missen van de echte kruidnoten. Mocht iemand een oplossing weten, deel het! Please! 🙂

Na dit avontuur  maakte ik (veilig met kruiden uit de winkel) gevulde speculaaskoeken. Zagen er superschön alleen smaakten ze nergens naar. Ohja en laten we tot slot, het super speciale recept van blanke speculaas niet vergeten. Resulterend in een onhandelbaar deeg en een speculaasplank die nu nog steeds niet helemaal schoon is.

<Einde van het klaaguur.>

Ik zag nog maar 1 uitweg. De chocoladeletter.  Het recept voor zo’n letter is alleen niet erg bijzonder. Je hoeft alleen maar spuitchocolade te maken met boter, chocolade en espressopoeder, een recept wat je overal wel kan vinden. Toch zijn er een aantal valkuilen waardoor het resultaat vaak teleurstellend is:

 1. De spuitchocolade is te dik en/of heet, waardoor je alleen nog maar een soort van drolletjes spuit
 2. Je bent (net als ik) geen talent met de spuitzak, waardoor het eindresultaat niet eens in de buurt komt van welke letter dan ook.
 3. Je denkt ‘Ah, ik vind melkchocolade veel lekkerder, laat ik dat gewoon nemen’ of ‘ die Euroshopper pure chocolade kan ook best.’ Het resultaat: een machtige, vette  en niet hard wordende letter.

Herken je dit ook, geen nood! Na wat experimenteren heb ik dé werkbare manier gevonden. O.a. door gebruik te maken van een fotolijstje om zo netjes een letter in te kunnen spuiten. De goede oude Ribba lijst van Ikea (op zijn kop) werkt hier perfect voor doordat deze zo’n hoge rand heeft.

Chocoladeletter 007En nu de letter toch al ingelijst is, waarom dan geen cellofaantje erom? Maakt een super leuk en persoonlijk cadeautje! Daarnaast zorgt de werkwijze ervoor dat je fijn kun spuiten zonder je handen te branden of bodybuilder hoeft te zijn. Maar het belangrijkste, het resultaat is een letter die, gekoeld gewoon hard wordt. Oké, niet zo keihard als de fabrieksvariant, maar in plaats daarvan een romige, bijna praline-achtige variant die op je tong smelt. En zoals je op de foto al ziet, door de boter wordt de chocolade vanzelf minder puur, zodat de smaak toegankelijk blijft!

Een leuke variant is om kleine ronde rozetjes te spuiten en daarbinnen een kruidnootje drukken (zie de kleine chocolaatjes op de foto).  De letter maak je helemaal af met mokkaboontjes, walnoten, amandelen, discodip, de keuze is reuze.

Smelt nu maar snel wat chocolade mijn kind,
Sint weet zeker dat je deze letter om op te eten vindt.

5.0 from 1 reviews
Chocoladelettercadeautje
 
(Voor)bereidingstijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 1
Ingrediënten
Voor de letter
 • 500 gram pure chocolade (Callebout of minimaal 70% cacao)
 • 125-150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel espressopoeder
 • Versiering, bijvoorbeeld cacaoboontjes, walnoten, spikkels of kruidnootjes.
Materialen
 • 1 spuitzak
 • 1 groot spuitmondje met kartel of stervormige opening (>1cm)
 • 1 (foto)lijst met hoge rand, A5 formaat
 • Stukje ribbelkarton in goud of andere leuke kleur na keuze
 • 1 grote en 1 klein pan (au bain marie)
 • Optioneel: cellofaan en een lintje
Hoe je het maakt
De voorbereidingen
 1. Knip een stukje ribbelkarton in het formaat van je lijst en klem deze onder de glasplaat. Indien gewenst kun je nog een voorbeeldletter op het karton tekenen.
 2. Plaats de spuitmond in de spuitzak en knip de punt van de zak af.
 3. Bedenk welke versieringen je op je letter wilt en zet deze alvast klaar.
Smeltchocolade maken en spuiten
 1. Vul de grote pan met een bodempje heet kraanwater en zet deze op een laag vuurtje. Hang de kleinere pan in de grote pan, maar zorg dat het water de bodem niet raakt. Breek 400 gram chocolade in stukjes in de kleine pan.
 2. Klop de boter met een mixer wit en romig.
 3. Maak de espressopoeder aan met een lepeltje heet water.
 4. Roer de chocolade door elkaar tot gesmolten. Draai dan het vuur uit en smelt de resterende 100 gram chocolade erdoor in drie porties.
 5. Als alle chocola gesmolten is, laat je dit onder roeren nog wat verder afkoelen totdat het niet meer warm voelt op je lip (ca. 30 graden)
 6. Schep vlug de aangemaakte espresso door het mengsel. Het mengsel wordt direct dikker.
 7. Schep alles in de kom bij de boter en mix kort door elkaar. Daarna roer je de chocolade nog even goed door en glad met een plastic spatel of siliconen pannenlikker.
 8. Vul de spuitzak en spuit een letter. Gebruik zoveel mogelijk de randen van de lijst voor een mooie rechte letter. Ik maakte met een draaiende beweging aaneengesloten rozetten. Maar je kunt ook zigzaggen of gewoon lekker kliederen.
 9. Nog wat chocolade over? Spuit kleine rozetjes op een stukje bakpapier.
 10. Versier de letter met wat jij maar wil! Zo wordt het meest slordige spuitwerk poepiesjiek!
 11. Laat hard worden in de koelkast.
 12. Pak de lijst in met cellofaan en maak er iemand (jijzelf bent ook een iemand) blij mee.
 13. Bon appetit!

 

 

 

14 Comment on “Chocoladelettercadeautje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: