Chocolade aardbeienpizza

 7 comments
Feb 6th
Zoete pizza

 

Confession: ik koop regelmatig expres ‘sinnerfood’ dat ik zelf niet lekker vind. Uit zelfbescherming weliswaar. Want, ook al hou ik het bij het proeven van de recepten altijd bij een ‘kleinstukjedan,’ I <3 deeg.
En beslag. Oké en ook slagroom en gemolten chocolade. Ahum.

Omdat Sam zo nu en dan wel wat anders wil dan mijn taartjes en cake, koop ik speciaal voor hem dan ook Tikkels (doei), paprikachips (jak) en, for dinner het meest vieze van allemaal: Pizza Hawaii! Voila… lijn weer veilig gesteld.

Ja, met name die pizza Hawaii is toch wel een dingetje. Alleen al omdat een pizza met ham en een paar van die uitgelekte ananasjes erop- eerder tragisch dan tropisch is. Maar ook van de smaak krijg ik de bibbers. De warme ananas wordt wrang en het mismatcht in mijn mond met de hartige ham en tomatensaus. En het ergste is ook nog eens, ook al haal je de ananas eraf, je proeft toch dat het erop heeft gezeten.

Sinnerfood: chocoladepizza!

Toen ik via ‘Ik wil ook’ het verzoek van Anja binnen kreeg om op zoek te gaan naar een recept voor een zoete pizza, was ik dan ook niet direct enthousiast. Wat zou het zijn, chocolade met gehakt of banaan met kerrie? Maar niets was minder waar, dit was een 100% zoete pizza! Mijn hart maakte een sprongetje. Chocolade, pistache, aardbeien, dat kon eigenlijk niet mis gaan.

Anja had de pizza in Australië had gegeten en kon ‘m sindsdien niet meer uit haar hoofd krijgen. Het enige bewijsstuk dat ze nog had was een foto (zie hier). Daarop zie je een groot deel van de ingrediënten, maar er waren nog wat losse eindjes. Zoals de basis voor de bodem en het beleg hiervan (zoete alternatief voor tomatensaus). En dan waren er nog de onbeduidende witte elementen op de foto. Ik gokte op witte chocolade, peer of marshmallow en volgens Anja zou dat laatste het zomaar eens kunnen zijn.

Kookboek One more Slice!

One more slice: Een titel naar mijn hart en maar 14,95 bij Bol!

Toen ik een paar weken later door mijn nieuwste kookboekaanwinst One more slice bladerde (super tip Liesbeth!) en daarin een heel hoofdstuk (!) zoete pizza’s aantrof, wilde ik gelijk aan de slag! Hieruit haalde ik een goed en snel pizzadeeg en een neutrale bodembelegger voor de zoete pizza: ricotta! Nu nog de ingrediënten van Anja toevoegen en klaar was kees!

Zoom zoete pizza

Dit was pas een zoete pizza! Nouja, pizza, alleen de vorm en het deeg dan. Ik serveerde kwarten met daarop een bol vanille-ijs (een must!). En al was ik de marshmallows vergeten (hoi), deze heb ik eerlijk gezegd niet gemist. Zelf probeerde ik ook nog een paar hapjes met verse basilicum erover, dus mocht je daar ook van houden, go your gang! Hoe leuk is dit aan het einde van een Italiaans diner?

Hawaii eat your heart uit! 

Chocolade aardbeienpizza
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 8
Ingrediënten
Voor 2 pizza's
  • 7,5 gram verse gist (of ca. 3 gram droge gist)
  • 150 ml lauw water
  • 1 tl suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 37,5 gram durumbloem
  • 200 gram patentbloem
Topping
  • 4 eetlepels ricotta
  • 250 gram melkchocolade drops (kleiner dan ik nu heb, bijv. Jumbo)
  • 500 gram aardbeien
  • 2 handjes gepelde pistachenootjes
  • 1 blokje pure chocolade
  • 8 bolletjes vanille-ijs
  • optioneel: 2 handjes minimarshmallows, poedersuiker en verse basilicumblaadjes
Hoe je het maakt
Voor het deeg
  1. Los verse gist op in lauw water (voor droge gist lees verder) en voeg suiker, zout en olijfolie toe. Meng de bloemsoorten (en eventueel de droge gist) en voeg deze in kleine hoeveelheden toe. Kneed het mengsel als brood, minstens 10 minuten met keukenmachine of met de hand. Strooi wat bloem over het deeg en dek kom af met een doek, laat staan voor 45 minuten.
Beleggen en bakken
  1. Verwarm de oven halverwege voor op 240 graden, hak de (gepelde) pistachenoten en snijd de aardbeien in stukjes. Rol het deeg na de rijstijd uit tot 2 ronde pizza's. Smeer de ricotta er rijkelijk overheen tot ca. 2 cm van de rand. Beleg dan met de chocolade drops en daarna (ik deed verkeerd om) pas met de aardbeien. Maak af met wat suiker (en eventueel de marsmallows) en bak in de oven voor ca. 8 minuten of totdat jij hem er lekker uit vindt zien.
Afmaken en serveren
  1. Smelt ondertussen een blokje pure chocolade in een huishoudzakje, die je in een bakje water hangt (handig he!). Haal de pizza uit de oven en strooi er de pistache noten overheen. Knip het puntje van je huishoudzakje af en versier de pizza met een zigzag van chocolade. Maak eventueel af met poedersuiker en basilicum. Snijd in kwarten en serveer met een bol vanille-ijs.
  2. Bon appetit!

 

P.S. Mocht je het zoete + pizza + vorm te misleidend vinden, dan kun je dit heerlijke dessert ook gewoon vierkant uitrollen! Ook heb ik het deeg zelf iets op de tocht laten rijzen, waardoor de randen minder mooi rezen als in het kookboek. Tot slot waren de grote chocodrops achteraf niet zo handig voor een goede verdeling van de chocolade. In het recept heb ik dit voor je aangepast.

Zo ziet het eruit!

Zo ziet het eruit!

PPS. Voor de Facebook volgers: FB geeft vanaf januari 2014 niet meer elke update weer op je timeline, behalve als ik 4 eurie per berichtje dok! How Evil! Dat pikken we niet toch?!  

Hoe blijf je toch op de hoogte?

1. Ga naar de Facebookpagina en ga met je muis over de ‘Vind ik leuk’ knop heen en vink ‘meldingen ontvangen’ aan
2. Of schrijf je  in voor e-mailupdates (zie sidebar)
3. Of volg me via Instagram (NIEUW)/Bloglovin/Twitter

Thanks <3!

7 Comment on “Chocolade aardbeienpizza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: