Bijenkorf Brownies
34 comments
feb
7th
In lijn met mijn obsessie voor Subway Cookies is die van de brownies van de Bijenkorf. Of eigenlijk, zijn het meer butter-ies, want ze smaken meer naar chocoladeboterkoek dan naar chocoladecake. Maar o-zo-lekker. Als je meer van een cake structuur houdt, dan is dit niet jou recept. Maar als je weet wat goed voor je is, dan maak je ze wel. De eer van dit recept gaat naar deze dame (ja er zijn meer fans met mij van deze caloriebom). En eigenlijk zijn ze heel goed van de lijn, want na 1 stuk knal je uit elkaar. Lekker en verantwoord dus;-). Ohja, had ik al verteld dat er pecannoten inzitten?
Bijenkorf Brownies
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
Author: MLJN
Porties: 20-24
Ingrediënten
- 350 gram melkchocolade
- 250 gram ongezouten roomboter
- 50 gram bloem (ja ik ben écht geen getal vergeten)
- 1 tl Baking Powder (dr. Oetker)
- 3 geklopte middelgrote eieren
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 1 bakje pecannoten (ongezouten)
- 1 braadslee (grote rechthoekige, diepe ovenschaal)
Hoe je het maakt
- Verwarm de oven voor op 170 g. Beboter de braadslee wat aan de onderkant en heel goed aan de zijkanten. Leg op de bodem nog een extra stuk bakpapier.
- Pak een steelpan (liefst met dikke bodem) en zet deze op laag (!!!) vuur. Leg eerst de boter in de pan en als deze al een beetje gesmolten is, leg je de chocolade in stukjes erbij. Af en toe doorroeren totdat het helemaal gesmolten is en dan van het vuur afhalen.
- Weeg de bloem en bakpoeder af (bij elkaar) en roer deze door elkaar met een garde. Klop in een aparte schaal de eieren schuimig en klop dan de suiker erdoor.
- Meng (lepel) de chocolade en bloem erdoor. Als je persé wilt kloppen: niet te lang.
- Giet het mengsel in je braadslee. Strooi pecannoten erover en duw deze met een vorkje helemaal in het mengsel.
- Bak 40-45 minuten. De bovenkant zal wat barsten en de brownie is dan nog vrij slap, maar gaart nog na en wordt harder bij het afkoelen.
- Laat de brownies echt helemaal afkoelen, anders krijg je deze lastig uit het bakblik. Een snijplank erbovenop en dan omkeren doet wonderen. Snij in kleine porties (ca 3 bij 3cm). Je kunt de brownies mooier snijden als ze uit de koelkast komen.
- Bon appetit!
Â
madscar 20 juni 2013 at 10:01
Uau this is amazing:) I love it!
Moortje 23 juni 2013 at 20:07
Leuke website! Met veel lekkere dingen!
We zijn alleen paar weken geleden overgestapt op beperkt suiker eten. Daarom heb ik dit recept aangepast/toegevoegd.
Het resultaat staat nu in de oven. De resten in de kom smaakten in ieder geval heerlijk! Zag net wel dat de brownie aardig rijst en al lan niet meer zo plat is op jouw foto.. Heb ipv bakpoeder nu backing soda gebruikt. Maar goed, wat dikker lijkt me ook niet verkeerd 😉
Nog even paar uurtjes wachten voordat we em kunnen proeven 🙂
MLJN 23 juni 2013 at 20:20
Hallo Moortje,
Jemig, lijkt me een uitdaging: zonder suiker allerlei lekkers blijven bakken. Heb je een vervanger gebruikt of gewoon minder?
Betreft het rijzen. Voor zover ik weet kun je baking soda wel vervangen voor (meer) baking powder, maar andersom niet. Als je evenveel soda als powder hebt gebruikt kan dit dus de rijskracht en de werking verklaren.
Succes met wachten! Ik ben ook gek op beslag én warme brownie, heel gevaarlijk 😉
Groetjes,
Myrthe
Moortje 24 juni 2013 at 13:42
Hoi hoi,
Ja is zeker een uitdaging, maar niet onmogelijk! 😉
Heb in dit beslag de suiker vervangen door 150 gram palmsuiker. Dus sowieso minder suiker en een ‘gezondere’ suiker. Palmsuiker heeft een lagere GI waarde waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, wat gunstiger is voor je lichaam. Verdere details zal ik je besparen! 😉
De bloem vervangen door 150 gram amandelmeel en in plaats van melkchocolade nu pure chocolade gebruikt.
Het resultaat is om je vingers bij op te eten! Ik weet niet hoe jouw originele recept smaakt, maar het smaakt echt heerlijk!
Volgende keer denk ik alleen wat minder roomboter gebruiken, omdat ik hem wel vrij vet vind en het idee heb dat hij met 50 gram minder niet minder lekker wordt..
Groetjes!
Ps. Dat het meer is gerezen zal inderdaad dan liggen aan de backing soda. Maar de volgende keer gebruik ik dat gewoon weer, want hij heeft nog steeds een lekkere smeuïge structuur met een beetje lucht. Mjam.
Moortje 24 juni 2013 at 13:48
En oja.. ik heb niks geklopt en gewoon alles door elkaar heen gespateld en heb afgebakken op 160 graden in 40 min.
Inko 4 augustus 2013 at 18:59
Heb hem vandaag gemaakt. Hij smaakt erg lekker, maar heb niet het idee dat ik een brownie eet. Dit stond ook in de beschrijving, maar klopt het dat hij een beetje toffeeachtig is (dus dat die een beetje aan je tanden blijft plakken)? Hij ziet er in ieder geval wel hetzelfde uit als op de foto.
Helaas knal ik niet na één stuk uit elkaar en heb ik ondertussen al een aantal stukken op 😉 Dat is iets minder goed, maar wel lekker!
MLJN 7 augustus 2013 at 22:50
Hallo Inko,
Dit recept is gebaseerd op de brownie van de Bijenkorf en dat is inderdaad geen standaard brownie. Fudge-achtig is misschien wel een goede omschrijving. Fijn dat het wel in de smaak viel! Ik zal binnenkort ook nog wel een lekkere typische brownie erop zetten!
Groetjes,
Myrthe
Floortje 20 september 2013 at 09:52
Oh wat heerlijk! De Bijenkorf Brownies waren ook mijn ideaal, maar nog niet goed weten te benaderen met eigen experimenten. Deze ga ik dus zeker proberen! Heb je de Bijenkorf Blondies wel eens geproefd? Daar zou ik helemaal graag een recept voor vinden, die zijn gewoon té lekker 🙂
natasja 4 oktober 2013 at 09:33
Dan heb ik iets waar je een blij van wordt Floortje! http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2011/03/blondies-met-witte-chocolade.html
Tadaaa! Het smaakt net zo als de blondies van de bijenkorf, heb ze zelf al een paar keer gemaakt en iedereen vindt ze heerlijk.
Ik heb wel wat minder suiker er aan toe gevoegd, kan makkelijk. Eventueel iets meer vanille er bij doen =)
Veel bak plezier!
Groetjes
AvE 2 oktober 2013 at 09:26
Ja de blondies van de Bijenkorf zijn echt verrukkelijk. Lukt me best om een lekkere blondie te bakken maar die lijken nooit op die van de Bijenkorf helaas. Ik ga deze brownie maa eens proberen ter inspiratie.
Erik 2 januari 2014 at 23:26
Is dit recept ook zonder (of minder) suiker uit te voeren?
Ik probeer mijn goede voornemens voor dit jaar ook met lekkere recepten uit te voeren.
MLJN 2 januari 2014 at 23:40
Hoi Erik,
Met deze hoeveelheid boter is dit wellicht niet de juiste brownie voor een nieuw dieet, ook niet suikervrij. Ik weet dat Baked Louies een recept heeft op basis van appelmoes en Focus on Foodies bakt oa suikervrij. Mocht je echt voor de Bijenkorf brownies willen gaan dan kan je wellicht een combi maken met een van de gezondere recepten van bovengenoemde bloggers. Als je maar niet teveel bloem gebruikt en veel chocolade:)
Groetjes,
Myrthe
Moortje 2 januari 2014 at 23:51
Hoi Erik,
Ik heb nog wel een lekker recept voor je met palmsuiker en amandelmeel.. Heb ergens hierboven al tijdje geleden gereageerd onder de naam Moortje. Is gebaseerd op dit recept, maar dan met wat aanpassingen om hem iets ‘gezonder’ te maken. Kun je gerust elke dag een klein stukje van nemen. En echt, je proeft niet dat het een ‘gezondere’ variant is! Mijn familie vraagt steeds of ik hem wil maken..
Groetjes!
Ps. Ook nog een lekker recept voor kwarktaart waar je ook elke dag een stukje van kunt nemen (dan wel in plaats van de brownie ;-))
Ilona v.L 6 januari 2014 at 22:38
OMG! Deze zijn zoooo lekker! En lijken inderdaad echt op die van de Bijenkorf. Misschien dat ik ze nog wel lekkerder vind! 5 sterren!
Groetjes!
Lian 12 februari 2014 at 19:59
Nog nooit de bijenkorf brownie geprobeerd, maar ben heel nieuwsgierig ni. Deze gaat op mijn lijstje ooit te maken!
Walter 12 maart 2014 at 22:04
Beste myrthe,
Ik heb de brownies gemaakt en vind ze erg lekker. Wel een twijfel. Hoelang mix je de eieren (wat is luchtig genoeg) en hoelang mix je het met de suiker? Tot het opgelost is?
Ik heb het nu op gevoel gedaan maar zou het graag van de meester zelf willen horen. Ook zou ik graag dit recept, zij het iets aangepast, op mijn site plaatsen. Is dat oké?
MLJN 13 maart 2014 at 00:32
Hoi Wouter!
Goed om te horen. Meester is veel te veel eer;-) Ik klop de eieren ik denk een minuutje of 2 (op gevoel) en daarna nog een minuutje met de suiker schat ik. De suiker lost niet op en blijft tot het bakken voelbaar in je mengsel. Ik fotografeer sinds kort de stappen in het bereidingsproces om het zo duidelijk mogelijk te maken voor iedereen. Zo af en toe pak ik ook een oud recept opnieuw op, dus deze komt zeker aan de beurt.
Ik zie dat je sinds februari de passie voor het schrijven weer terug hebt gevonden. Leuk om te zien en wat ben je goed bezig geweest sindsdien! Het recept kan je er wat mij betreft gewoon opzetten, maar wellicht wel netjes om even te linken naar de originele schrijfster van het recept (zie marelleke.blogspot.com).
Blog on!
Groetjes,
Myrthe
Walter 13 maart 2014 at 23:04
Dank je Myrthe voor het compliment en de tips. Bij deze mijn complimenten voor jouw site. Cookie dough en snickerkoekjes staan op m’n lijst, Net begonnen inderdaad maar maak al lange tijd foto’s van mn recepten. misschien binnenkort iets professioneler. Ik zal jou en de originele maker zeker benoemen. Ik pas hem nog wat aan. Dat is het mooie aan smaak 🙂
Walter 17 maart 2014 at 17:01
Mijn variant is geplaatst inmiddels.
janna 12 juni 2014 at 15:04
het is echt heerlijk maar ik heb 1 tip doe je bakplaat niet te vol dan die van mij is zo overstroomt dat me hele over er onder zit
Dorenda 11 augustus 2014 at 18:57
Wauw, hij smaakt echt super lekker! Het is bij mij alleen heel vet en boterachtig geworden en het lijkt bijna alsof hij niet gaar is (dit kan ook aan mijn oven liggen die af en toe kuren heeft..) wel een goed recept, ik ga hem zeker bewaren 😉 alleen in de toekomst iets meer experimenteren met de boter
Marijn 21 februari 2015 at 18:57
Hoe groot moet het bakblik ongeveer zijn?
Groet
marijn
Edd 21 juli 2020 at 11:51
Dat vraag ik mij ook af na het lezen van dit recept. Ik zocht brownies van de Bijenkorf, nieuwsgierig of ze deze nog hebben bij de Bijenkorf. Binnenkort naar Rotterdam, dus zodoende. De brownies van de Bijenkorf zijn echt het allerlekkerst. Als geboren Amerikaan kan ik daar zeker enthousiast van worden. In Nederland wordt vaak chocolade cake als brownie verkocht, maar het is per definitie niet een luchtige cake.
Dit recept ga ik zelf ook proberen! Leuk dat ik hier verzeild ben geraakt.
Hopelijk kan iemand nog aangeven wat de afmeting moet zijn van de bakplaat. Ik neem aan dat het een metalen bakplaat betreft?
Dank voor het recept en de leuke reacties en alvast voor een antwoord!
Janet 13 april 2015 at 22:46
Ik heb ze jaren geleden ook al eens gebakken en vandaag weer, maar ik weet nu zeker dat dit recept niet goed is. Ze DRIJVEN in het vet. Ik ben dol op de Bijenkorf brownies, maar deze lijken er echt niet op. Of Veel minder boter of meer bloem toevoegen?
MLJN 14 april 2015 at 08:41
Hi Janet,
jammer dat ze niet gelukt zijn. Ik herken je probleem niet. Ze horen wel fudge achtig te zijn, maar zeker niet heel vet. Weet je zeker dat je ingrediënten goed afgewogen hebt? Als het een smaakdingetje is zou ik meer bloem toevoegen en boter gelijk houden!
Bak ze!
Els 28 april 2015 at 21:26
Heerlijk! Uit zelfbeheersing heb ik een deel meegenomen naar het werk. Mijn collega’s vonden hem ook super lekker. Heb hem al 3x gemaakt. 🙂
Tamara 11 oktober 2015 at 22:56
Hallo medebakkers,
Ik heb de brownies bij iemand geproefd en direct het recept gevraagd. De eerste keer mislukte mijn brownies compleet. Ik heb daarna nog een poging gewaagd. Ook deze mislukte weer. Ik dacht ik laat het er niet bij zitten ‘drie keer is scheepsrecht’. Maar ook deze laatste keer is mijn baksel mislukt. De bovenkant wordt een krokante korst maar daaronder lijkt het wel een soort chocoladevla (rijst niet). Ik heb geprobeerd hem langer te bakken (op minder graden) maar dit had geen effect. Heeft iemand een idee wat ik fout doe. Klop ik het schuim van de eieren niet lang genoeg of juist te lang (bij mij is het echt heel luchtig schuim)? Roer ik te lang de andere ingrediënten door het eiermengsel? Mag het chocolade/botermengsel nog warm zijn als je het door de eieren roert. Is mijn bakblik te groot of te klein? Ik heb dus al van alles geprobeerd maar het blijft mislukken.
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Alvast bedankt.
Groeten,
Tamara
Romy 18 augustus 2016 at 09:53
Dit klinkt zowat t zelfde als bij mij. Bij mij is t alleen precies omgekeerd. De brownie rijst als een gek en als ie uit de oven komt is (naar mijn mening) het nog veelte vloeibaar.
Romy 18 augustus 2016 at 09:51
Hoi,
Bij mij rijst de brownie niet normaal erg!! 😮
Heeft iemand toevallig tips?
Groetjes
ook leuk: klein stukje dan – B.B. van Ginkel 19 december 2016 at 09:58
[…] echt de bestverzonnen url die ik ooit tegenkwam. En nog meer leuks: ik maakte al eens de brownies van de Bijenkorf en die waren gevaarlijk lekker. Volgend project worden de after […]
Denise 30 mei 2018 at 15:29
Deze is goddelijk! Ik herken de twijfel over de substantie na het bakken. Maar nadat ie is afgekoeld en een poos in de koelkast heeft gestaan is ie perfect/sticky.
Jos 19 november 2020 at 22:47
Mislukt. Tis een pap geworden..
Wilma Everling-Holman 8 februari 2021 at 17:52
Mijn brownie is heel vettig hoe komt dat, wat heb ik fout gedaan.De smaak is heerlijk
Sandra P 25 februari 2021 at 18:33
Ik vind persoonlijk dat er teveel boter in het recept zit.
Het kan ook aan de soort chocolade liggen die je hebt gebruikt. De ene bevat meer (cacao)boter dan de andere.