Appeltaarttoetje

 12 comments
mrt 30th

Dit is niet zomaar een crumble, dit is een ware appeltaartsensatie! Een jaar of 5 geleden maakte mijn toenmalige schoonzus een enorme ovenschaal vol met deze warme traktatie voor het kerstdiner. Friszure appels, zoete rozijnen met kruidige koekkruimels en een flinke toef echte slagroom (essentieel!). Zo simpel, maar oh zo lekker. Het geheim zit ‘m in de koekkruiden. Er ontstond bijna ruzie om het laatste schepje, zelfs al was het kerst. Dit is dan ook het ideale toetje als je niet kunt koken, weinig in huis hebt of als je keuken stinkt naar bakluchten.

Kortom: een recept dat dan ook zeker niet mag ontbreken op Kleinstukjedan.nl. De appelsmort (mengsel appel/rozijn/suiker) kun je naar jouw smaak aanvullen met noten of spijs of waar je maar zin in hebt. Ik vind hem simpel al smakelijk genoeg.

ps. Is mijn bakblik niet allerschattigst! Voor maar 0,50 eurocent gekocht bij een tweedehandswinkel, waar ik op zoek ging naar leuke accessoires voor mijn foto’s.  En een week na aankoop al gebruikt, dus bij deze officieel een goede koop:) Als je ook een kleiner bakblik als deze gebruikt, neem dan een half recept.

5.0 from 1 reviews
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 6-8
Ingrediënten
  • 6 appels
  • 3 handjes rozijnen
  • suiker (naar smaak)
  • snufje kaneel
  • eventueel noten of spijs
  • 200 gram ongezouten boter
  • 175 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 275 gram bloem
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 schep suiker
  • 250 ml slagroom
  • Grote ovenschaal (braadslee)
Hoe je het maakt
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet de rozijnen weg in een beker met warm water.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes
  4. Giet de rozijnen af en meng ze met de appel, de 35 gram suiker (of, naar smaak) en het snufje kaneel en eventueel wat noten of spijs.
  5. Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Schep dan het appelmengsel in de ovenschaal.
  6. Meng de boter (in blokjes), 175 gram suiker, vanillesuiker, bloem en speculaaskruiden met koude handen of (fijner) met een mixer met deeghaken tot het fijne kruimels zijn geworden.
  7. Strooi dit over de appels heen. Afhankelijk van hoe groot je appels zijn, kan het wat te veel zijn. De verhouding in hoogte moet ongeveer 2 delen appels 1 deel crumble zijn. Meer deeg is minder lekker, trust me!
  8. Bak het appeltaarttoetje in ca 30-35 minuten of tot goudbruin. Zet de oven na 15 minuten een standje lager op 180 graden.
  9. Klop de slagroom met de schep suiker en vanillesuiker stijf.
  10. Serveer het toetje warm, met een toef of schep slagroom.
  11. Bon appetit!

 

 

 

12 Comment on “Appeltaarttoetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: