Appel-banaan muffins (crispy)
3 comments
In Amerika zijn er naar mijn mening nét wat meer huisvrouwen, die met nét wat meer tijd en passie dagelijks in de keuken staan. En ik heb denk ik met 1 muisklik hun digitale hangplek gevonden: food.com (het leven kan zo simpel zijn). Mooie aan de site is dat ie ontzettend veel gebruikers heeft (17.000 recepten voor alleen al cookies!). Hierdoor hebben de meeste recepten aardig wat, tot abnormaal veel recensies waarmee je de echte uitblinkers er zo uitpikt. Zo ook deze muffin , met een krokant ”korstje” waar je je tanden in wilt zetten en met appel én banaan, bijna gezond. Een gemiddelde van 5/5 sterren uit 508 recensies bevestigt dit en dit was nog voor de appel en extra baking powder die ik heb toegevoegd. Ik bedoel maar.
Dit is een recept met baking soda, ga hiervoor 1 keer langs de Toko, jarenlang plezier. Geloof me, bijna alle Amerikaanse recepten gebruiken het, dus er gaat een wereld voor je open. Het korstje werd bij mij de eerste keer minder mooi, omdat ik echt suikervlokken had gemaakt, waarvan ik verwachte dat ze op magische wijze in een glad dak zouden smelten. Tipje dus: netjes egaal verdelen, want de oven kleurt het geheel alleen bruin.
- 165 gram bloem
- 170 gram suiker
- 2 tl baking soda (Arm&hammer)
- 2 tl baking powder (dr. Oetker)
- snufje zout
- 3 grote, rijpe bananen
- 1 appel
- 1 licht geklopt ei
- 75 gram boter
- 65 gram lichte basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- 2 tl bloem
- 1 el koude boter
- optioneel : handje gehakte noten
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bloem, soda, baking powder, snuf kaneel en zout afwegen en mengen met een garde.
- Apart bananen prakken en appels schillen en in blokjes snijden.
- Ei, boter en suiker mixen en het fruit erdoor mengen. Eventueel een tl vanille essence toevoegen.
- Basterdsuiker, kaneel, bloem en koude boter mengen tot een crumble.
- Bloemmengsel luchtig door beslag scheppen. Vormpjes in muffinvorm doen, vullen met beslag met 2 lepels of een ijsschep. Als je ze goed vol doet (kopje erop), dan krijg je mooie hoge muffins.
- Met je vingers de crumble mooi verdelen over de muffins.
- 20 minuten bakken op 190 graden. Test met een sateprikker of ze gaar zijn.
- Laat de muffins 10 minuten afkoelen in het blik, waarna je ze eruit haalt.
- Bon appetit!
Â
Carin 16 juni 2013 at 13:42
Hoi hoi,
Wat een gewéldige site heb je zeg, op alle fronten, super knap!
Ik heb al diverse recepten gezien die ik wil gaan maken, waaronder dit recept. Maar ik heb twee vraagjes.
Bij puntje 8 staat niet vermeld hoe lang ze in de oven moeten?
En baking soda haal jij bij de toko zeg je, heet dat ook gewoon baking soda daar of noemen ze het anders?
Heel veel succes met je website, ik kom zeker regelmatig “langs”!
MLJN 16 juni 2013 at 21:41
Hallo Carin,
Bedankt voor je enthousiaste reactie! Super leuk om te horen! Ik zag inderdaad dat het aantal minuten was weggevallen. Dit is, afhankelijk van je oven, ca 20 minuten. Even testen met een prikker, als ie er droog uitkomt is het goed. Verder haal ik bij de toko een oranje pak van Arm&Hammer. Je kunt er ook mee schoonmaken, dus het lijkt een beetje op een mini doos wasmiddel! Kosten ca. €1,50. Maar je hebt ook webshops die het in een zakje verkopen.
Laat je weten hoe je ze vond?
Groetjes,
Myrthe
Pascalle 28 februari 2021 at 16:05
De lekkerste muffins ooit!
Ik gebruik maar 75 gram suiker in de muffin, blokjes appel er in en ik doe een snufje zout door de topping om een karamel zeezout smaak te krijgen.
Dankjewel voor dit recept!