After Eights

 21 comments
dec 30th

Toen ik nog een mini Myrt was, had mijn moeder vaak een doosje After Eights in de koelkast staan. Zo nu en dan kwam het doosje op tafel en mochten mijn zus en ik zo’n lekker chocolaatje. Hoewel ik niet van pepermuntjes hou -kauwgom spuug ik meestal na een minuutje weer uit- vond en vind ik deze chocolaatjes zoooo verslavend! Eentje vond ik dan ook veel te weinig, maar mamma was streng met zoetigheid. Tot de middelbare school mocht ik niet eens frisdrank. Ik bedoel maar.

Anyway, sneaky little Myrt sloop ’s avonds gewoon stiekem  naar de koelkast om der mond vol te proppen met nog een paar van die lekkere dingen. Die zwarte papiertjes liet ik dan zitten in het bakje, zodat het leek alsof er niets uitgehaald was. Een kleine zoetekauw was geboren.

Sinds dat ik op mezelf woon heb ik dat suikertekort ruimschoots ingehaald. Maar, gek genoeg heb ik nog nooit  meer een pakje After Eights gekocht. Ik kom ze eigenlijk ook niet tegen in de supermarkt, terwijl ik toch bij elk bezoek wel langs het chocoladeschap loop. Ze zullen dus vast wel ergens onderin, achter een pilaar liggen. Helemaal vergeten dus, totdat ik laatst op Pinterest een recept van  ‘2die4 after eight brownies’ zag voorbijkomen. En het enige wat ik dacht was…ooooohjaaaa After Eights!!! Kun je dat zelf maken???  Helaas maakte het recept zelf gebruik van kant-en-klare aftereights, maar mijn interesse was gewekt!

Als je overigens googelt (ja, zo schrijf je dat blijkbaar) op After Eights, of after dinner mints, zoals ze ook wel genoemd worden, dan kom je erachter dat de chocolaatjes een nogal stoffig imago hebben. Ze bestaan al sinds 1962 en met name oudjes zouden deze chocolaatjes na het avondeten opsmikkelen. Ik zeg, tijd voor een wedergeboorte!

Medefan is blogster Not Quitte Nigella. Een geweldige Australische foodie met een evenzo geweldige website. Miss NotQuitteNigella noemt de chocolaatjes ‘the better way to end your dinner’ en roemt de hoeveelheid chocolaatjes in het pakje. Haar recept zag er zo simpel uit, dat ik dezelfde dag nog op zoek ben gegaan naar pepermuntessence en, thuis aangekomen, direct aan de slag ging. Overigens is het, op aanraden van de taartenwinkelmevrouw, mintsmaakstof geworden, met de pepermuntsmaak zou het meer chocolade met tandpasta worden. Het is van het merk Patidess en dus verkrijgbaar bij vele taartwinkels die dat merk voeren. Online kan ook, bijvoorbeeld hier.

Aftereights

Het recept heb ik aangepast naar de Nederlandse maten en omdat je geen essence (vloeistof) maar smaakgel toevoegt, moest er iets extra water bij. Ik moet alleen nog wat oefenen om ze netter te kunnen snijden, maar de smaak is hemels gewoon, dus ik ga ze nu al met jullie delen!

Is het al acht uur?

PS. Mam, als je dit leest, sorry. Als je het wilt, neem ik vanaf nu af aan bij elk bezoekje een doosje mee 😉
P.PS Reem, ik heb écht geprobeerd om ze gesloten en dunner te maken, zoals de echte, maar naar 15x opnieuw smelten en uitrollen van de vulling, blijf ik toch bij de originele methode! Smaak dus hetzelfde, maar iets groter en steviger dan het origineel.

5.0 from 2 reviews
Aftereights
 
(Voor)bereidingstijd
Baktijd
Totale tijd
 
Author:
Porties: 16
Ingrediënten
 • 400 gram pure chocolade
 • 260 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels water
 • 1 eetlepel sla-olie
 • 1 eetlepel mint smaakgel Patidess
overig
 • 1 braadslee
 • 1 velletje bakpapier
 • 1 spatel
Hoe je het maakt
 1. Beleg de bodem van je braadslee met bakpapier.
 2. Neem 200 gram chocolade. Smelt 160 gram in de magnetron: op 900 watt-60 seconden, doorroeren en herhalen. Als de chocolade gesmolten is voeg je de overige 40 gram toe en roer je totdat ook dit gesmolten is. Verdeel de chocolade over de bodem van de braadslee. Zet voor 15 minuten in de koelkast.
 3. Na 15 minuten maak je de mintglazuur door de poedersuiker te zeven (echt doen tegen klontjes) en de water, olie en mintgel erdoor te mengen. Je krijgt een dikke massa. Deze ga je in de magnetron zachter en dunner maken: op ca. 700 watt 30 seconden, ongeveer 3x met doorroeren tussendoor. Het moet goed vloeibaar zijn. Giet de glazuur zo verdeeld mogelijk over de laag chocolade in je braadslee. Met een spatel kun je nog iets verdelen, maar de chocolade zal gaan smelten en de mint bruinkleuren. Als je 1 minuut wacht, kun je met je handen de glazuur nog wat platter drukken. Zet in de koelkast voor 15 minuten.
 4. Smelt na 15 minuten de andere 200 gram chocolade op dezelfde manier als in stap 2. Giet de chocolade over de hardgeworden glazuurlaag en verspreid met een spatel. Zet in de koelkast voor nog minimaal een half uur.
 5. Voor het aansnijden zeker 30 minuten buiten de koelkast laten staan en een warm mes gebruiken.
 6. Bon appetit!

 

21 Comment on “After Eights

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept: